Pages

Saturday, 15 October 2011

Kek Karamel


Assalmmualaikum.
pic yg dh lama terperap kt facebook..masa x mengizinkan untuk dipost kt sini..sbb hari nie sy terlebih rajin so..sy sharekan untuk sapa2 yg berminat nk mencubanya..dh 2 kali sy cuba ..dan kedua2nya menjadi..trima kasih atas resepi kawan2 KR..byak jasa kalian semua..hanya ALLAH mampu membalasnya..


hasil selepas dipotong..nyuummmy..


RESEPI
bahan bahan
(A)

2 sudu besar gula (untuk buat gula hangus)
#tabur gula dalam loyang dan masak diatas api perlahan,biar gula hancur dan bertukar menjadi perang.

(B) Bahagian atas

1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telor

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...