Pages

Friday, 11 May 2012

choclate cupcakes



Assalammualaikum
dan salam sejahtera buat teman baru dan yang lama.terima kasih atas kunjugan ke blog yang ala-ala nie..tuan rumah pun tak kerap sangat memasak he hee...tapi bila bw masing-masing show off makanan yang sedap-sedap..alahaiiiii tergugatnya imanku ini..



Dah lama rasanya tak buat kek ..semenjak dua menjak nie rasa malas jer..tu yang layan kan kuih-kuih tradisional jer.tapi kuih-kuih melayu kita inilah yang paling sedap kan..lagipun tak habis lagi saya teroka kuih-kuih lama..banyak dah masuk list cuma tunggu masa-masa yang sesuai untuk diterai..



saya masak apa tue...he hee heee yer betul cup cakes...baru nak diet..dah tergoda-goda tengok masing-masing show kek..menguji iman betul ..sebenarnya dah lama tak buat kek coklat..dah terasa-rasa kat tekak nak makan kek coklat..tupp..tuppp kerajinan tu datang ..tu yang bergegas buat..sementara tengah rajin..:)


dan bila kerajinan tu bertambah mula la nak deco-deco kat atas kek tue..resepi kek coklat saya ambil di sini dan resepi inilah yang saya gunakan bila buat kek coklat..rasanya memang kena dengan tekak saya..joomm la kita semak resepi..kot-kot ada orang nak mencuba...


cake choclate
sumber : mesra.net
olahan : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
3 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate



cara-caranya
  1. campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak kedalam periuk dan masak sebentar diatas api kecil sehingga gula larut.
  2. tepung gandum,soda dan baking powder disatukan dan diayak.
  3. telur dipukul kembang dan masukkan campuran koko tadi
  4. masukkan tepung dan gaul rata.
  5. tuang dalam acuan yang digemari.
  6. bakar sehingga masak.




33 comments:

Nieza said...

Assalam Kak Zila cyng, mata dah ngantuk sgt ni tapi tgk CC akak yg cun ni terus terbang ke sini..maunya saya mimpikan cc akak nanti ni..hehe simpankan saya sikit yer CC choc ni..i loike pink colour:)

Bicara Kak Noor said...

salam Zila cayang hehee sana sini akak jalan jumpa cupcake ni tau hajat dihati nak minta barang sebiji dua utk sarapan

Sally Rashid said...

betul..ada waktu-waktunya kita jadi malas nak membaking kek..
elok begitu..makan kek selalu sgt nanti badan pun kembang mcm kek dalam oven..hehe

kek tu cantik sgt zila...good job

Qasey Honey said...

asslm Zila...wah mmg tiptop...cun giler...cerah bijik mata ni tgk CC kaler2 pink tu...hihi...

Watierman said...

Assalam Dik Zila comelnya kek mu Dik...a few months ago..wah speaking london pepagi Jumaat pulak dah...Hubby Akak ada belikan wilton punya set untuk icing decoration tu...sampai sekarang masih VIRGIN lagi Dik...nak buat kek cawan ni..dok bertagak-tagak..tu laj pasal..takut crash diet kekonon..! Nanti lah..one fine day..penutup pun London gaklah kan....I will take my sweet moments to deco bersama Eric..oops deco bersama kak watie..yey!!

Asyifa Mustaffa said...

Salam Zila,
amboi..! cntiknya dia punya kek...bunga yg comel2 kat atas tu...beseri je....:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam cayang Zila... wahh sekali keluar N3 tu dia.. hamik ko!
gambar dahlah cantik sangat!
i suka muahhhzzz


rasa dah tentulah kan sedap..

apa pun tabik kat ko Zila.. tak sangka.. dengan pandai menjahit tetiba sekarang wahhh.. dah jadi pakar dalam bidang masakan! tahniah! tumpang bangga tahap gaban nih! jujur dan ikhlas tau ni.. tak tipu taw..

Abang Amin kirim salam.. dia cakap macehh cakap dia macam mawi heheheh memang pun ko orang yang 1234 yang cakap camtu.. bukan muka Pak Habibi.. tapi ada iras Arwah ayah Aq hehehhe... anak2 sha tak ada yang iras sha laa. apasal hekk??? hehehehehe tang perangai ada hhuhuhu

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi Jumaat Zila cayang!!!
gorgeous man!!! eh bkn man daa.. *lady*

cantik cun jer mama tgk cc choc yg berbunga2 pink nie
pandai zila deco :)

leen said...

Assalamualaikum...zila,

tergoda akak tgk deko cupcake tu....boleh copy nie...memang cantik...n mesti sedap..

Yatie said...

cantiknya cupcakes ni Zila, anak2 akak kalau nampak ni, pasti teruja suruh mamaNya buat...leh order dngn Zila ni..kan..

FnF Simple Life said...

aduh syedapnye...nak kek cekelat

Chik Mimi said...

zila gojesnya cupcakes depa cantik!!!

hazila said...

Jeles tengok tangan org yg berseni ni....

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Zila..

Cantik arrr deco cuppies dier.. Pink lagi..hehehe.. Tu dia..Dlm sibuk2 sempat gak bermain dgn icing..

dapurCikWan said...

nak cakap 1word je kak "tergoda". ;)

rahel said...

Canteknya Cc Coklat ni..nak join makan2 la..

ibundo said...

salam. Bundo dah tergoda sama ini cupcakes. Cantik tu deco nya..

mama sara nur said...

sweetnya cc Zila ni....mesti sedap

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak pun dah lama tak buat kek sejak2 buat kek besday anak aritu.. hehehe.... rasa rindu lak nk mkn kek.. tp malasnyer nak godek padahal byk benor resepi yg berangan2 nak cuba.. agak sibuk sikit skrg ni kat rumah..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

GORGEOUS!!! Loved the colours!!! Uishhhh kalau dapat capai satu cuppy kan bes!!! :)

Yana Shaiful said...

tergugat jugak iman msk sini hihii..cantik..nk mkn pun sayang ^_^

Dayz said...

sedapny kek tu.. lpar la plak~ =Q

Cheq Sue said...

bila ada budak2 memang seronok nak masak @ deco comel2 gini kan... sweet aje

Rohah said...

cute cup cake yg ada ni,nampak pinky lagi..tergoda la...

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Beautiful pictures and tempting nice cupcakes. Happy Mother's day to you too.

Norzie hany said...

Salam Zila.
Pandainya zila deco cupcake tu ya...cantik sgt2.

HomeKreation said...

Nak ordeeeeeer..........!! Tapi pree boleh....hehehe

Jay said...

wat a yummm & inviting cakes...awesome
Tasty Appetite

quinnie said...

amboi rajinnya ..siap buat bc lagi..kalau kita letak choc ganache je..hehehe..lama tak makan kek...huhuhu

kasihredha said...

selamat hari minggu...minta cupcake satu :)\
selamat hari ibu

ogyep yummy mellow said...

alahai cutenya... yang duduk ats sampan, 2 biji tu... ogyep punya ya..

Gee® said...

canteknyaaaa.... very sweet!

Kamsiah said...

comelnya...sayangnya nak makan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...