Pages

Wednesday, 2 May 2012

puding mangga


Assalammualaikum dan selamat tengahari semua..dah seminggu tak update blog nie..rasa rindu pun ada..terima kasih atas kunjugan rakan-rakan bloger semua..pejam celik pasti saya akan buat kunjugan balas yer..:)..pejam celik..dah masuk bulan may..cepat benar masa berlalu..


Mula-mula plan nak update blog pagi-pagi..tapi pagi tadi ada urusan di balai polis trafik..tu yang update pun tertunda sampai ke petang..haiii apa nak buat sabar jer la kan..:)


kembali kepada cerita masak-masak..saya masak apa tue..?..h ehehee semalam kan offday..tu yang agak rajin buat puding nie..sekarang musim mangga kan..mana2 pergi mesti ada orang jual..tu yang beli agak banyak jugak..fikir2 nak buat apa la mangga nie..dah naik kembung perut nie ..he hheee tu yang round kat blog CMG terjumpa resepi puding mangga ..terima kasih mat atas perkongsian ilmu tanpa sempadan ini..



Bahan-bahanya

5 gram serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan


Cara membuatnya
  1. Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
  2. Alih periuk dari api. Tuang puree buah mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
  3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga.
  4. saya  campurkan juga buah mangga yang didadu didalam adunan..



38 comments:

Chik Mimi said...

va va va sangat cumei itu puding

ummiaisyah said...

salam kenal zila...cunnya puding tu...bk buat gak la...

Norzie hany said...

Salam Zila.
Cantik puding mangga tu...mcm kelopak ros.Kalau makan sejuk2 sedap ni.

Melly Octaviana said...

Cantik pudding mangga nya, itu pakai acuan silicon yah.. hmm seger yah di makan dingin dingin.. slurrp

ijayuji said...

Salam kak zila!! mangga kita bykkkkkkk lagi kat dlm sebok kak :D dulu dah pernah buat puding mangga ni sedappp!

Asyifa Mustaffa said...

Wow !! nmpk snggh "kejelitaan" puding itu....
mengiurkan !!!

Acik Erna said...

salam zila..meleleh air liur acik tengok puding mangga ni

dapurCikWan said...

salam..kak zila...cantik nye pudingg!terliur la... =)

Rohah said...

salam kka,
camne boleh jd layer yg unik camtu kat atasnye..suke arrr, mesti manis2 buah

KakAsma said...

zila,

menci...menci...baca komen sume kata terliur,lappy akak nie mengong ker hape nih,aduh nyampah....tak dapat nak nengok gambar puding mangga zila yang mengiurkan tu...
sib baik nampak resipi...
tul arrr mangga sana...sini...sinun...kena beli laa gak..akak suka gak mangga2 gini

rahel said...

Canteknya puding tu..macam kek pun ada gak..suke2x..

Mama Hawa/Mama Nani said...

munga2 lah puding mangga Zila nie..
cantik :P

tun_telani said...

cantiknyer puding akak.. nmpk mcm bunga ros susunan mangga tu. suka tgk.

Bicara Kak Noor said...

rajinnye zilla buat puding ni bunga2 lagi macam rose kuning cam sayang je nak potong takut rosak bunganya tu

Cheq Sue said...

saya suka betul dengan design bunga mawar guna mangga ni... nak cuba xde masa lapang lagi... ishhhh

quinnie said...

cantiknya zila...geram tengok....kita ni jenis tak rajin sgt nak hias2 ni..kekeke..malas....huhuhu

FnF Simple Life said...

cantiknye puding mangga ni ala2 bunga ros... teringin nak buat bentuk bunga ros tp mangga thai kat cni mahal seh...sebijik rm12 gitu...

Nuwairani Ismail said...

setiap kali tengok orang buat puding dalam acuan cantik macam ni mesti rasa berkenan. tapi tiap kali gi kedai, tak mahu pulak beli. hish...

puding mangga memang feveret kite. kalau buat yg guna serbuk koniyaku ni lagilah suke. kenyal2 gitu.

ibundo said...

salam zila. Mesti sedap ni. Macam terasa kat tekak dah ni ha..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam zila..klu k.atie makan puding mangga ni mmg xberhenti2 lar batuknya.Simpankn sikit tuk k.atie ya..
sok2 dah baek dmm...akak mai lagikkk :D

Watierman said...

Assalam Dik Zila...cantiknya acuan puding tu....sayang nak makan....!!

Asmah Yusof said...

ermmmm..ermmmm...aku demam nie...cuba ko bg aku sepotong buat ilang pahit2 mulut aku nie...cantok muka kejadian puding tue...terpikat i..hehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Ziela cayang.. waduhh BW dah lewat pagi ni... nampak ada pulak puding mangga.... cantiknya zila.. dulu zila amik jurusan jahitan kan??? sorry kalau silap cuba ko balas komen aq ni kat blogs aq... sebab lepas komen ni kekadang terlepas pandang... kalau betullah ko amik jahitan perhhhh... ko memang hebatlah zila!!!!! cayalah.. cantik ko!

Nieza said...

Assalam kak zila cyng, sedapnya tgk puding mangga ni kak...saya suka mkn puding.kalau dapat merasa puding akak buat ni lagi ler suka...hehe

Dhiya Fariza said...

menariknya!! rasa nak buat :D

zila 4ever said...

wsalm rohah
susun jew mangga tu kat atas puding..pastu tuang kan dgn jelly yg x ada colour..akk amik 1 senduk sebelum buh colour kuning..:)

zila 4ever said...

melly zila pajai acuan biasa..loyang 7 inci..pastu susun jew buah pelam tue kt tasnya..simple jer kan:)

izahdaut said...

wooohhh cantiknyaaa puding... baru teringat last week ada jugak buat puding mangga ni. hehehe.. nak kena buat post nih. tapi tak secantik puding mangga zil ni. cantikk berombak ombak. hehe

Ilhamkreatif said...

Salam zila...cantik susunan mangga kat atas tu..klu iza sayang nak potong..

norlieharumaini said...

sedap ni..

Gee® said...

wow! sejuk jer tekak dpt makan puding nih kan...yummy!!!

Yana Shaiful said...

nyumnyumm..sedapnya puding mangga..yana xsmpt nk bt puding klu ada mangga..mkn mcm tu jer..^_^

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Ziela..

Buat apa kat pejabat polis trafik tu? Zila kerja kat situ ker?hehehe nyibuk jer..

Zila, ni rose kuning ker puding mangga ni? Cun arrr.. Sedap makan sejuk2 time musim panas2 ni...Nak sikit..

ogyep yummy mellow said...

Salam Ziela,

sana sini blogger berpudding... minggu puding agaknya kan... cantik swirl mangga tu membentuk ros... kelasss.. i love mangga u... tak leh tahan nengok mangga... tak sempat jadi puding nanti...

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Oh, this look so beautiful and nice , must be very refreshing.

Wani said...

cantiklah kejadian puding ni macam rose je ..nasib baik tak merah .kalu kaler merah tu rasa lagi comel hihi dan dah jadi mcm bunga ros lak kan ... mesti segar je di tekak makan neh ....

Jay said...

looks sooooooooper delicious & tempting
new to your space..
awesome space you have with lovely presentation
happy following you..:)
do stop by mine sometime
Tasty Appetite

umi's cup cake said...

salam zila,
rajin la zila...nak minta sikit mesti habis kan...telan air liur je la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...