Pages

Monday, 27 January 2014

tart kentang



Assalammualaikum
bersua kembali ..tupp tapp dah nak penghujung january..cepat kan?..kadang-kadang kan macam tak perasan masa berlalu ..bagun tidur pergi kerja..amik anak..balik rumah ..tido..dan esoknya ulang perkara yang sama ..sampailah time cuti hujung minggu..macamtulah rutin hidup..apa-apa pun hidup mesti terus..kena isi dengan perkara-perkara yang indah..



ok lah hari ini nak share satu resepi yang zila telah cuba beberapa hari lalu..simpan resepi nie agak lama jugak..nak buat tak terbuat-buat lagi..dan bila dah ada cheese dirumah terlaksanalah ..

resepi simple dan mengeyangkan..kalau dah jemu makan nasi bolehlah makan tart kentang nie..sedap..makan cicah sos..time panas-panas..alahai..lagi-lagi letak cheese mozarella bayak sikit..ermmm best..
zila letak craps stick tu lebih..bila gigit tu terasa-rasa craps stick tue..

bakar garing-garing sikit..baru best..seperti biasa resepi kidnap dari dapur kesayangan..kak ayu.. zila memang suka ke dapur beliau..semua masakannya sedap-sedap..buat kak ayu cayang..tq yer..halal resepinya zila share disini jugak sebagai rujukan teman-teman alam maya..


Tart Kentang

Bahan-bahannya
5 biji kentang - dikupas, basuh bersih dan diparut halus
1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
1/2 biji bawang besar juga diparut
Sedikit potongan daun bawang
2 batang crab stick dipotong kecil 
1/4 cawan susu segar 
3 biji telur 
1 packet mozzarella cheese
garam dan serbuk ladaputih secukup rasa
2 sudu besar tepung jagung 

Cara 
1- Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar dalam satu bekas. Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.
2- Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi. Kacau rata. Masukkan daun bawang isi ketam dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati..
3- Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan. Masukkan sesudu besar adunan (atau hampir penuh) ke dalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.
4- Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan.
5- Sedap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja. 



17 comments:

sabar dubai said...

Wow menariknye kak zila

asyifa mustaffa said...

Ini mmg dah x payah mkn nasi dah kak...segala sumber ada dlm pai ni...

Betul la kak...hari2 duk ulang keje yg sama...itu yg kena g becuti tu kan....hehe...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Kak Zila.. sy tak faham sikit... perah air kentang sebanyak mungkin.. lepas tu airnya nak dibuang ke macammana kak???

Kakzakie said...

Kakak tak pernah makan dan tak pernah jumpa ni Zila. Tapi bila baca resepi tu aduhai sedapnya.

Ada jelah idea Zila ni:)

mama sara nur said...

Assalam zila
Rutin harian yg kena lalui samada suka atau tidak kan he hee
Nmpk sedappp ni, simpan resepi ni dulu ye

Ita Rossi said...


salam zila.
tengok resepi pun dah nmpk sedap.
Guna kentang russet ok x?

mimie said...

tengok bahan2nya saja dah tau ni sedap....
mimie simpan resepi ni dulu... ^_^
thanks ya kak dah sharing

:: Mrs.Eady :: said...

sedap nyerrrr!

Gee® said...

wow! mabeles... jeles ai.. nk buat jugak!!

ady said...

salam
bagus ni untuk bf...

umi's cup cake said...

Terima kasih ya zila dan kak ayu...memang tengah teruja dengan apa jua jenis tart...menarik resepi ni

Rina Audie said...

aiiihhh...pasti sedap nih tart kentangnya...

zila norazila said...

Sk bila dh parut kntang n carrot tu berair sikit..perahkn air tu..pastu buang jew..x yh amik..:)

zila norazila said...

Wsalm ita .bole..apa2 kentang pun bole..akk guna yg biasa tu jew.

asmah yusof said...

Resepi yg menarik zila bleh try nanti ,)

Noor Syazwani Sukarno said...

salam kak zila... moga sihat ya ..wani pun dah ada dok keep resepi ni tak terbuat lagi ....menggiurkan la pulak tengok yg kak zia punya ni

mia izzati said...

cantiknya gambarr tat tuu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...