Pages

Thursday, 18 October 2012

apam tepung beras a.k.a apam salju


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam salam sayang untuk semua..really miss u allz..



selamat pagi semua..
uiitsss dah beberapa hari tak mengupdate blog..rindunya dengan semua..terasa rugi jugak sebab tak sempat nak skodeng dan BW macam biasa..



sebenarnya dalam minggu ini zila agak sibuk,biasalah tuntutan kerja yang tak ada penghujungnya..hari ini baru free sikit..he heee bolehlah terjah dapur kawan-kawan semua..insyaallah zila akan membuat kunjugan balas antara lambat dan cepat ok..ummahhh i love u all..



oklah cerita bab masakan pulak..hari ini zila share entry tertunggak,jumaat lepas zila buat apam nie..seumur hidup memang tak pernah buat..h ehhee teruk betul kan..suka makan apam macamnie..tapi biasanya zila beli jew lah..tapi bila sedikit kerajinan tu datang..mulalah mencuba nak buat sendiri..tapi nak menunggu 3 jam tu yang malassss sesangat...he heee..




tapi kesabaran tu berbaloi..sebab apam nie sangat lembut..sedappp..zila ambil resepi nie dari rakan facebook..minta maaf sebab tak letak nama..time tu main salin jew resepi..zila ada bookmark page tue..tapi tak tau kat window mana..sebab lappy zila nie ada 3 window..last-last pening nak mencari..



pada sesiapa nak mencuba bolehlah cuba ok..zila panjang-panjangkan lagi resepinya disini..mintak halal pada penyumbang resepi..bye semua..



Apam tepung beras a.k.a apam salju

bahan-bahanya
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil  yis mauripan
kelapa parut
sedikit garam



cara-caranya

  1. blend nasi dan air hingga hancur.
  2. kemudian masukkan brown sugar dan gula pasir blend beberapa minit lagi.
  3. dalam bekas lain satukan tepung beras,tepung gandum dan yis mauripan.
  4. campurkan adunan nasi tadi kedalam tepung..kacau rata
  5. bahagikan kepada beberapa warna yang digemari.
  6. perap 3 jam baru boleh dikukus.
  7. masukkan dalam acuan lompang atau acuan yang digemari
  8. sapu minyak pada acuan terlebih dahulu supaya tidak melekat.
  9. kukus lebih kurang 15 minit
  10. sedia dihidang.




36 comments:

norzila said...

salam kenalan zila..kita dtg sibuk lg dapur awak cantik la apam pinky ni...gebus kan apam dia..kita pun wat tu ari...

zila norazila said...

salam kenal zila,wahh nama kita dh nak sama nie..h ehhee mmg gebu apam nie..mkn x pernah jemu:)thnks sudi singgah :))

Marsita yahya said...

Salam dik...akak nak kacau rumah org je 2-3 hari ni...cuti up-date blog...
nak apam skit...

zila norazila said...

akk mar..thnks sudi singgah..jgn cuti lelama nnt kita rindu:))

abdul aliim mansor said...

perghhhhhhhhh sedapnya terus lapar je pepagi ni kecur air liuh sampai kena baju tgok kuih ni..

ady said...

as-salam zila
Lovely looking apam. Looks so soft and inviting..

Gee® said...

Zilaaaa...! mana apam gebus ni... dh lama k.gee tunggu... perut dh keroncong nih...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

pandai nye akak buat apam ni.. pertama kali buat dah jadi.. pandai2.. mesti sedap tu..

Asmah Yusof said...

miss u too...asz pun teramat bz dis week..bdk tgh final xm...xdpt nak mengupdate n BW...curik2 jer nie BW bl tgk kat fb :)) btw mmg gebus apamnya...love its colour---soft pink n purple :))

mama sara nur said...


miss u Zila manis
sedapnye makan apam beras cicah kelpaparut tu, akak suka sgt kalu makan ngan kelapa byk2 he he
airtangan zila memang cun, dgn kaler pink sweetnya...
akakpun biasa wat resepi ni memang sedap kan

rahel said...

Apam snow white memang sedap..Rahel pun suke sangat dg apam yg ni...takde kelapa pun jalan...hehe

Hilmirda Daud said...

Salam perkenalan..
cantik2 nya apam.. Amy suka sgt ngan apam ni. Minta izin copy ye.

Kakzakie said...

Kakak suka apam tapi tak pandai buat gebu macam zila punya cantik..

:: Mrs.Eady :: said...

ya allah apam kesukaan ana-anak ni...

Bicara Kak Noor said...

salam Zila akak nak apam ni sbb akak pun hantu apam ni tau gebus debus lah tengok apam tu amcam nk ambik je sebijik dua bijik

Amie said...

Apam beras memng sedap Zila... dari kecik lagi dah gemar makan apam ni, takpernah jemu!

umi's cup cake said...

Salam zila,
Rajinnya awak...teruskan usaha..gambar pun cantik

umi's cup cake said...
This comment has been removed by the author.
umi's cup cake said...

Salam zila,
Rajinnya awak...teruskan usaha..gambar pun cantik

umi's cup cake said...

Salam zila,
Rajinnya awak...teruskan usaha..gambar pun cantik

yan's cottage said...

ala comelnya apam tu....minta sikit boleh......

ibh_sue said...

Asslmkm Kak.
Nakkkk..hehehhe..Cantik apam akak. (^_^)

Norzie hany said...

Apam...mmg akak suka,hari2 pun tak jemu.pink tu zila....menarik dan nampak gebu sekali.

Rohah said...

memang sedap apam ni...makan 1 ketul mmg tak cukup...kena banyak ketul la kak...

kasihredha said...

Cantiknya
Akak suka apam ni
Sedap

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Cantiknya apam, love the sweet pink colour too.

cquek said...

I love the rich simplicity and warmth that this dish seems to promise!

inahar ali said...

waduh..cun banget apam zila wat nih..gebuss gebass tul nmpaknye..nk minta ada lg belen x??

ibundo said...

uish... gebunya apam.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

uwaaa... cantiknyer apam tu... bertambah comel dengan warna pink yg lembut tu... suka tgk.. kalau boleh suap ke mulut lagi best.. hihi..

Nina Mirza said...

As'salam Zila ....

lama nyer Nina tak singgah sini...
Rindu kat Zila <3
sedap dan look so sweet apam pinky Zila tuuu~

Nina nak 5 ketul?? hehehe . . .

Qasey Honey said...

slm Kak Zila cyggg...

lmbt singgh ni mesti dh abiskan apam pink gebus tu...

kalernya pon lembut..mmg sedap dimakan dgn kelapa tu kan..

FnF Simple Life said...

pagi2 nih lum breakfast lagi nampak lak apam salju gebus kat dapur zila... aduhai...terus lapo nih...dappnye

hana said...

salam zila... lama benor tak mengapam si salju nih... 3 taun lepas kot.. hihihi

Kella said...

akak cun! apam pun cun nih!
=)

SK KAMPUNG GUDANG said...

Sgt sedap dan gebu ... dah buat 3Kali dlm tempoh 2 hari tu. Mmg terbaek la...suka <3




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...