Pages

Wednesday, 24 October 2012

nasi mandhi / ayam bakar mandhi dan sambal buah bidara


Nasi Mandhi

Sumber:Blog Resepiraidah
           Dapur mamasya

Bahan
4 cawan beras basmathi - rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar - hiris halus
3 ulas bawang putih - hiris halus
1 inci halia - hiris halus batang mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis - 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning - guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.


cara-caranya
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air biar mendidih.

2. Bila mendidih padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.

*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.

4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.

5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

Nota 
* skip langkah 3 - 
bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yang lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap. 



Ayam Bakar Nasi Mandhi
Sumber asal :Blog Resepiraidah
                  : Dapur mamasya

Bahan-bahan ayam:
1 ekor ayam  cuci bersih - potong 4
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar - letak 1 sk
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )-letak rempah kari
2 biji bawang besar - dihiris bulat
2 biji lemon - dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning
Aluminium foil.


Cara penyediaan ayam:
1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.

nota 
* bakar suhu 250'c selama 50 min,buka alumium foil.. balikkan ayam bakar menu grill selama 15-20 minit..balikkan lagi ayam masak api grill 15-20 min.


Sos/Sambal pencicah - buah bidara
by : zila4ever.blogspot.com
1 biji tomato - hiris dadu
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) - hiris-guna cili merah+cili padi
1 tangkai batang ketumbar - dihiris halus
Garam, Gula
Perahan limau kasturi
buah bidara dihiris nipis
sedikit cencaluk
Ulam:
Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam-ulam kampung.


Assalammualaikum,
salam sayang dan salam sejahtera semua..

Labbaika Allahomma Labbaik. Labbaik La Shareeka Laka Labbaik. Innal-Hamdah, Wan-Nematah, Laka wal Mulk, La Shareeka Laka.
"Hamba-Mu datang menyahut panggilan- Mu, Ya Allah hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu Tuhan yang tidak ada sekutu bagi-Mu. Hamba datang menyahut panggilan-Mu. Sesungguhnya segala pujian dan ni'kmat serta kerajaan adalah kepunyaan-Mu, tidak ada sekutu bagi-Mu".

selamat menyambut aidiladha buat muslimin dan muslimat semua..sempena nak menyambut hari raya haji nie zila sharekan nasi mandhi dan set-setnya..zila ambil resepi sepenuhnya dari dapur mamasya yang jauh diperantauan tapi tetap hebat memasak.. dan sekarang nie mamasya sedang mengerjakan haji..semoga dipermudahkan segala urusanya disana ..aminnn


kak madihaa juga dah buat ..tergoda  bila mamasya dan kak madihaa show aritu..kecurr..he hhee ..sambal pencicah tue zila gantikan dengan sambal buah bidara..saja-saja jew sebab buah bidara ada beberapa biji kat rumah aritu..nak dimakan macamtu jew dah boring..ok lah pada sesiapa yang nak mencuba silakan..zila panjangkan lagi resepinya disini juga..

pada yang sudi follow zila tqvm ..zila dah follow balik semuanya..dan pada yang sudi berkunjung kemari jugak tqvm..dan tq juga tas komen-komen yang indah dari semua pengunjung..zila akan membuat kunjugan balas ..antara lambat dan cepat ok..ummahhh i lap u ...bye semua.

28 comments:

Marsita yahya said...

Selamat Hari Raya Aidil Adha...raya mana dik? Woo, sedap & menyelerakan nasi ni...boleh cuba nanti...

zila norazila said...

slamat hari raya juga kak mar:)) raya kt jb jew kak:))

Asyifa Mustaffa said...

x puas hati.....sy dtng sini plak kak....hehehe....

1st time sy tgk buah bidara kak....x penah jumpa dan lagi la x penah mkn.....msam ke rasanya? Sbb akak buat sambal cicah tu?

Mmg nmpk best lah nasi tu.....tergoda! Tp nak buatnya.....mmg tdk la....lain la klau ngidam beria sngt....mmg konpem la kene buat......:-)

zila norazila said...

he heee syifa buah bidara tu rasa dia kosong jew x manis x masam..mcm mkn apple cam tu la..klu btl2 rajin jew baru buat syifa..akk pun dh lama duk teringin nie:)

Shiela said...

perghhh.. meruntum jiwa yangg.. :b
Selamat Hari Raya Haji yer Zila..

Kakzakie said...

Kalau zila nak tahu kakak tak pernah lagi jumpa buah bidara ni. Tak tahu guna pun bila baca N3 zila ni baru kakak tahu. Ingat dlm pantun aje hihi...

Amie said...

Selamat AidilAdha Zila sygggg... oh! hidangan kali ini sungguh menggoda selera! Kita belum lagi buat ayam mandhi.... akan buat juga!

Evelyn Gemina said...

Gud morning kak zila, pagi2 sudah kasi lapar org ya, sengaja ke??hehe...

ady said...

as-salam Zila
sungguh menggoda Nasi Mandhi ni..npk pun sedap...btw 1st time dgr buah bidara..macam buah apple pun ada..

Kella said...

ya ampun kak..! sedap nya... memang betul2 menggugat iman posa saya nih! aiii.. rasa macam nak kena bertukang gak kat dapur nih!! terima kasih kak share resepi! =)

ibh_sue said...

Asslmkum kak Zila
Tak baik tau..guda nasi sedap mcm tu..Huhuhuu..
kak!..Selamat hari raya :D

Naz / Nadz COSK said...

Wahhh..best..best.. Nak satu set zila.. Suka nasi madhi..
Salam aidiladha ye Zila..

Tina Othman said...

aduh dugaan dugaan bw tengahari

laparnya tgk nasi mandhi tu, tina dah lama tgk resepi ni tapi tah kurun bila nak buatnya tak tau lah haha

selalu makan kat kedai je, sedap tapi biasalah agak costly lah kan dari kita masak sendiri

yan's cottage said...

aduh....sedapnya...boleh buat untuk jamuan malam nie.....

kasihredha said...

Selamat raya haji.
Rempah mandi tu nak cari Kat mana zila..

Mieza said...

Zila...sedapnyer zila..ni kan sempena raya haji boleh buat nasi mandhi daging..suami mieza cukup suka..sedappppp! Cantik sekali rupa paras ayam panggang tu...daku tergodaaaaaaaaaaaa

Rohah said...

wow kak, berlari2 saya kejar yg had dlm talam tu...seronoknya dapat makan satu dulang..teringat nmasa kat rumah nenek kita time kecik2 dulu...makan ngan sepupu sepapat keliling dulang...banyak tu kak nasi mandhinya, mmg mcm style arab betul ni..habis tak tu?hehhe....

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, kak Zila. memg fav kita nasi mandhi ni tapi tak pnah cuba buat sendiri, takut tak jadi, kita lak yg kena mandi.. hehehe

Subhie Arun said...

wow sedapnya tgk....first time here..
happy to follow u...
glad if u do the same..

http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

Gee® said...

Subhanallah.... menjejes-jejes air liur k.gee dibuatnya.... nyam nyam nyam....!!!

mama sara nur said...

selamat hari raya aidiladha Zila

mengancam betul tgk nasi dan ayam zila ni la, lapo dibuatnya tau he he

cquek said...

This looks decadent and delicious! Yummy.

Qasey Honey said...

sedapnya kak tgk nasi mandy tu..puashati kan kalau buat sdri..puas mknnya...

pestime tgk buah bidara..mkn pon xpenah..nk cri kt mne yea buah tu??

slmt aidiladha buat akak sekeluarga...

Mas Sani said...

tgk nasi dlm talam tu dh mcm nasi ambeng lah plak hehehe... sedapnya kak... jeles sungguh kita tgk kulit aym tu berkilat sungguh! body dia sungguh mengancam mata kita sampai ke tekak rasanya! Nasi tu pulak saje je buat perut kita lapar n sambalnya tu... kita x pernah mkn buah tu, mcm mana rasanya?

Apa2 pun SELAMAT HARI RAYA HAJI buat akk zila sygggggg :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam adildiladha zila...

dah buat pun dia ye... mujur akak dah buat ritu.. kalau idak mesti dok terliur juga.. hehe.. buah bidara akak tak pernah rasa... cemanalah rasa dia ye...

zila norazila said...

terima kasih atas komenn2 yg indah semua..buah bidara tu zila beli di pasar malam..rasanya macam buah epal hijau tapi x masam..dan x manis pun..rangup sgt..sedap kalau makan mcmtu jew..tp zila saja letak dalam sambal tue:))

tun_telani said...

Salam kak zila... sedapnyerr!!!!!!!!!!!! tun dh lama teringin nk makan nasi mandhi nih, tp x buat2 jugak..

pastu kan, jakun nengok buah bidara tu. hihi.. xpenah jumpa selama nih.

nur said...

yumyum..dh lama teringin nih...hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...