Pages

Sunday, 5 July 2020

Butter Cake yang sentiasa digemari

Bersua lagi..
nak menulis disini macam tak sempat pulak rasanya,beberapa hari ni asik sibuk,disamping family ada datang kerumah dan sibuk jugak dengan urusan lain tu yang jadi tertunda.

kek old skool nie memang ada peminatnya tersendiri,banyak kali dah buat..ulang-ulang guna resepi nie.Walaupun banyak resepi kek butter dalam simpanan tapi yang ini memang antara resepi yang menambat hati... sedap dan memang kena dengan selera sangat.

Satu perangai bila dah berusia nie suka sangat makan kek panas yang baru keluar dari oven,dan bila kek dah sejuk tak nak pulak nak makan..
masa buat kek nie kebetulan kami nak pergi ziarah adik ipar,so bawak lah sekali jadikan buah tangan.
Kek batter ni saya mix sikit dengan serbuk koko,biasanya kalau tak ada rasa coklat kurang menambat selera anak-anak.
Bila dah mix macamni laju jew diorang makan.


Kek Butter
By @zila_norazila

250  gm  butter/marjerin
1  cawan rata  gula kastor
4  biji  telur gred A
2  cawan rata  tepung naik sendiri, diayak (jika guna tepung gandum tambah 1 sudu teh  baking powder)
1/2  cawan  susu cair
1  penutup botol  esen vanilla
2  sudu besar  serbuk koko

Caranya
1.Pukul butter dan gula hingga putih gebu.
2.Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil pukul perlahan.
3.Masukkan tepung naik sendiri dan susu cair berselang-seli sambil kaupbalik adunan menggunakan spatula.
4.Bahagikan adunan kepada dua bahagian, satu warna asal, satu lagi letakkan serbuk koko.
5.Lenser nipis butter/marjerin pada loyang saiz 7"/8"  dan alaskan dengan baking paper.  Masukkan adunan berselang-seli sehingga habis.
6.Bakar selama 50 minit sehingga masak, menggunakan api atas bawah pada suhu 180'C - panaskan oven dulu dalam 10 minit

3 comments:

Darling Pya said...

Sedap nye kak

zila norazila said...

dik..makan panas2 rasa nikmat ..hihiii nite dik

Cik TK said...

Wahh sedapnyaaa... Buat minum petang sambil minum teh o panas sedap ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang