Pages

Wednesday, 12 December 2012

ayam bakar yogurt


Assalammualikum
salam sejahtera dan salam sayang semua.
pagi-pagi dah show ayam kan..he hheee jangan kecur tau..nie tuan punya blog pun dah kecur balik bila tengok gambar nie..sabaaarr jew lahkan..





menu alam maya..ayam bakar yogurt..zila buat hari ahad lepas..makan bersama en hubby berdua..sebab anak bercuti sebulan dikelantan..mood nak masak best-best macam kelaut jew..sebab orang yang tukang perabih tak ada..he hhee





zila suka masak ayam bakar-bakar macamnie..penyediaan yang mudah cuma siapkan bahan-bahan untuk diperap ..lumur kat ayam perap beberapa jam dan kemudian masuk oven..tak banyak kerja..mudah dah sedap..



bagi pengemar ayam bakar bolehlah cuba resepi ini..resepi yang mudah dan senang..zila sertakan resepinya disini seperti biasa sebagai rujukan diri dan kawan-kawan..hubby zila suka ayam nie..sebab dia memang peminat tegar yogurt..biasalah kan orang melayu memang nak kena ada nasi jugak..walaumacamanapun..h ehhee ..

ayam ini zila hidangkan bersama nasi mandhi..resepi nasi mandhi ada dalam blog zila nie sesiapa yang nak mencuba sila selongkar dapur zila nie yer..cuma nasi kali ini zila tambahkan jagung..sebab nak habiskan jagung yang ada..sayang pulak nak dibuang..





Ayam Panggang Yogurt

bahan-bahan
1 ekor ayam - dipotong 4 dicuci bersih
1 cawan yogurt
3 sudu makan minyak zaitun - kalau tak ada minyak biasa pun boleh
2 sudu makan jus lemon
garam - agak-agak
gula - 2 sudu 
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan jintan kasar - ditumbuk
1/2 susu jintan halus - ditumbuk
1 sudu makan  rosemarry - ditumbuk
1 sudu makan ketumbar biji - ditumbuk
1 sudu makan lada hitam kasar
1 inci halia - ditumbuk halus
1/2 sudu serbuk kunyit
2 batang serai di ketuk




cara-caranya

sediakan semua bahan ..satukan kesemuanya,lumur pada ayam dan perap selama 1 hingga 3 jam..
zila perap 1 setengah jam sebab dah lapar tak sabar nak bakar..h ehhe
alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil
bakar sehingga masak dan garing..lebih kurang 50 minit.
ikut pada oven masing-masing
apabila sudah masak keluarkan dari oven dan sedia dihidang.






oklah sampai disini dulu untuk kali ini..bertemu kembali bye semua.

29 comments:

asmah yusof said...

walawaeiiiii.....best!!!!!
hehehe...sedap sgt menu pepagi nie zila..:))

Amie said...

Selamat pagi Zila cayangggg... betul tu, kalau nak masak kena fikir ada ke tidak tukang makannya, Kak Amie kalau masak lauk-pauk memang habis waktu dihidang, tapi kalau kuih-muih, kek dan yang sewaktu dengannya kena fikir 2-3 kali sebab kurang laku...

Marsita yahya said...

Salam dear zila,
sedap ni. akk CP dulu resepi. Oven tak boleh berfungsi skg ni jadi nak buat bakar-bakar pun tak leh. Tgu hubby beli oven baru heh heh...

Nooriah Abdullah said...

Hai Zila..
aduiii dah lapo dan dan tengok nasi dan ayam bako tu, best kan ..
wah nak gi bercuti ke? kat kelantan lagi tu kalau deakt2 nak jugak kirim batik kelantan yg lembut tu takpe lah kirimsalam je lah kalau gi kedai batik ya hehee

Mummy Akmar said...

Suka tengok blog makanan u ni. Teliur I ni..

hazila said...

Memang rajin, meh akak pindah duduk sebelah rumah zila....

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Zila...saya pun suke jenis2 yang panggang ni...Simpan resipi dulu...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam, Kak Zila..
Kalau tak ada orang tolong perabihkan, saya boleh tolong. Kenapa tak panggil???

Aiii, memang sesuailah makan dgn nasi mandhi..

Gee® said...

Hamboiiii.... makan ayam berdua2an yer... best nyaaaa

Cheq Sue said...

kita pun masak kt kg xberiya-iya. setakat nak memenuh perut org tua, budak2 tak balik... :)

Shiela said...

perghhh.. dasyattt.. tangkap leleh hakaq.. :b

gerhana luka said...

tengok je dah lapo, sedapnya ayam bakar ni kalau dapat tak sempat makan ngan nasi ni hee...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

walaupun baru lepas lunch tp tetap buat akak kejur tengok ayam bakar tu.. yumyum...

ady said...

as-salam zila
That chicken look delicious...

Tina Othman said...

arghhhhhhhhhhh tensennya tgk, sedapnya

Mas Sani said...

gagahkan diri ke dapur maya akk walaupun uhuk..uhuk..srob..srob..hehe...

akk sayang... kita semakin jatuh cinta dengan setiap sentuhan jari tangan akk..alahai..berseni seungguh! setiap gmbar yg terhasil sangatlah cantik!

tengoklah tu...aym bkr tu saje je goda2 kita kt sini hah... :))

lina_pg said...

pergg..sedapya zila...macam menggamit utk mencuba ni

rahel said...

Zila...saya ambik yang bagian luar tu je..yang garing2 tu + nasi tu....

inahar ali said...

perghhh mmg terbaekk..terus laporr pewut akak nmpak ayam zila wat nih!!

fidzah saad said...

perghhh... terliur dibuatnya...

Norzie hany said...

Alahai....tgk ayam tu perut terus rasa lapar.

citarasa rinduan said...

wahhh..

menu sihat nie.

nak trylah

Evelyn Gemina said...

OMG, sedapnya kak zila, memang habis licin ni kalau ada depan mata, rugi x tengok awal2, mesti dah abis kan??hehe

cquek said...

Great looking dishes, getting hungry now.

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Nampak sedapnya..

MamaFaMi said...

Ayam sedap... nasi sedap... terus lapar perut nih!

tun_telani said...

Salam kak ziela... adeh..menitik air liur atas key board nengok ayam nih.. huhu

Kakzakie said...

Bukan aje ayam yg membuat kakak tak kelip mata Zila. Nasi Zila pun menggoda sama.

TiranaAduka said...

erm..nampak menarik jap jap! Erm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...