Jomlah layan roti jala yang sempat dihidangkan untuk anak -anak haritu,ikutkan lauk kari tu memang nak makan dengan nasi,tapi ambil kesempatan menjala sikit buat cicah dengan kari..
Stock bunga telang pun banyak kita gunakan jewlah,walaupun warna agak kusam tapi rasa tetap sama colour je yang beza.
Video diatas akak buat setengah adunan ya.
Bahannya
1 kg tepung gandum
2 biji telur
1 cawan susu cair
150ml minyak masak
1600ml air bunga telang/Bunga telang kering rendam dengan air panas dulu..
Sedikit garam
Cara
Satukan semua bahan kisar hingga sebati..rehatkan dalam 15minit.
(guna pan non stick..jika guna kuali leper yang masak daging burger tu leser sedikit minyak masak pada kiraian yg pertama..yg seterusnya tak perlu sapu minyak.
Tips penting...jika tempahan banyak dan cust nak pagi..boleh kirai malam..jam 10mlm dah bleh mula..siap jer kirai biarkan roti jala betul2 sejuk baru tutup bekas (anginkan bawah kipas) inshaAllah lambat basi..
Kari Ayam
----------------------------------------------------------------------------
Bahan
Ayam - secukupnya
Daun kari
1 biji besar bawang besar - dihiris
5 ulas bawang putih - dadu halus
1 sudu besar halba campur
1 inci halia
3 cawan santan dari 1 biji kelapa
Bahan lain
1 paket kecil serbuk cili /1 sudu bear
2 paket kecil rempah kari brand babas/4 sudu makan
1 keping asam keping
Garam secukupnya
Perasa dan sedikit gula jika suka
Bahan tambahan lain jika suka
terung dan kacang panjang.
Caranya
1.Panaskan kuali.letak minyak secukupnya..minyak kena banyak sikit supaya rempah masak sempurna.
2.Tumis bahan hirisan hingga layu.
3.Masukkan bahan pes.tumis hingga garing dan pecah minyak..tambahkn sedikit air.
4.Rempah dah masak sempurna boleh masukkan ayam,biar ayam sebati dengan rempah kemudian masukkan santan.
5.Tambah garam,asam keping..gula dan perisa jika suka.
6.Biar hingga sayuran lembut dan ayam sempurna dan boleh hidang.
3 comments:
Uish, sedapnya :)
First time nampak roti jala kaler selain kuning :)
Biasa kuning kn..ni saje nk hbiskn bunga telang..hihii
Roti jala merupakan antara makanan kegemaran saya. Makan dengan kari ayam, sedap.. Siap guna bunga Telang (pewarna biru asli) ��������. Jarang tengok orang buat macam ni.. Kalau di Melaka, orang Nyonya dan Portugis biasa buat kuih muih guna pewarna biru dari bunga Telang.
Post a Comment