Pages

Thursday, 19 September 2019

Gula melaka chiffon kek..sedap rupanya kek nie



Jerebu..
dah macam satu trend tiap tahun mesti kena kan..
banyak betul sekolah diarahkan tutup sekarang ni..muhammad pulak yang tak terbabit dengan bacaan IPU tinggi pun cuti seminggu..sejak dari hari malaysia..sampai hari ni dia cuti..
puncanya kena gatal-gatal satu badan..
entah apa sebabnya..yang pasti bukan dari makanan..bila pergi jumpa doc ..doc cakap macam dia touch sesuatu..dah habis menggaru satu badan..
semakin disapu ubat doc berupa krim dan ubat sapu..berserta ubat makan..pun tak surut jugak..makin menjadi menggaru..
Pening jugak mak mikir ...takut campak ke..tapi tengok gaya memang tak..kalau campak lain..
last ternampak minyak mastika yang colour hijau kat rumah..minyak tu emak yang kasi..katanya kalau terkena gigitan serangga memang elok..oklah try..

Sapu kat tempat yang digaru tu..nampaknya memang betul..terus hilang gatal..merah pun hilang..alhamdulillah ..syukur atas kesembuhan yang ALLAH beri..
Hari rabu dah tak menggaru lagi..tapi mata pulak sebelah merah..sebab masa cuti tu mandi kat swimming pool tak ingat nak balik..ermm..biasalah dah nama pun budak kan..


Cerita kek chiffon gula merah pulak.
dalam senarai kek chiffon memang belum pernah lagi cuba kek chiffon versi guna gula melaka..dan bila firstime buat dan menjadi ofkoslah happy kan..lepastu mulalah nak buat lagi..lagi..
maka kerap jugaklah buat kek light macamni..

kek yang tak guna butter memang saya suka..tapi malangnya suami kurang pulak nak makan..dia tak gemar sangat kek chiffon..dia pengemar tegar kek berat dan ada topping ..
yang nak cuba buat saya sharekan disini resepi .resepi asal saya ambil dari melspantry.



Palm sugar chiffon cake

6 egg yolks
150 gram palm sugar or gula melaka.
100 ml coconut milk
4 tbsp corn oil
140 gram plain flour
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt

6 egg whites
40 gram caster sugar
1/4 tsp cream of tartar

Method
1.Melt the palm sugar and coconut milk together over low heat till sugar dissolves.leave to cool
2.sift baking powder and flour together set aside.
3.other bowl beat lightly the egg yolks ..corn oil..and salt whisk till combined.thn add the palm sugar and coconut milk mixture..mix than add flour n combined..set aside.
4.another bowl beat whites egg medium speed till frothy..add in cream of tartar..beat till bubbles become fine soft peak.thn add caster sugar beat till stiff peak.
5.gently fold 1/3 of beaten eggwhite into yolk batter..use cut n fold method .thn pour the bater back to the rest off the egg white and fold until mixture is well blended.
6.bake 150c 40 or 35 minute.remove from oven immediately invert cake until completely cooled.
Recipe: melspantry

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang