Pages

Tuesday, 18 December 2012

oreo crepe


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..
alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik dan masih lagi diberi peluang kesini..berkongsi segala masakan yang pernah zila cuba..


crepe memang dah jadi fenomena sekarang kan..masing-masing mesti nak mencuba membuatnya..mana yang tak berkesempatan bolehlah oder..banyak versi crepe sekarang nie..bagi zila semuanya sedap..tak kesahlah yang ada durian atau yang tidak..

bagi yang rajin bolehlah letak filling tu macam-macam..ikut selera kita yang membuatnya,yang penting habis dimakan..betul tak....


zila  cuba buat crepe oreo pulak..idea asal dari rahel..bagi zila ianya sangatlah sedap..bagi penggemar biskut oreo memang wajib cuba..pilihlah filling oreo yang anda gemari..sekarang oreo dah ada filling macam - macam kan...memang best.



untuk resepinya sama seperti resepi durian crepe.cuma tukarkan durian kepada oreo jew..
colour zila guna colour biru..letak sikit jew..zila suka colour macamnie..cantik dan lembut jew di pandang..ok lah sampai disini dulu buat hari ini..bertemu kembali semua..i love u all...bye..


oreo crepe

bahan-bahan
-20gm tpg gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian 


cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa  mengangkat.

filling
-150ml fresh cream diputar hingga kental

- oreo secukupnya

-letakkan fresh cream letak oreo dan letak lagi fresh cream di atasnya.
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.

-siap



46 comments:

Asyifa Mustaffa said...

Semalam pun nmpk k.rohah dgn crepe oreonya....hri ni k.zila pulak....adoiiii....x bole tahan ini macam.....! kena gagahkan kaki gak nie nak mmbuatnya.....hehe......

Marsita yahya said...

Salam Zila,,, sedap nampak ya...

Pen Biru said...

idea yg menarik

dapurCikWan said...

variasi crepe ye kak ;)) cantik kaler!

Sheila Shafeareen said...

assalamualaikum..mmg menarik ank2 pun suka..apatah lg mamanya heee ..duria, mangga, milo dah try...cuba oreo pula....:-)

Nooriah Abdullah said...

wow wow amboii sangat mengguda guda lah crepe oreo ni mcam dah teringin sangat nak mamam ni mesti nak buat jugak ni Zila sbb oreo dah in the house ni haha

kasihredha said...

Anak2 Akak confirm suka ni..

Mas Sani said...

ye betul kak kasih..bdk2 comfirm suka...
akk gmbr cntk..mana beli kotak surat tu? cntiklaaaa

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

wahhh, kiranya ni makan biskut ngan crepe sekalilah ya..

ady said...

as-salam
mcm2 crepe ada..npk sedap!!

hazila said...

Tengah tarik mood nak meng"crepe"lah juga.

yan's cottage said...

salam sayang zila....
aduh....sedapnya zila...baru tengok dah tergoda belum makan lagi....yummy

Kakzakie said...

Yelah zila warna pilihan zila memang lembut dan manis dipandang mata sesuai dgn oreo di dalamnya.

Gee® said...

Aduhhhh....bila la k.gee nk mengcrepe nih... dh lama terlior tp nk buat malas la pulak... zila post crepe oreo tu untuk k.gee yer... terlior nyaa....

NJihe.am said...

mesti cuba ni, eceh... http://studioous.blogspot.com/

Shiela said...

cantek dear..

cquek said...

Would be interested to try , beautiful colour.

asmah yusof said...

salam zila cygggg....
mmg x sabar nak ngap kalau mcm nie... cantik dear :)

Ummi said...

Zila, kalau dekat, harus akak mintak tapau kan dah ni....mmg nampak sedap filling letak oreo eh...sbb akak x makan doyan daaa..hehe.. Nnt lah bila2 leh try, tunggu sume setel dulu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

zila.. di mana2 memang semua orang dah tahu & heboh pasal crepes.. tp kat dapur akak belum timbul lagi crepes ni.. hehe.. entah bilalah nak panaskan enjin mencuba... kalau ikutkan bahan2 mentah semua dah cukup kat rumah tu... vitamin M kuat sangatlah!

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

looks great !

MamaFaMi said...

Mama suuuuuka kaler crepe Zila. Dah la tu, oreo plak tu, waduhhhhh... kalaulah ada orang nak buatkan mama, dan mama tinggal ngap je, alangkah bestnya!

Amie said...

Macam2 dah isi crepe sekarang ni ye Zila...kreatif betul!

rahel said...

Boleh la makan crepe sepuasnya kan Zila..hehehe

Evelyn Gemina said...

Selamat malam dear kak zilaku cayang...

Hehe, sorry lambat ke mari, wah ada pulak versi oreo crepe ya, pasti sedap ni : )

fnf-simple-life said...

fulamak. kreatifnya...

hana said...
This comment has been removed by the author.
hana said...

macam2 dah skrg nih..... semua org kretip2 belaka.... meh campak seketui zila... nak ghase.. tk cukuop nak mintak lagik.. hihihi

sudipVSsenduk said...

Assalamualaikum...

nak tiru boleh?

Rohah said...

salam kak..
dah mamam oreo crepe ye..kebetulan kita buat pada minggu yg sama pulak ye..tapi kaler crepe akak lg menawan..

mori said said...

salam zila... terlewat aar tengok dapur zila... ada crepe lagi... yummyy pulak tu...

Qasey Honey said...

alaaa dh wt dulu yea crepe oreo...QH bru plan mgu ni nk wt...xsabo nk rasa pula mcm mne rasanya tu..mesti sedapkn..cantik kaler crepe tu...

~~zana@pb~~ said...

tak boleh jadi ni, sana sini crepe durian, crepe mango la...akak belum merasa satu pun. balik semenanjung pun tak jumpa. nak cuba nanti bila kat rumah sendiri.

dZana said...

boleh cuba versi ni pulak.. tpi akk masih teringat2 versi durian lagi.. hihihi..

ogyep yummy mellow said...

very d creative gitu... orang sibuk with durian.. u pulak dengan oreo.. love d green u..

Tina Othman said...

bestnya

rasanya versi yg ni tina rajin kot nak try kekeke, tah bila lah kan
yg hat durian tu penah rasa tapi tak berapa minat

cantiklah, sebab kaler turquoise kan

kak, tina try masuk sini dari aritu susahnya nak lepas, ke line tina slow sangat

NzA said...

salam kenal...
TQSM 4 sharing....nnti nk cuba jugak la..nmpk sedap...

Najihah Shafie said...

Salam kenal :)
nampak best ni oreo crepe, harus cuba sbb sy tak minat durian jd mmg tak kan buat la durian crepe hehe..
mohon copy dulu resipi ni yer.. :)

Leya Ramli said...

resipi ni untuk berapa banyak crepe ye?

zila norazila said...

Leya
Terpulg pada lebr pan yg kita guns..zila dpt dlm 12 keping

Namy Yusof said...

Boleh order tak?

Anonymous said...

salam sis....sy dh try buat...naper melekat kt kuali yer...huhu...

Ct Nurida said...

sis boleh order tak ?

amylia halmy said...

Nak order boleh tak?

amylia halmy said...

Nak order boleh tak?

Anonymous said...

Berapa masa digunakan untuk buat ni ye? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...