Pages

Wednesday, 23 October 2019

Melaka - Pusing -pusing area bangunan merah


Melaka..
Dulu-dulu masa rombongan sekolah mesti destinasi utama ke Melaka..macam dah tak ada tempat lain rasanya yang famous masatu..sampai bila dengar nak pergi melaka jew dah start  berimaginasi area mana cikgu sekolah akan bawak..kerana terkumpulnya banyak sejarah disitu maka Melaka sememangnya popular..itu memang tak dapat dinafikan.sehinggakan kenalan IG saya dari seberang pun suka kesini..

Deretan bangunan merah sana sini menambahkan lagi semangat kita nak berkunjung kemari..banyak tempat menarik yang kita boleh terokai disini hinggakan kalau datang tiap tahun pun memang tak pernah rasa jemu.


Deretan beca yang dihias cantik..memang memukau..sambil dihidangkan dengan lagu yang sedap untuk santapan halwa telinga..sambil tu boleh kita pusing area bangunan merah..tengok sekeliling apa yang menarik.
Dulu kalau kemari memang tak suka naik beca.lebih suka berjalan kaki pusing area bangunan merah ni..tapi lepas ada anak kecik memang tak boleh nak berjalan..memang kena naik beca baru mudah kerja..kalau tak memang harus mendukong sikecik tu.

Pelbagai koleksi kartun menghiasi beca-beca disini..pilih je nak naik minion ..hello kitty ..Doremon ke frozen..semua ada.sediakan je duit..sebab anak-anak memang teruja nak naik beca ni..



Kayuhan beca tu akan berhenti disini sebentaar..kita boleh turun dan meninjau jualan disini..bagi saya tak ada apa nak dibeli..yang paling saya suka hanya snap gambar sana sini..tanpa rasa jemu.




Tempat kiranya wajip singgah.
mesti nak jugak amik gambar..walaupun dah bertimbun gambar bersama Alfamosa ni..hihii.kali ini ambil dari sisi tepi..biasa mengadap depan jew..tukar posisilah.


 Kapal besar pun kalau korang yang tak pernah masuk pergilah tinjau apa yang ada dalam tu...

Kapal terbang ni pun ada..boleh duduk kejap bawah tu sambil berteduh..sebab panas lit-lit..jam 1 lebih tengahari..
Antara jualan yang ada di sekitar bangunan merah..fridge magnet memang banyak..design pun cantik.kalau yang suka buat koleksi harus beli design yang unik-unik sikit..

Kebaya Nyonya..saya antara pengemar baju kebaya..memang pantang nampak mesti nak jugak beli ..tak kesahlah murah ke mahal..lebih kurang lapan atau tujuh helai kebaya nyonya pelbagai warna dalam simpanan ..tu antara muat ke tidak jewlah..almaklumlah perubahn usia ..bentuk dan saiz badan pun seiring..


Muhammad kalau nampak toys macam ini memang pantang tak beli..ada jew yang dia nak..ok bersambung..

5 comments:

Umi Nazrah said...

rindunya melaka. last time pi pun dah 11 tahun lepas. tu pun sebab ada kursus uni di situ. hahahaha

zila norazila said...

Allah lama sangat tue..hihii harus kena repit lagi Umi Nazrah.

mimie said...

saya lah tu ye kak ..... orang seberang yang gemor sangat ke malaka...hahhha
malaka ni lain dari tempat lain kak. saya suka suasananya.macam kampung sendiri

Susan said...

Thank you very much for the sharing! Wondering where to go in 2019? Things to do has ranked as the best include a remote, idyllic island, the design capital ...

Marsya said...

Numpang promo ya Admin^^
ajoqq^^com
mau dapat penghasil4n dengan cara lebih mudah....
mari segera bergabung dengan kami.....
di ajoqq^^com...
segera di add Whatshapp : +855969190856

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang