Pages

Thursday, 23 January 2020

Ikan Goreng Halia - lauk famous bila ketandusan idea nak masak apa


Sibuk sangat rasanya minggu ni,dari sehari ke sehari nak menulis disini macam asik tertangguh jew,minggu ni tak berapa sihat sebenarnya..sok sekk hidung kena selsema..almaklumlahkan sekarang panas hujan tak menentu.tu badan rasa tak berapa nak sihat.

Meh la kita update pic makanan pulak,lauk  kiranya kerap terhidang didapur ..hihii lauk orang malas katanya..tapi bila dah makan memang menambah nasi.

Kita kalau dah hari-hari masak memang akan ketandusan idea nak masak apa untuk esoknya..next esok..dan esoknya lagi..dalam minggu ni memang kerap makan nasi bungkus jew ..sebab mood nak kedapur memang lemau sikit.

Ikan siakap goreng halia memang mudah je nak buat,pejam..pejam mata dah jadi hihii..kalau ada yang tak makan ikan siakap korang boleh ganti dengan ikan lain,ikut sukalah kan ..kita yang nak makan..kenalah pilih apa yang kita suka...ye dak..

Bahan dia
Ikan siakap dilumur garam kunyit dan sedikit tepung jagung,goreng sampai garing.
Bawang putih dihiris,halia muda dihiris dn lada cili padi hijau dan mix sikit cili padi merah.ok yang ni semua gorenglah asing asing.

Bila ikan dah siap goreng letak atas pinggan dan taburkanlah bawang putih,halia dan cili padi yang telah digoreng tadi.lepastu pancitkan kicap sedikit dan sedikit minyak bijan.ok dah siap makanlah dengan nasi panas dan ulam..uhh memang terangkat.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang