Pages

Friday, 10 June 2016

Menu berbuka 5 ramadan

Salam Ramadan hari kelima..
uitss dah hari kelima baru muncul kan..ermmm tulah sempena cuti sekolah ambil peluang balik kampung lama sikit..bukan hari-hari tak masak ..tapi  kalau dikampung lepas masak tak sempat nak ambil gambar bagai..maklumlah masak dengan kuantiti yang banyak..masa pun terhad..siap masak jew dah nak azan..lagipun mood nak amik gambar mcm kurang..sebab dah letih bersilat didapur..

untuk hari ini zila dah kembali semula dirumah sendiri..dapatlah  snap gambar ..itupun pic x berapa nak elok sebab dah  pukul 6.30 baru dapat ambil gambar..hari ini kelam kabut sikit rush nak amik anak pergi dan balik tuition.. tu sebabnya gambar pun asal bole je..
ok hari ini zila masak nasi serai..plan nak masak nasi tomato..tak jadilah pulak..esok rasanya baru nak buat..resepi nasi serai zila ambil dari blog kak ita..zila buat separuh jew sebab kami tak ramai dirumah..lauk sampingan rojak mentah dan ayam masak yogurt..
dessert zila buat mango casablanca resepi dari kak amie..tapi zila buat dalam kuantiti yang kecil..kalau nak buat yang banyak zila sharekan resepi dibawah tu..

untuk air..sebab ada pisang yang banyak hasil ambil dari kampung tu zila buat milk banana..ok itu lah juadah hari ini..tak banyak mana pun sebab zila masak untuk dua orang sahaja..semoga perkongsian ini dapat memberi idea pada rakan-rakan memasak ye..ok bye



Nasi serai
Bahan
4 cawan beras basmathi ~ rendam dlm 1/2 jam sebelum masak
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 labu bawang holland ~ dadukan atau mayang halus
4 ulas bawang putih ~ di ketuk atau di hiris
1cm halia ~ tumbuk halus, ketuk atau hiris nipis
2  batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang
5 btg serai ~ di ketuk
2  kiub pati ayam
garam secukup rasa
air secukupnya
1 sudu minyak sapi
2 sudu besar minyak jagung
50g kacang gajus dan kismis ~ yang ni optional nak letak boleh tak letak pun boleh

Caranya
Panaskan periuk nasi, masukkan minyak jagung dan minyak sapi
Bila dah panas, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik harum baunya
Kemudian kita tumiskan bawang, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau.
Tambahkan air dan susu cair
Kemudian masukkan kuib ayam dan garam secukup rasa
Akhir sekali masukkan beras,Tutup periuk nasi dan tanaklah nasi seperti biasa.
Bila nasi separuh masak, masukkan kismis dan gajus
Kacau dengan copstik , supaya nasi tak patah dan hancur
Tutup semua dan tanak hingga masak.

Ayam yogurt
Bahan
1/2 ekor ayam dicincang kecil
1 biji bawang besar
4 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
2 batang lada merah
7 tangkai lada cili
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar jintan
1/2 sudu  besar serbuk kunyit
1/2 susu besar serbuk cili
1 kiub pati ayam 
1 batang serai
1 inci halia
3 sudu besar yogurt plain
daun kunyit - jika suka
penumis-4 sekawan satu paket

Caranya
kisarkan kesemua bahan.
panaskan sedikit minyak dan masukkan penumis..kemudian masukkan bahan kisar...tumis sehingga rempah garing dan kekuningan.
masukkan ayam..masak sehingga ayam sedkit empuk,masukkan air asam jawa secukupnya.
jika suka sedikit kering tuang sedikit air sahaja.masukkan daun kunyit ..
perasakan dengan garam,masukkan yogurt. tunggu sehingga kuah sedikit pekat dan mengering.tutup api dan hidangkan.



Banana Milk
1 cawan ais kuib
1 cawan susu segar
2 biji pisang kecil masak ranum
2 sudu besar gula

Kisarkan kesemuanya..tambahkan ais dan hidang.


Mango Casablanca
Bahan-bahan
27 keping Biskut Cream Crakers
1 kg mangga masak ranum - kupas kulit dan hiris nipis
250 gram cream cheese
600 ml whipping cream
300ml susu pekat manis
bekas persegi ukuiran 8" X 8" 

Cara
1. Pukul cream cheese terlebih dahulu sehingga licin, diikuti dengan whippping cream dan susu pekat manis menggunakan mixer sehingga kembang.
2. Ambil satu senduk besar campuran krim di atas dan tuang  merata di bahagian dasar bekas persegi.
3. Susun 3X3  biskut berjumlah 9 keping.
4. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
5. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
6. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
7. Susun lagi 3X3  biskut sebanyak 9 keping.
8. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27 keping biskut.
9. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas kepingan biskut yang terakhir.
9. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
10. Keluarkan bekas dari peti sejuk, dan potong untuk dinikmati.

4 comments:

Wani Sukarno said...

Selamat berpuasa kak zila, yummy nya menu 2 ,hii

cheq da said...

Wow..sedap tul nmpknya..tgk mango casablanca pun dh boleh kenyang

Gee® said...

wow! sedapnyaaaa...

Rina Audie said...

Bikin ngiler !! Asli.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...