Pages

Wednesday, 9 September 2020

Lepat ubi ke Belebat ubi ni..

Assalammualikum

9/9/2020

Lama kan tak bersiaran..moga kawan blog semua sihat ye.saya beberapa hari ni sebenarnya tak berapa sihat.batuk dan selsema kemudia membaw ke demam.cuaca panas dan hujan yang tak menentu menjadikan badan pun dah tak menentu..hihii.

Bercinta rasanya nak menulis disini bila dah start malas,masak tu memanglah tiap hari masak..kadang nak snap gambar pun malas..nak try snap gambar pakai mobil tapi macam tak reti lagi pulak..nak kena ambik masa study sikit ambik gambar guna mobile.



Lepat ubi,makan laju jew ..nak membuatnya macam leceh..sebab saya lebih suka memarut ubi guna stail orang lama,baru puasati..kalau guna blander macam serat ubi tu hilang..lari sikit nak feeling macam makan macam zaman chilhood dulu ..ecehhh 

Buat lepat ubi ni masa di kampung time PKP..timetukan rancak sangat orang memasakkan..bila masing-masing terkurung memasak adalah aktiviti paling membahagikan bila ada masa terluang..kan,

oklah jom semak resepi lepat/belebat ubi..ikut orang jugak kan ..ada yang panggil belebat.


Lepat Ubi /Belebat Ubi

Bahan

4 cawan ubi parut

1 1/2 cwn kelapa parut (putihnya saja)

1/4 cwn santan pekat

1 1/2 cwn gula pasir

2 sudu besar tpng ubi

1 cwn gula merah*

1/2 cwn air*

2 helai daun pandan, simpulkan* (*bahan yg perlu dimasak,sejukkan dulu dan tapiskan)

secubit garam

Daun pisang secukupnya,-di layurkan dan lapkan bersih

Caranya

1.Buang kulit ubi, bersihkan dan potong kecil. Buang sekali empulurnya dan parut.

2.Setelah siap, ambil kanji yg terdapat pada air tos ubi tadi(yg keras dibawah dan airnya di buang).

3.Satukan kanji ubi bersama ubi kisar tadi dan gaul sebati.

4.Masukkan kelapa parut, garam, gula pasir, santan pekat, tpng ubi dan air gula merah yg telah ditapis tadi.

Gaul rata semuanya dan ketepikan dulu.

5.Ambil daun pisang bersih tadi dan sudukan 2 sudu besar ke atas daun. Lipatkan kanan kiri dan bungkus dngn kemas. Bungkus sehingga habis adunannya.

6.Kukus lepat ubi selama 40 minit dngan api sederhana kuat.

Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah dihidangkan.



 

10 comments:

mama sara nur said...

sedappp
sentiasaaa feberettt

Darling Pya said...

Sedap nye lepat ubi. Dah lama tak makan

cahayahidupku.blogspot.my said...

Sedapnya 😋..
Rindu pulak lepat ubi arwah mak..

zila norazila said...

mama sara
kan samalah dgn kita hihii

zila norazila said...

Darling
harus kena cari tu klu lama x makan hihii

zila norazila said...

cahayahidupku
kan klu kuih lelama mmg terimbau memory lama.

Azhafizah MN said...

Cantik gambarnya kak. Sedapnya lepat ubi makan panas panas musim hujan petang petang camni.

THE ONLY TRUE HACKER IN THE WORLD ® said...

INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
Get $5,500 USD every day, for six months!

See how it works

Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
Make up you mind before applying, straight deal...

Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
services, we are here for you anytime any day.

Here is our price lists for the ATM CARDS:

Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

make up your mind before applying, straight deal!!!

The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
Whatsapp:::::+31687835881
®

zila norazila said...

Azhafizan
terima kasih ..mmg mkn panas2 selera sungguh kan..

Amie said...

Rindu belebat ubi hasil air tangan mak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang