Pages

Tuesday, 21 June 2016

Menu berbuka 13 Ramadan

Slamat pagi..semalam nak menulis seperti biasa tapi mata mengantuk sangat..siang hari macam busy sikit kita..menguruskan apa yang patut.malam tadi bila terjaga macam biasa nak menaip macam bercinta sikit..
ok cerita menu ramadan 13..zila sempat meyediakan ikan bakar talapia merah untuk family,cicah dengan air asam dan sambal kicap..lama rasanya tak buat ikan bakar style macam ni..masa berbuka dikampung awal ramadan aritu buat jugak ikan bakar tapi style bakar lumur dengan sambal sekali..
beberapa hari ni nak masak yang simple2 dan ringkas,memandangkan banyak kerja yang nak kena buat ,selain ikan bakar zila sediakan pakoora..pakoora merupakan makanan masyarat india pakistan dan area-area sana tulah,memandangkan en suami ada dirumah zila suruh dia yang buat.Biasanya kalau dia dirumah banyaklah menu pakistan yang dimasak,kebiasaanya manisan yang manis-manis untuk berbuka seperti peerni dan masakkan yang menggunakan yogurt dan tepung suji.

Pakoora ini kurang lebih macam jemput-jemput orang melayulah..yang membezakannya diorang menggunakan tepung kacang kuda..rempah-rempah dan serbuk lada cili..dibancuh dengan sedikit minyak dan sedikit air..tak seperti jemput-jemput kita yang dibancuh dengan air yang banyak.kalau berminat nak mencuba boleh semak resepi dibawah.



Air asam ikan bakar

10 biji cili padi ( boleh tambah atau kurang ikut suka ) - dihiris/didadu kecil
1 biji buah tomato - didadu
1 bawang merah (besar) - didadu
2 ulas bawang putih - diketuk dan didadu
1 cawan air asam jawa
1 inci belacan - dibakar
Garam
Gula
Perisa- jika suka

Caranya
Asam jawa diperah dengan anggaran 1 cawan air suam.ketepikan,masukkan kesemua bahan dan perasakan dengan garam dan gula..

Sambal kicap
lada cili-dihiris
bawang besar - dihiris
bawang putih  - diketuk
kicap - secukupnya
limau kasturi - secukupnya

mixkan kesemuanya dan  tambahkan air limau kasturi.


Pakoora - Mix pakoora

1 biji bawang besar - dihiris halus
1 biji kentang - dihiris halus/kasar ikut suka
segengam daun bayam - dihiris halus
1/2 biji terung - didadu
1 pokok daun ketumbar - dihiris
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar - tumbuk kasar
1 sudu kecil jintan manis - tumbuk kasar
1 sudu kecil jintan kasar - tumbuk kasar
Tepung kacang kuda - secukupnya
1 sudu minyak dicampur dalam adunan tepung

Caranya
mixkan kesemua bahan tambahkan sedikit sahaja air,agak-agaklah yer asal boleh melekat kesemuanya.goreng dengan minyak yang panas.goreng sehingga kekuningan angkat dan toskan.sedia dihidang bersama sos pilihan.




4 comments:

idzwa kamaruddin said...

Sedappppp nyer ! :)

Kakzakie Purvit said...

Macam fritters sikitlah kiranya Zila
Tapi rempah ratus diguna banyak tu yg membuat lebih beraroma.
Kakak teringin nak mencuba..

adda syuhada said...

simple tapi nampak mcm sedap sgt.

Fadzillah said...

Nampak sedap sangattt ikan bakar tu... Zila.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...