Pages

Thursday, 27 September 2012

apam mekar pandan




Assalammualaikum,
salam sejahtera dan salam sayang semua..





selamat petang semua..
aiisshh cepatnya dah petang..he hhe hee plan nak show awal-awal pagi..akhirnya terbabas hingga ke petang..dah makan tengahari ke belum??..zila hari ini makan sangatlah awal..pukul 11.30 dah makan nasi kerabu..hari nie perut rasa lapar sangat-sangat..padahal dah makan apam kat atas tu beberapa biji..tapi masih tak menampung...heh hee.



dah lama betul tak makan apam mekar,dulu-dulu memang rajin sangat buat ..time tue tak ada blog lagi..macam-macam pesen dan colour saya bagaikan..sampai naik jemu makan..



tapi apam nie memang zila tak pernah rasa jemu  nak makan..suka sangat dengan kelembutanya..resepi zila ambil dari dapur hazila..cuma zila tambahkan perisa pandan..zila suka masakan hazila nie ..semuanya sedap..dan pic dia pun semuanya cantik-cantik..tapi sampai sekarang tak kenal lagi orangnya..:)..





thanks hazila atas perkongsian resepi nie..zila follow semua tips yang berguna tue..dan inilah hasilnya..kepada follower baru tqvm zila dah follow balik semuanya yer..dan terima kasih atas komen-komen yang indah dari pengunjung ..i love u allz..insyaalah zila akan membuat kunjugan balas yer..bye semua.





Apam Mekar
Resepi asal - Fatmah bahalwan
                  - hazila my small  kitchen

bahan -bahan
225gram gula pasir
2 biji telur
250 gram tepung gandum
1 teaspoon ovellate
1 teaspoon baking powder
150ml air soda - sprite
1 teaspoon pandan paste
pewarna yang digemari



cara-caranya

  1. siapkan pengukus-biar wapnya keluar dengan banyak -penting
  2. pukul telur dan gula hingga betul-betul kembang (warna akan bertukar krim atau keputihan) - sangat penting
  3. masukkan ovellate dan pukul lagi
  4. ayakkan tepung dan baking powder.
  5. masukkan tepung berselang seli dengan air sprite.
  6. pukul hingga kental dan pekat..
  7. bila ambil sesudu adunan dan tuang kembali,adunan akan ambil masa untuk jatuh semula kedalam bekas.
  8. masukkan perisa pandan.bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  9. letak pewarna yang digemari.
  10. susun papercup dalam acuan lompang.
  11. tuang kedalam papercup secara berselang seli..hampir memenuhi papercup.
  12. kukus sehingga 20 minit.
  13. sedia dihidang





















32 comments:

yan's cottage said...

salam zila...
mekar sungguh apam tu ye....!!!!!mesti sedap kan..???

Gee® said...

Zilaaaa..... nakkkkk!!

ijayuji said...

Salam kakak manissss kita pun arini lapo jerr asyik mkn roti :D mekarrrrrrrrr sungguh spam akak kita takut ler nk buat takut apamnya merajuk tsk mo senyum :D

izahdaut said...

cute gojes dan menarik betul kemekarannya.. nak try buat jugak la.. nak tanya telur tu gred B boleh ke?

ady said...

as-salam
wow..cantiknye mekar dia..warna pun cantik..gorgeous!

Asyifa Mustaffa said...

Salam k.zila.
Amboi kembang setaman tu ha...sedap plak kalau dpt mkn apam petang2 cuaca redup nie...lapar la plak....

Klau rajin nnti nak test la resepi akak nie....nak rasa cmne la gaknya....

Tina Othman said...

fuyoo comel je dia dok senyum tu, tina paling pobia kalau buat apam ni dia takmo senyum hehe

mesti sedap kan ada perasa pandan, nanti nak try lah buat

myda_ahmad said...

saya pun suka apam macam nie.....tg for sharing....

Bicara Kak Noor said...

aduh mekar semekar2nya ni zila,belum pernah akak buat apam menjadi gini mekar,nak simpan resepi dan nak buat ninnt tukar kaler je hee itupun kalau ada mood R ni tabik lahadik2 akak ni rajin bebeno kome ni

Acik Erna said...

assalam zila..sungguh tergoda acik dengan apam ni..memmang mekar sungguh..dah tentu sedap kan..

mama sara nur said...

assalam Zila
mekarnya ..nampak kegebuannya
kaler pun cantik sgt hijauuu suker ar akak apam ni..
kalu buat kat mak akak di kg mesti suka ni..mak suka makan apam yg lembut2

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

wah..ni memang mekar setaman ni.

Qasey Honey said...

aduhhh Kak Zila cyggg...mekarnya apam pandan tu...mesti sedap ni...ade bau pandan yang wangsi bersama coklat tu...nk try jugak la..amik resepi yer...

inahar ali said...

waduh gebus gebass apam zila nih..kembang semekar..cun banget! bak akak 2 ketui..ada lg x?

Marsita yahya said...

memang gebus dan kembangs.....mesti sedap...nak cikit.

LinRosly said...

Assalamualaikum Zila :D
Ini betul2 mekar sejambak ni....cantikkkkk....gebusssss....betul2 buat org tergoda!...

Asmah Yusof said...

aduh aiiicygku....mekar bangat apamnye....:)) meh cni bg aku aku rase seketui..:))

Pokok Manggis Depan Rumah said...

sedap nye.. pandai masak ni yea..
nak rasa juga..

Wani said...

salam kak zila.. bila la nak test buat apam neh.. takot x mau senyum mekar macam kat atas tu hihi

Anna Qawina said...

aslmkm zila...mekar cantik elok je..siap belayer tu..mesti lembut gebu ni..nk bli air soda...bila tah..hihj

Kakzakie said...

Merekah di atu yg buat kakak tak menahan tengok zila. Gebu betul. Warna yg zila pilih pun cantik..

Ayu said...

Assalam zila, dari semalam akak nak tinggalkan comment tak dapat tau..
loading lama gitu..tak tertahan tengok gambar kat atas ni..ternga mga akak dibuatnya CANTIKKKKKnyaaaaa..dear..terpegun akak tengok..ambik 2 ketul bawa balik ni ya..hehe

Amie said...

Memang mekar sungguh... bukan lagi mekar secawan tapi mekar setaman he he he hh, rasanya lembut ajekan Zila.

Mamasya said...

Aslmkum Zila.mekar sungguh apam Zila ni....akk suka warnanya itu...cantik kombinasi hijau dan coklat...

tun_telani said...

Salam kak zila cayangg.. mmg kembang betul sengih dia. suka tun tgk.. tun xpernah cuba resepi nih, biasa guna resepi apam mekar yg letak santan tun.. nk cari air gas dulu baru blh buat nih.

HaSue said...

wahhhh kemain kombang mekar lg apam tuh..bagus x byk songeh..hihi..cantik2

rahel said...

Canteknya apam pandan ni...mekar setaman...alahai rindu la pulak nak mengapam...cantik gambar tu.

hana said...

lawonyer apammm..... tingat dulu ms tgh gler2 wat apam mekar, macam2 cara nak 'memekarkan' si apam... tuh yg jd senget la, sengeh kamben la, sengih kucin laa, sengeh ayamm la.. huwaaaaaaaaa jarang-jarang dpt buat secantik ini! huH!

Shiela said...

Assalam Zila cayangg.. terpesona sungguh melihat kemekaran apam tu.. warnanya pun cantek.. curlass mu yang.. :)

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Cantiknya apam mekar awak ..

sHa AhM@d said...

salam zila..akak baru je jadi follower zila..cantik apam tu..akak pon suka buat apam mekar ni..senang nak buat..cepat je siap..

PinkUmmi said...

follow sini...cantik apam nih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...