Pages

Friday, 4 May 2012

udang black pepper


Assalammualaikum dan selamat pagi semua
JAKIM declares Golden Churn butter as halal..tadi ada nampak naz post..cik mat pun ada post jugak mengenai butter nie..kalau nak baca secara detail boleh la ke sini..semua penggemar butter golden churn mesti heppi kan..boleh la membuat kek lapis lepas nie.
sekejap jer kan dah hari jumaat..rasanya baru aritu cuti untuk hari pekerja..tupp tapp..tupp tapp..dah jumaat..buat naz yang tanya zila aritu kenapa zila ada kt office traffic..he hee zila bukan kerja kat situ yer naz..sebenarnya masa hari selasa aritu zila terlibat dalam satu kemalangan...tak la teruk mana..cuma mengalami kerosakan di bahagian belakang kereta..bumper kereta tue pun dah rebeh sikit akibat dicium kereta belakang..tapi masih boleh di pandu lagi..semuanya berpunca dari seekor anjing..h ehhe ..



nak jawab soalan si sha masterchef tue..novelis lagi..sekarang dah ada buku masakan sendiri..he hhee tahniah sha..masa dulu zila amik bahagian jahitan..jauh tersimpang dari dunia masakan sha..ha hhaaa..sha dan zila sebenarnya satu sekolah..time tu sha amik bahagian ketering..sebab tue dia terror masak tau..dan zila amik bahagian jahitan..tapi kelas kitaorang dicampurkan.pelajar pun x ramai....tapi dah berbelas tahun tak jumpa..tu yang masing-masing ingatan dah kabur..he heee..zila pun tak sempat lagi nak bukak album lama2..time2 kitaorng duduk asrama..banyak kenangan indah kat asrama tue..gambar pun banyak..sebab kalau ada apa2 keraian kat sek tue mesti pihak sek panggil cameraman datang snap pic kitaorang...so panggil jer la  ..pastu pandai2 la bayar kalau ternampak muka masing2 ada dalam pic tue..he heee..sha..nanti zila cuba cari pic lama2 yer...mungkin time tue kita comot kan..ha hhaaa..


wahhhh harinie bayak cakap pulak kan..he hee ..ok lah berbalik pada masakan hari nie..dah lama x makan udang..semalam pergi kedai tengok udang segar2 baru sampai..haiiii terus jer beli..teringin pulak nak masak black pepper..biasanya kalau masak lauk pauk zila memang x pakai resepi..semuanya ikut sesedap rasa..rasa2 sendiri ..agak2 kena kat tekak kira ok la kan..



udang black pepper

bahan-bahan
200 gram udang segar
daun bawang
lada benggala
2 sudu sos lada hitam
1 sudu serbuk lada hitam
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit halia..
sedikit air perahan limau

cara-caranya
  1. bersihkan udang x payah dibuang kulitnya..
  2. lumur dengan serbuk kunyit dan garam..kemudian golekkan dengan tepung gandum dan goreng..angkat dan ketepikan
  3. bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus..masukkan halia..
  4. tumiskan bahan yang ditumbuk hingga wangi..masukan bawang merah yang telah didadu..tumis hingga kuning keemasan.
  5. masukkan lada benggala dan daun bawang
  6. masukkan serbuk lada hitam dan sos lada hitam..masukkan udang dan kacau sebati dan tutup api..perasakan dengan perahan limau..siap









33 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Zila,

waduh udg tu la yg buat kecur ni...akak suker!!

Asyifa Mustaffa said...

salam k.zila,
lebih pnjng dri biasa.......hehe...
Mntk seketul dua udangnya.....:)

Qasey Honey said...

asslm Zila...waduhhh duh...sedapnye lauk udang tu...nmpk garing yg duk dlm mgkuk tu...kecur dbuatnye n lapo balik dh ni...gambo pon dh smakin cantik sgt...

ijayuji said...

Salam kak zila! sedapnyer! kita tak pernah lagi masak udang black pepper kak :D jakun ni mcm mana rasa dia eak? ehehe... sian akak, kdg jgn kata anjing, nmpk ayam pun kita mengelak :D apa pun sentiasa berjaga jaga kan kak :-)

Liza said...

salam zila, bestnya udg black pepper tu, Liza pun pernah buat tp guna resepi lain....terasa2 pedas lada hitam tu....perggghhhhh

Yatie said...

waduhhhh buat akak terliur je tngk udang blackpepper...sedapnya...

Bicara Kak Noor said...

salam zila, udang nya bagi terliur sangat garing dan kuning mesti sedap sangat ni kan bak lah dua tiga ekoq

Chik Mimi said...

beh tahan tengok udang tu duk berposing la zila

ogyep yummy mellow said...

Cik udang tu menggamit2 memanggil ogyep ni... ada lagi tak? Minggu lepas, kami 1 minggu membelasah udang aje... sedappppnya, black pepper lagi..

che mid said...

Udang segar masak apa pun sodappp...!!

tun_telani said...

kak zila.. ooo.. satu sekolah ngan kak sha rupa2nya. kecik je dunia ni kan.. lama2 xjumpa, jumpa di alam blogging. nmpk udang besar2, terliur tun.

rahel said...

Zila,nampak sedap sangat udang lada itam ni,kita memang suka apa2 lauk yg berlada hitam..sedap..

Nuwairani Ismail said...

baru tahu kak zila ni satu sekolah dengan kak sha..heheh...dah lama nani tak beli udang. udang kat pasar sekarang kurang segar. tu pasal taknak beli. selalunya kalau beli udang mesti nak masak terus sebab taknak hilang rasa kesegarannya tu.

izahdaut said...

wiiii cantiknya udang posing... geram nengoknyaa

Danish Ali said...

exceptional!!

love2dine said...

I truly love this recipe and combination of flavor

Rohah said...

salam kak,
lambat ketuk pintu dapur akak,
ada lagi ke udang dalam kuali? sampei hati tak tinggalkan orang belakang,..hehe

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu Zila.dtg jamu mata dg lauk udang black pepper...kalau lauk udang masak apa2pun akak suka...
re; tq Zila wish bday utk boys akak..

FnF Simple Life said...

salam Zila. berapa umur zila ye. nampak cam muda je dlm gambar. sorry selalu saya panggil nama je... tak tau sape lg tua... hihi...saya 32 tahun ni...neway sama lauk kita hari ni....udang...fnf buat goreng kunyit aje... ;)

mama sara nur said...

assalam Zila
udang ni feberet en. laki akak he he selalu watkan sambal tumis takpun masak lemak tp kalu goreng lada hitam ni mesti lagi bertambah nasinya kan
nak cubalah nanti ye

Tina Othman said...

salam zila, sedapnya udang, sesekali saya layan jugak udang ni wlupun allergic hehe

quinnie said...

zila...kelakar lak pulak rasanya kita ni...kita panggil sha tu kak sha..tapi zila...kita panggil zila je...hahhahah...adehh berapa umur sebenarnya ye? kita 34....hehehe

udang sedap betul masak cam gini..kat rumah ni udang buat goreng gitu je...manis2 rasanya..hehehe

zila 4ever said...

wsalam ika..
sesapa yg minat lada itam..mmg sedap..he hehee ika kena cuba jgk tau..tu la..nasib akk x der apa2..keta x per boleh repair kan..alhamdulillah semuanya selamat:)

zila 4ever said...

fnf..kita lbh tua la nie..panggil zila pun x per..rasa lbh mesra klu panggil nama jew..he hhee..goreng kunyit pun pebret kita jgk:)

zila 4ever said...

he hhee..q kita sama umur dgn si sha tue..he hehee ala x kesah pun x panggil akk..rasa lbh mesra panggil nama jew..udang kunyit pun the best..pebret tue:)

zila 4ever said...

sama2 kak..:)

HomeKreation said...

Aslmkm Zila. Datang lawat2 je... Along takleh makan udang, tak berani nak jamah pun. Sedap hak nampak masak camni.
Along tetap xberani nak guna butter GC tu sbb JAKIM & JAIS dah yo-yo 4-5 kali jap halal jap tidak sehingga hilang keyakinan kita.... terpulang lah masing2 kan.

Mamasya said...

re; Zila...lala masak tomyam putih ni nak lagi sedap kena campur lain2 seafood.

hana said...

jahatnyer udang tuh posing.. bikin org terliur jer.. geget kang!

dapurCikWan said...

Salam kak..satu sekolah ngan kak sha rupanya... =)

Tu..udang2 tu..sedap tu kak..mengancam posing tu..saje nak bagi kite meleleh ye kak =)

anymz said...

nak cekup udang je kat sini.nak ratah2...kulit udang tinggalkan kat sini..tercekik kalau makan nanti..hehe

Nieza said...

Assalam kak zila cayang, sorry yer kak lately ni saya jarang bw ..semakin hari terasa mcm semakin bz jer. akak ok ke?mcm mana boleh langgar anjing tu kak? lain kali hati-hati yer...:)

sedapnya tgk udang tu..kalau dapat memang saya meratah gitu jer..hehe

zila 4ever said...

thnks mamasya..nnt zila nk cuba jgk..mesti sedap tue:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...