Pages

Wednesday, 9 October 2019

Sticky Caramel Chicken Wings - dah buat mesti nak repeat lagi..

Sticky caramel chicken wing.
dulu pernah buat jugak DISINI dan banyak gambar stickey caramel yang lama tu orang rembat..ternampak jugak kat blog orang pic ayam sticky caramel kita..boleh pulak gitueeww kan..

Kiranya masakkan macamni memang sukar nak dijadikan lauk..
senang cerita kalau nak buat mesti kena lebihkan..sebab ayam ni sesuai untuk buat ratah-ratah ..terutamanya buat mereka yang diet nasi..tapi masih suka meratah lauk..

Kali ini saya gantikan madu tu pada zero sugar syrup..Treasure lite..collaborasi saya bersama mereka.
Treasure lite sugar syrup ni berkalori rendah..tak ada kandungan gula..diperbuat daripada gandum dan ekstrak tebu..rasa dia seperti madu asli..dan memang sesuai untuk seisi keluarga.
bukan letak pada masakkan je..pada minuman dan kuih muih pun sesuai sangat.

Agak kalau ada yang berminat nak order
boleh ke instagram @treasuresugarliving atau whatsapp 012-6187729




Sticky Caramel Chicken Wings
Bahan-bahan
12 keping kepak ayam - belah dua
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk/tumbuk
1 sudu besar halia dicincang/tumbuk
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan madu atau 30ml sugar zero syrup

Caranya
1.Panaskan minyak dalam kuali.
2.Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
3.Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned - bersalut dengan sos
4.Sedia dihidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang