Pages

Monday, 5 November 2012

tiramisu


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua...



cuti sekolah dah nak bermula..minggu ini diorang dah last sekolah boleh merdeka kan lepas nie.. ..bagi ibu bapa ada yang plan nak ambil cuti ..bawa anak-anak berjalan..mesti masing-masing dah merangka destinasi percutian yang ingin dilawati ..bagi anak-anak memang lah seronok dapat berjalan kan..inilah masa yang diorang nanti-nantikan..


zila belum plan lagi nak kemana..suami ambil cuti 12 hari..nak habiskan cuti tahun yang ada..eeemmm tapi cuti zila hanya berbaki beberap hari jew..terpaksalah pergi kerja kan..h ahhaa..beruntung budak-budak sekarang kan..tak sama macam time zila dulu..setiap cuti sekolah biasanya menghabiskan masa dirumah...menolong keluarga..semuanya dah berubah kan..


ok lah ..berbalik pada cerita masak-masak..tiramisu zila buat sebelum raya haji haritu..atas permintaan suami..dia memang penggemar tegar cheese..tapi zila agak kurang sikit..zila boleh makan sepotong jew..yang lebihnya dia yang habiskan..iiissshhhh ganas betul kan..


tiramisu merupakan dessert yang mudah disediakan..sedap dihidangkan bila sejuk..kalau tak nak pakai loyang boleh jugak buat dalam cawan..lebih mudah nak dimakan..tak payahlah susah -susah nak potong..kalau tak suka biskut lady finger boleh jugak digantikan dengan kek span..terpulang pada kretiviti masing-masing ok..
pada sesiapa yang nak mencuba buat zila sertakan resepinya disini ..sebagai rujukan diri sendiri kelak..salam sayang semua..bye.



Tiramisu

250 ml whipping cream
250 gram cream cheese
1/2 cawan gula kastor
biskut lady finger - secukupnya
serbuk koko - secukupnya
essene vanilla
serbuk nescafe
air - untuk bancuh nescafe
parutan coklat - untuk hiasan


cara-caranya

  1. masukkan cream cheese kedalam mixer.
  2. campurkan whipping cream,essence vanilla,gula kastor.
  3. putar semuanya menggunakan kelajuan yang sedarhana..sehingga sebati.
  4. bancuh 1 sudu nescafe dengan air - tidak perlu diletak gula.
  5. celup biskut lady finger kedalam bancuhan air nescafe.
  6. susunkan dalam loyang..kemudian lapiskan dengan cream tadi,
  7. ulangi hingga habis..akhir sekali ayakkan serbuk koko ..
  8. wrapkan dan sejukkan dalam peti ais..
  9. parutkan coklat dan tabur diatasnya bila hendak dihidang..


25 comments:

ibundo said...

sedap yang amat tu zila. Asek jumpa kek je harini ....

kasihredha said...

Salam zila
Biasanya Akak gantikan biskut lady finger tu dgn biskut marry je.
Cantiknyaa zila buat.

Asyifa Mustaffa said...

Akakkk......
x suka tau goda2 orng pepagi nie.....buat orng leleh2 air liur jer......ermmmm....

Jeles nie tgk tiramisu k.zila....nak buat tah bila la....tggu cuaca panas balik....hehe....k

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Zila..
Wow!..Sedapnya kak..Dah la gambonya sharp betul..Lagi la buat mata ni terbuntang..Kikikiii....

inazamri said...

geram tengok pic2 kat blog zila ni.selain resepi yg sedap2..gmbr mmg awesome gojes.

Rohah said...

oh kakak, kita SUKA mkn tiramisu..hehe

hazila said...

Apa kata hantar kat akak sepotong? Actually plan nak buat ciskek, barang dah beli tapi rasa malas pulak...

Amie said...

Selamat pagi Zila sayanggggg.... nak juga sepotong! Jangan tinggalkan daku bekas kosong....

yan's cottage said...

sedap...sedap...yan suka sangat tiramisu nie.....

:: Mrs.Eady :: said...

terliur!!

Mas Sani said...

salam kak zila sayang...

waduhhh kak... cantik betul kek tiramissu akk tu, kenyang mata kita tgk kak... kalo kt mas dh cntik cam gitu syg plak nk potong hihhi... hubby akk leh masuk geng kita sbb kita penggemar chees!

Tapi kan ntah kenapa, mas kurang suka guna sekut tu, kat tekak rasa lain je. Kalo nak buat mas gantikkan dgn biskut merry je, sedappppp :)

cquek said...

What a feast!! Everything looks absolutely amazing

Mummy Akmar said...

Salam Kenal Zila..

Pagi-pagi tengok blog makanan ni memang kecur air liur..

Best betul baca blog ni. Mata jadi rambang dengan gambar makanan yang nampak lazat..Tengok pon lazat mesti rasa pon lazat..

Apa2 pon DONE FOLLOW!

Style Me Gorgeous By Qashmere

Blog Qashmere

Take Care Sis...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Wallaaaaaaaaaa, Kak Zila, tiramisu yang sangat gojes, mat saleh kalau tengok nangis ni, kak.. ruginya makan sepotong jer, kalau sy yg buat, separuh jer sy punya, hehe

Marsita yahya said...

sedap tu...gambo pun menggoda-goda...bak sepotong

Norzie hany said...

Cantik rupanya zila,geram pulak akak tgk.tentu sedapkan.

mama sara nur said...

assalam zila
ni kan kalu buat memang kejap anak bjang akak tu habiskan he he x sempat mama nk makan
cantik hasiltangan zila ni, betul2 mengoda tau..goda keinginan nak makan he he

FnF Simple Life said...

hwaaa...nanges tgk tiramisu cake ni...sedapnye

Ayu said...

Assalam zila,
wah ada kek tiramisu!!!!!
nampak sungguh sedap!!..akak dulu pernah buat tiramisu juga tapi gunakan kek roll aje..yang gunakan biskut belum pernah try lagi..Nak!!!

Seneorita Baharin said...

salam. wuarghhh terliur tgok ni. sedap2.. kena cuba ni. hee.. thx kak zila for da recipe. :)

Bicara Kak Noor said...

terbukti cantik dan yg pasti mesti sedap ni kalau dpt sepotong dua Zila cayangggg

Wattie said...

Salam Zila,
Menarik dan tertarik

rahel said...

Telan liur jer tengok tiramisu ko ni Zila...menawan sungguh...pic pun cantek...

Qasey Honey said...

slm syggg Kak Zila

sgt mnarik la tiramisu buatan akak ni...kemas n nmpk sedap...
harus cuba jugak ni..terliur dibuatnya...

Shiela said...

wowwww.. canteknyerrr pic ni semua Zila.. good job dear.. am so impressed.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...