Pages

Wednesday, 20 March 2013

sarawak - kami datang part - 1


"Sayang serawak sungainya sempit
Berbuahnya nenas lamun-lamunan
Hendaknya kubawa perahu ku sempit
Tinggal lah emas, tinggal lah kenangan"

"Biduk ku kayuh ke tengah lautan
Hendak menuju dalamnya kuala
Sungguh hatiku sudah lama terpaut
Mengapa tuan tiada berita"

wahhh awal-awal kalimah dah nyanyi-nyanyi kan..he hehe ee..senang betul hati..pic diatas tue adalah sungai sarawak..dari pemerhatian saya  sungai sarawak agak luas..tak la terlalu sempit..rupanya sekadar lagu jew..hakikatnya..bila kita meyusuri disepanjang sungai ini.ianya amat mendamaikan....




Assalammualaikum 
salam sejahtera dan salam sayang untuk semua..bertemu kembali hari ini..sihat tak semua??..zila sebenarnya seminggu tak sihat..sakit tekak demam,selsema dan batuk..pakej lengkap bila balik dari berjalan..hari nie tinggal suara jew masih serak-serak..he hhee nak jawab telefon pun malu..
percutian yang telah kami rancang dari tahun lepas lagi..tupp-tuppp saya berbadan dua..kalau ikutkan hati memang malassss sangat nak pergi..tapi segala-galanya dah dibooking dari tahun lepas lagi...so memang kena pergi jugak la kan...

percutian kami sekeluarga selama 5 hari 5 malam..satu masa yang lama jugak kan..rata jugak area kuching dan kawasan yang sewaktu denganya saya jejaki..kesimpulannya..memang puas hati..

group kami seramai 10  orang..semuanya bukan orang lain pun.. saya satu family,emak dan family mertua adik lelaki saya....so kali ini kami memilih untuk tinggal di homestay jew..rasanya lebih meriah..dan terasa macam rumah sendiri jew..segala kelengkapan telah disediakan.semua bilik berhawa dingin dan amat selesa..transport dan driver yang berpengalaman juga disediakan selama 5 hari 5 malam.so di sini kami tak perlu drive dan sewa van sendiri..dan x payah pening-pening nak cari jalan kan..



flight kami yang sepatutnya berlepas pada 9.25 tiba-tiba didelaykan hingga ke   10.10 malam..biasalah Air Asia ..errmmm tak boleh buat apakan..nak amik pic malam-malam memang saya tak suka..tunggu jew la jawabnya..
sampai di airport kucing dalam pukul 11 lebih..sampai jew disitu saya pun call abang driver..sbb segala transport dan penginapan dibawah urusan saya..so kena buat kerja sampai habis la kan..he hhee .jarak homestay dari airport cuma 15 minit jew..dekat jew kan..sampai rumah penginapan terus chek semua-semua..kot-kot ada yang tak sama seperti yang dijanjikan..alhamdulillah..semuanya seperti yang telah diemailkan kepada saya..puas hati..


ok perjalanan kami di hari pertama..
driver membawa kami ke muzium yang ada disekitar kucing..apa yang menarik disini?..sebenarnya banyak ilmu yang ada..bagi penggemar sejarah harus kesini..boleh membaca satu persatu sejarah-sejarah lama..
tapi sayang muzium seni kami tak dapat masuk..sebab time tue diorang lunch..so tutup sekejap..tak dapat tengok ada apa kat dalamnya..


Diantara barangan yang dijual di pintu masuk muzium  etnologi sarawak..suka tengok bag anyaman tikar tue..cantikk..




Barangan tembaga..kalau dapat bawak balik..wahhh memang best..h ehhee





buku tunai yang digunakan zaman pemerintahan brooke 1871..tulisan tangan yang cantik ..


wajah raja putih brooke..

Ok setelah puas menjelajah muzium ..kami di bawa pula ke Sen-Piao (Barangan Lada Hitam) ..disini saya tak sempat nak snap gambar..macam malas la pulak..sebab kedai nie tak berapa besar..kedai 2 tingkat..selain barangan lada hitam ada jugak bird nest dan barangan lain..makanan dan hasil kraf..abang driver tue pesan kepada kami jangan beli barangan kraf sebab harganya mahal..so saya beli lada hitam  RM20.00..rasanya boleh buat stock sampai setahun.. dan saya beli jugak mee kolok kering..


kemudian perjalanan kami disambung kesini pula..kedai menjual barangan kristal..tapi kedai nie kecik jew..kalau tgok dari luar macam tak ada org jual kristal pun..tapi bila dah masuk dalam..ada berbagai pilihan yang ada..dari brooch,gelang tangan..rantai...dan ass lain..disini saya hanya beli gelang tangan dan brooch jew..semuanya cantik-cantik..tapi saya nie memang agak erewet kalau bab-bab memilih..tu yang susah..h ehhee..harga rasanya agak mahal sikit..lebih murah jika kita membeli di sabah..



inilah dia buah keranji..tapi buah keranji nie tak ada dalam perahu..he hee..kami jumpa buah nie di pasar sekitar pasar malam satok ..lepas makan dan solat kami round sekitar pasar sayuran dan ikan disini..


seumur hidup tak pernah jumpa lagi cili nie..nampak cantik-cantik betul..tapi saya tak beli..kebanyakan disini barangan dijual mengikut piring..sepiring tue RM2 ..


yang diatas nie buah pinang..sebelah dia pulak saya tak pasti..tak pernah nampak sebelum nie..sapa yang tau bagtau zila tau..nama buah nie..


dah penat round-round area pasar..kami pun terus kesini..kedai kek lapis dayang salhah..mula-mula saya nak ke kedai kek lapis mira..tapi abang driver nie kata dayang salhah punya product lagi bagus..errmmm..saya follow jew la..




memang rambang mata bila kesini..suami dan anak saya tak berhenti mencuba..semua dia test..dan semuanya diorang kata sedappp...h ehhehe so saya tempah beranika rasa  5 jenis kek..
time nak balik nanti baru kami baru ambik..diorang siap wrapping sekali..kiranya kek kami masih fresh lagi..


dah siap buat tempahan kami berangkat balik ke rumah penginapan..rasa letih  kaki nie sebab banyak sangat berjalan..sampai rumah dalam 9 lebih malam...

sempat kami bergambar dengan kucing nie..tapi sebenarnya saya minat kucing yang lagi satu..yang ada 3 ekor tue..tapi abang  driver nie kata kucing nie lagi famess..waalllaaa..keciwaa betul..pic pun suram jew..sebab time nie dah nak maghrib..muka memasing pun dah comot-comot..h ehhee 

oklah sampai disini dulu buat kali ini..nanti zila sambung lagi part ke 2 ok..bye semua..^___^


21 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam zila..
wahh.. bestnyer.. jenjalan kuching pula ye...
yg paling best.. dpt rasa kek lapis yg beraneka jenis tu... mmg yummy!

zila norazila said...

wsalam kak madihaa
kek lapis tue semuanya sedap2 kak..tak tau nak pilih yang mana ..he hehe

Mas Sani said...

Patut ler senyap... semoga akk sentiasa diberi kesihatan yg baik serta baby pun sht juga ye.. baca kisah cuti2 akk rasa seronok plak tp rasa berbulu pun de gak ngan driver tu hihii sbr jelh dpt driver cmtu

Asyifa Mustaffa said...

lawanya beg anyam tu...kemas je nmpk....
suka tgk buku tunai tu....kemas btul tulisannya....mcm bertaip...! bukan senang nak buat buku tunai....mau pening pale....

cepat smbung lgi kak...:-)

Leesa Liisa said...

as salam...baru jumpa blog ni..salam kenal..

ok info yg bagus pat kuching...saya akan kesana end april nanti..tak sabar nak tunggu update seterusnya...

tun_telani said...

slm kak zila, tun yg dh byk kali ke kuching ni pun blm penah jejak kaki ke muzium n amik gmbr ngan kucing tu. hihi.. suka tgk org melacong ni, len kali kalau tun turun kuching lg blh pegi tmpt2 yg kak zila pegi ;)

Marsita yahya said...

Salam Zila, waaa sonok ya...ada naik feri kat Sg Sarawak tak? Teringat lak masa kami gi tahun 2010 dulu tapi tak ikut pkg...main langgar aje...tapi tetap seronok.Anak lah paling syiok sebab 1st time naik kapal terbang...
http://my-mintroom.blogspot.com/2011/02/enjoy-watching_3034.html

Mamasya said...

Aslmkum Zila....moga cepat semboh
Kucing akk belum pernah jejak lagi....byk juga tempat menarik. cantik tulisan tangan buku itu dan yg paling suka tengok kek lapis itu..mmg rambang mata nak membeli...

Kak Nik Ja said...

salam zila...boleh tak tak nak balik dari kedai kek tuh??..heheh.memang rambang mata di buatnya

Yana Shaiful said...

bestnya holiday p sarawak.. tak tahan tgk kek lapis..mcm2 ada

Yana Shaiful said...
This comment has been removed by the author.
Yana Shaiful said...
This comment has been removed by the author.
Qasey Honey said...

puas tgk gmbr disini..mcm dh xpyh nk ke sana pon..hehe..

norzila said...

wah bestnye kak azila...zila x pnh g pun muzimah mil..hehehe...kak yg buah kaler merah tu sana panggil belimbing merah sedap buah nye..yg cili tu kita pnggil cabik geronong nama komersil dia cili habanero..pedas yg amat..sapa nak tgk zila dah pnh wat entry dulu

norzila said...
This comment has been removed by the author.
Rohah said...

salam kak...
amboi dia...jalan2 santai gitu...bestnya,
kita tak pernah sampai lagi ke sana..

yan's cottage said...

salam sayang ZILA....

bestnya pergi bercuti....ehhh bila tengok gambar2 tu..terkenang pada satu buah tu...buah keranji lama betul tak makan teringin pula he hee...

Nikee Me said...

lama tak ke sana...zila tak pekena manok panggang di satok dkt titian gantung..sana manok panggang sedap laa..sit tipu madah betul ni

Mori Said said...

Bestnya....bila tgok gmbr... teringat blk masa g bercuti kt sana.

aima said...

bestnya..gambar mmg superb...

Nur-nba said...

Sungguh cantik gambar2 Kak Zila.. Bilalah nak jejakkan kaki ke Kuching... belum pernah sampai lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...