Pages

Monday, 15 December 2014

pencinta barangan lama

Assalammualaikum..
suka tak barangan lama? kalau tak berminat untuk mengumpul sekadar tengok-tengok dan cuci mata apa salahnya kan..jooomm
pada hujung bulan september yang lepas sempat zila kesini..Anggerik Mall..garage sale yang diadakan setiap hari ahad..

sebenarnya first time kesini..zila datang hari sabtu..dan garage sale diadakan pada hari ahad..salah hari rupanya..pada hari sabtu kami hanya ronda-ronda ..tempat agak sunyi tak ramai pengunjung..tapi peniaga masih menjalankan perniagaan seperti biasa..


zila naik tingkat satu dengan niat nak ke kedai ipoh loken yang popular tu..tapi hampa ..kedai tutup pulak..tuan empunya pergi hantar barang keluar.oleh kerana dah tak ada apa-apa disitu zila beredar jewlah.. esok baru nak datang lagi..sebab teringin sangat  nak tengok barangan lama yang diorang jual..



keesokkannya datang lagi..
sampai jew peniaga dah susun barang-barang diaorang..apabila tengok barang-barang lama macamnie teringat pulak zaman kecik-kecik..tapi ada separuh darinya yang masa kecik zila tak pernah jumpa..


set teko dan pinggan lama..cermin mata..bangku..piring hitam..bag plastik..jam..basikal..tin-tin lama..dan bayak lagi ada dijual disini..bagi peminat tegar barangan lama memang rambang mata..

 
lampu lama..teringat masa kecik-kecik pergi belajar mengaji..pak imam guna lampu macamtulah untuk mengajar kami mengaji..indahnya kenangan lama

tv dan telefon lama pun ada..cantik dipandang..harganya pun seiring dengan peredaran zaman..agak mahal juga..pinggan mangkuk pun agak mahal..berbanding dengan bazaar sabtu dikawasan perumahan zila.


 basikal lama,,zila panggil basikal tua..
 beg-beg kertas lama..yang ini zila tak pernah jumpa...mungkin time nie zila masih kecil lagi kot..
 koleksi cawan coca cola..pada yang minat simpan tu mesti diorang sambar nie..
 sudu-sudu dan garpu lama..cantik
 piring lama..zila panggil piring dodol yang biru ..hijau  tu..emak masih ada menyimpan beberapa biji dirumah..zila pun ada simpan empat biji warna biru..sayang sangat nak pakai..

 tin lama yang cap helang tu..masa kecik macam pernah jumpa..tapi tak ingat tin isi apa..


 yang ini nostalgia sangat kan..piring hitam..


dah puas cuci mata dan ambil gambar zila pun beredar lah..dapatlah dua biji piring kuih setelah round-round..piring lain yang dihajati tak ada nampaknya disini..pada sesiapa yang nak kesini garage sale dibuka pada pukul 10 pagi hingga 6 petang.

Address:
Anggerik Mall,
No. 5, Jalan 14/8,

40000 Shah Alam.


25 comments:

fazianbatrisyia said...

barang lama mmg byk kenangannya. sy tak jumpa lamapu tu. piring2 tu sy pon simpan.

Ayu said...

Assalam zila,
kalau pada akak yang tak pandai appreciate barang lama nikan..selalunya akak humban aje..heheh..tapi selalunya ada van dari johor datang memang dia orang collect benda2 lama dan beli murah aje dari kita..tapi bila balik dia orang bersihkan dan jual dgn harga yang mahal...memang nampak business ni maju juga sekarang...:)

Acik Erna said...

mengimbau kenangan ni zila..banayk yang acik pernah tengok..tv kuning tu masih ada dirumah kampung tapi warna merah..basikal tua arwah bapak ada sedara yang ambil nak hantar ke muzium katanya tak tau la betul ke tak

Capt Pepatung said...

Wow.. menariknya.. saya juga suka barangan lama.. tq 4 info..

Jari Manis said...

x minat sgt barang lama ni..huhuh..tapi klau nk cuci mata je boleh lah

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

ada antara barangan mainan tu yg sy masih simpan Kak Zila.. kalu brg lama tu memang dah tak ada rasa ralat betul kenapalah dulu tak terfikir barang lama ni begitu bernilai. Tin helang tu tak silap bukan isi minyak masak ke dalamnya kak?

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

salah satu faktor suka buang barang lama mungkin sebab byk berpindah randah dan tak ada tempat nak simpan, huhuhu.. ralat sangat!

Yana Shaiful said...

suka jgk simpan brg lama tp simpan kat kg je..kat rumah sndiri xde ruang yg sesuai hehee..

Aida78 said...

baranglama memg banyak kenagan mak pun masih simpan lagi.sayang dia nak buang so simpang je la.

Kakzakie said...

Ada yg pernah kakak jumpa masa kakak kecik dulu di rumah arwah atok kakak tau Zila. Tapi sekarang entah ke mana dah perginya. Dulu pinggan kuih tu guna pinggan yg menggerutu berbiku itulah. Dulu biasa sekarang jadi cantik dan antik pulak kan..

Kakzakie said...

eh... lupa betullah Zila herba pak ali tu dekat dgn Pulau Spring

Mayang ABDUL RAZAK said...

wah besnyer zila .. tak penah tau lak ada garage sale camni .. insyallah nak try pegi plak..

Aina said...

Hai zila, akk pun dah sampai anggerik mall,, memang best kalau terjumpa geng geng antik kat sini. Kedai kak liza second hand shop memang menggamit lagi nostalgia barangan lama di waktu kecil. Jika zila berminat boleh join geng pml di fb, antique porcelaine collector. Jika zila free boleh baca juga coretan akak di blog tentang garage sales angerik mall.

zila norazila said...

fazianbatrisyia
best kan simpan pinggan mangkuk lama..macam ada kesan sejarah klu lagi lama nnt.

zila norazila said...

ayu
aah kak..pernah jgk pergi kat kdai scnd hnd area joho,diorang cakap 2 minggu skali amik kat spore..pastu diorg cuci atau solek balik..jual semula..kkdg klu yg masih ok diorg jual dgn harga tinggi jgk kak.

zila norazila said...

acik erna
tv tu zila dah lama x jumpa kak..akk masih simpan ye..bagus tu syg kan..kenangan..byk basikal lama diorng jual antik skrg kak.

zila norazila said...

capt pepatung
sama2 boleh geng la nie kan.:)

zila norazila said...

jari manis
akk pun x simpan banyak..cuma pingan x berapa keping pun he hee..saja suka2 nie.

zila norazila said...

sk
akk pun byk dh buang..balik kg tgok type writer diorg dh buang..syg..aah kan tin minyak kan..mcm minyak sapi..tapi zaman akk minyak sapi cap matahari tu..x salah.

zila norazila said...

yana shaiful
klu kt kg kaw luas kan..kalau umh akk pun x muat yana..umah skangkang kera jew nie..he hee

zila norazila said...

aida78
best kan ..bila balik kg boleh tgok balik pinggan mggkuk kita zaman kecik2 dulu.

zila norazila said...

kak zakie
aah kak..pinggan tu mggerutu dan berbiku mmg cantik..colour pink zila x ada..
herba pak ali tu tiap2 hari zila lalu kak..time balik kerja..tp x pernah singgh lagi..klu lalu dh pukul 6 lbh..tutup dah..")

zila norazila said...

mayang abd razak
akk pun frst time mayang..tp x beli apa pun tgok2 cuci mata..dapat 2 biji pinggan kuih ok la tu kan.:)

zila norazila said...

aina
kedai k.liza akk x sempat tgok dik..ermm intai dari luar penuh baarang..tp tutup jew kan,,insyaallah nnt akk tgok2 ye..tq info

Unknown said...

hai zila,nak tak kalau zilla beli barang drpd saya.barang ni boleh la dikira lama dan ada juga yang macam moden tapi model lama sampai kat kedai pun dah susah nk cari.nak tanya saya jual kat zilla ? email saya : CobyCanby@gmail.com .. Terimakasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...