Pages

Tuesday, 15 April 2014

Terima kasih SAJI - "Bengkel sehari Chef Amer bersama SAJI"



Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua sahabat zila ..
Alhamdulillah dapat menulis lagi disini..di blog kesayangan..lama benar rupanya zila tinggalkan blog nie tanpa khabar berita..he hee terima kasih pada kawan-kawan yang sudi menantikan entry terbaru dari zila ye.




ok cerita seminggu yang lepas.Sabtu 5 April 2014 bertempat di Academy Chef Amer no 26 lorong Raja Nong 1A Off Jalan Raja Nong Klang Selangor.pada awal tahun 2013 majalah SAJI telah mengadakan pertandigan dalam ruangan "Terokai Rahsia Coklat bersama Chef Amer"pemenang yang menjawab soalan dengan betul akan memenangi hadiah "Bengkel sehari Chef Amer bersama SAJI" yang bernilai RM600.00 .

pemenang yang datang dari seluruh malaysia ..diorang memang sangat bertuah diantara ribuan yang menjawab kuiz terkumpul selama 12 bulan.zila pun terasa sangat bertuah walaupun tak masuk kuiz tapi SAJI mempelawa beberapa blogger untuk memeriahkan lagi bangkel itu.


Inilah orang yang bertanggungjawab menginvite zila ke bengkel chef amer..wartawan eksekutif dari majalah SAJI adik zana..sangat gembira dapat bertemu beliau..yerlah biasanya berinbox di fb dan wchat jew..kali ini dapat jumpa depan-depan..kecik jew orangnya..chumill..

salah seorang blogger masakan yang tersohor..kak umi.home sweet home..alahaii terasa segan bila jumpa kak ummi..almaklumlah kak ummi diantara blogger yang sangat zila kagumi..
seorang yang peramah.baru jumpa firstime macam dah bertahun mengenali beliau..sayang akak .


seorang lagi blogger terkenal,kak gee dari gee-hut..siapa yang tak kenal..pun zila first time jumpa dia..terima kasih untuk kak gee sebab bagi ole-ole aritu..alahaiii rasa segan betul,sebab tak sempat nak bagi apa-apa untuk akak.sebab presnt tu tersangat la cantik memang sayang betul nak bukak..tqvm kak gee i love ..tq jugak buat suami akak yang sudi jadi photographer.

inilah buah tangan dari kak gee..cantikkan..



Ini dia chef yang tersohor tue.. tak perlu diperkenalkan lagi..kalau rajin beli SAJI mesti kenal chef amer.beliau pun menulis di dalam majalah saji.seorang chef yang suka buat lawak.ada jew idea dia nak buat orang gelak tak berhenti..



Chef Amer memperolehi Diploma Sains Pertanian dari Universiti Pertanian Malaysia (UPM)pada 1991 sebelum melanjutkan pelajarannya dalam bidang coklat & konfeksioneri di ZDS, Solingen, German. Beliau merupakan seorang anak didik kepada World Master Chocolatier – Jean-Pierre Wybauw. Selain itu dia mendalami ilmu & menjalani latihan di Holland, Belgium, Swisszerland & Singapura.


Chef Amer juga sering diminta untuk menyediakan coklat untuk Sultan, Kerabat Diraja, Perdana Menteri, menteri dan orang kenamaan. Chef Amer turut meraih Anugerah Produk Paling Innovatif kerana ciptaan coklat durian pertama Malaysia.


seawal pagi zila dah bangun,alamklumlah nak mencari tempat yang tak pernah kita pergi bukanya mudah.anak dan suami stay dihotel jew..so zila jew memandu mencari academy seperti dialamat yang tertera.


setelah pusing-pusing beberapa kali akhirnya jumpa juga..tak susah mana pun tempatnya..h ehehe hee..kawasan yang sangat mendamaikan..indah masih mengekalkan suasana desa..

Apabila sampai tak lama pogram pun bermula.bermula dengan taklimat dan pengenalan,kemudian kami diajar mengenali coklat dan pastri.mengenai bahan asas dalam pembuatan coklat dan pastri.resepi pertama dari pembuatan coklat " Crunchy Munchy Healty Bar" coklat yang penuh dengan serat bijirin dan coklat tanpa gula..sesuai untuk diabetik..



Di ikuti resepi kedua dari Chef Pembuatan Kek Coklat "Cheezy Pralinosa Cake" amboii tergeliat lidah nak meyebutnya kan..mentang-mentang duduk Jerman nama resepi pun pelik-pelik..he he hee..



Dan saat-saat yang paling dinanti makan time..perut pun dah berbunyi..memang sangat lapar haritu ..saja kosongkan perut sebab nak makan masakan chef yang waalaaa mabless sangat,paling best ikan bakar..sebab zila pengemar tegar ikan bakar..biasanya ikan bakar nie kalau nak tau sedap ke tak kena rasa sambalnya dulu..cheff amer memang serba boleh..dari masakan barat ke masakan melayu..sapu bersih..terror..sup tulang pun sedap..teringat-ingat sampai sekarang.


ok lepas solat dan makan tengahari,kami sambung semula dengan pembuatan kek cawan "Caramello Basque Cup Cake" kek badam berkaremal dengan inti krim kustard berkeju yang yummy.



Dan resepi terakhir pembuatan dessert " Verrine des Tropiques" yang bermaksud dessert ala tropika..he hee he ,dessert dalam small cup gabungan buah oren,nenas,mangga &mousse kelapa..yang ini dessert yang paling zila suka..terbaekk sangat sedap.



sempat jugak chef Amer menghidangkan kepada kami hot choclate..minum panas-panas..tengok..masih berasap lagi tu kan...



kami semua tak pulang dengan tangan kosong.sebab bengkel kali ini mendapat tajaan barangan dari Fonterra Brands (M) Sdn Bhd,coklate Le Bourne ..produk Adabi,minuman Go Fresh Pink Guava,produk pencuci tangan Wonderland Primary Sdn Bhd dan Biskut Julie's.





doorgift dari saji..akhir kata ribuan terima kasih kepada SAJI yang telah memberi peluang zila mengikut serta da lam pogram ini..terasa amat-amat bertuah..terima kasih juga buat chef Amer..chef kesayangan ramai..yang tak lokek ilmu..berkongsi segala ilmu yang dimiliki..alhamdulillah 

bersua lagi di entry akan datang..see you..


16 comments:

Ummi said...

Terbaik entry pertama kali dgn Chef ni...part by part, lengkap dgn biodata Chef, gambar menarik... Akak x rajin sgt nk ambik gambar, maklum lama x update blog...hehe. Seronok dpt jumpa Zila jg. Nsb baik tegur akak dulu, akak x ferasan laa Zila, lain sungguh dlm gambar dgn luar. Luar lg comeyy... Best giler kan kelas Chef Amer ... :))

Mcmana kelas cookies baru2 ni...best tak? @____@

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Zila..bestnya menuntut ilmu dgn chef trsohor & dpt jumpa kwn2 blogger yg famous!!

umi's cup cake said...

Salam zila sayang,
memang bertuah sangat zila dapat join..jelez umi tau..hihi

sudipVSsenduk said...

bertuah badan dapat timba ilmu dgn chef hebat

Ayu said...

Assalam zila, waduh seronoknya dapat mengikuti class chef amer ni!!! Jealous I tau.. Kalau dekat memang nak join.. Hulu..

jamiah tulisman said...

zila...sedapnyeee dpt makan2..yg penting makan tu..heheh..jeles betul aku tau..tgok semua makanan dan dessert sedap2..

Ita Rossi said...

Zila, kalau nak rasa coklat durian by chef amer tu boleh cari di outlet Fidani Chocolatier di KLIA/LCCT/JPO atau kalau dtg Shah Alam contact k ita nanti insyaallah boleh merasa. Bg penggemar durian...memang sedap sangat!

Kakzakie said...

Chef Amar siapa tak kenal kan Zila. Tapi bila dah dpt bersama kakak pasti Zila pun boleh buat..

Soooo.... bila nak buat kat rumah Zila pulak jemput kakak. Kakak nak makan semua tu hihi...

Gee® said...

Waaaa... seronok baca entry Zila kali ini... senyum sorang2x... k.gee tak smpt nk masukkan entry bersama Che Amer tu... idea tak mari! hehe...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bertuahnya Zila dpt ikut serta... betapa rugi akak tak dpt ikut sama dlm bengkel ni (jemputan dr kak Ummi) sbb ada hal yg tak dpt dielakkan. nak buat mcmana takde rezeki.. harap2 akan dtg adalah rezeki akak pula... hehehe..

asmah yusof said...

Salam zila....bestnya dapat peluang nie...byk ilmu yg dpt dituntut :)

Mamasya said...

Salam Zila

bestnya Zila dpt peluang belajar di bengkel spt ini....bersama chef terkenal pula,pasti byk ilmu diperolehi....

mama sara nur said...

assalam Zila
bestnya,dgn chef Amer yg tekenal mcm2 menu mabeles

mia izzati said...

suka tengok chef amer..pames gitu...

cheq da said...

Terbaik la kak zila

Anonymous said...

Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book
in it or something. I think that you can do with some
pics to drive the message home a little bit, but other than that,
this is excellent blog. A great read. I'll definitely be back.


My web site ... santander visa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...