Pages

Wednesday, 7 November 2012

dumpling


Assalammualaikum
salam sayang dan salam sejahtera untuk semua pengunjung yang disayangi..


Bersua kembali hari ini..alhamdulillah masih diberi peluang untuk menulis di blog kesayang ini..dapat berkongsi bersama teman-teman setiap masakan yang zila pernah cuba...



bagi penduduk negeri johor banjir di sana sini kan..semoga semuanya sentiasa selamat dalam lindugan Allah..khususnya penduduk batu pahat..di harap bersabar..dan sentiasa mengikut arahan yang di beri..zila doakan banjir cepat surut..dan masing-masing boleh menjalani tugas seperti biasa..



berbalik pada menu hari ini..zila nak kongsikan satu masakan cina..tapi rata-rata digemari oleh kaum melayu..almaklumlah satu malaysia..tak salah kalau kita mencuba masakan semua bangsa kan..selain dari dikukus boleh juga kita goreng dumpling nie..


Dumplings
are cooked balls of dough. They are based on flourpotatoes or bread and may include meatfish, vegetables or sweets.
They may be cooked by boilingsteamingsimmeringfrying or baking. They may have a filling or there may be other ingredients mixed into the dough.

Dumplings may be sweet or savoury. They can be eaten by themselves in soups or stews with gravy or in any other way. While some dumplings resemble solid water-boiled doughs such as gnocchi others such as wontons resemble meatballs with a thin dough covering.


Dumpling ni memang tak susah nak buat senang jew...pejam mata pun boleh buat tau h ehhee..bila aritu tengok kak hazila show terasa dah lama x makan..tu yang merajinkan diri nak buat..sos tu zila ikut cara kak hazila..tapi kalau nak cicah sos apa-apa pun boleh..

Selain daripada udang.. boleh juga guna daging lembu atau ayam. Sayur pula boleh tambah macam-macam ..boleh gunakan sayur kobis dan batang saderi..
semuanya bergantung pada citarasa masing-masing..


Dumpling

Bahan -bahan 
kulit dumpling secukupnya - boleh didapati di jusco atau pasaraya besar lain dan pastikan ada logo halal.
beberapa helai daun kucai/daun bawang/kubis - hiris ikut kehendak masing-masing
1 inci halia - dicincang halus
1 sudu sos bijan
2 sudu kicap cair
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit sos tiram
udang - dicincang halus
sedikit tepung jagung

cara-caranya
Gaul semua bahan-bahan inti
ambil sedikit dan masukkan dalam kulit dumpling
basahkan keliling kulit dumpling supaya permukaan mudah lekat dan tidak terbuka.
kelim mengikut krativiti anda - rujuk utube jika inginkan kelim yang cantik
kukus sehingga masak dan hidangkan bersama sambal pencicah.

sambal pencicah
halia - diracik halus
bawang besar 
cili padi
kicap cair
sedikit gula
sedikit cuka

28 comments:

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Zila.
Sedapnya...sue pernah mkn sekali ja dulu. Tu pun dua ketui ja. Sedap juga. So, mula jatuh cinta dgn dumpling ni.
Erk!!..Bunyik pulak perut ni..Ngeee

Asyifa Mustaffa said...

la.....bru tau kulit dumpling tu ada ready made ye kak......aduhhh....x penah tau gue....hahaha....

Sy x penah mkn la...tringin nak mkn sbnrnya.....nape la kita x bejiran ye.....ki3.....

JUICY CAFE said...

Assalam sis..
Seumur hidup x pernah bikin dumpling lg, sellau g pasaraya tgkkkk aje kulit dumpling nih, tgk resepi dah tau sedap nih..insyaallah nk cuba 1 hr nti..

Gee® said...

Waaa menarik ni, sedap jer nampak... teringin nak mencuba...

FnF Simple Life said...

wah3... kagum tenguk kak zila kelim dumpling aka kat nihon dipanggil gyoza... famili kami pun suka sgt makan. belajar mkn ni kat nihon le. tp kena buat kulit sendiri sebab tak pandai nk cari kulit gyoza halal. bila kelim tak cantik ha3x... kelim karipap lagi senang.heee

Mas Sani said...

assalamualaikum kak zila sayangggg...
cantiknyaaaaa gambar akk...terpegun kita. Deco simple tp nmpk berseri-seri...alahaiiii cantiklaaaa...

dumpling akk tu kemas betul lipatannya...molat n comel hihihi

hazila said...

Akak kalau dah menghadap dumpling, husband kat sebelah pun tak nampak. hehehehehehe....

Marsita yahya said...

Salam dikkk,
walaaaa...geramnyer tengok...makanan sihat ni...senang je rupanya nak buat.

Asmah Yusof said...

Salam zila cygg...
sori lama xmenjenguk dapur zila....menyiapkan keje seb cuti sekolah..:)) cantik n kemas je kelimnya....pnh mkn skalik dulu....

Bicara Kak Noor said...

pasti nak ikut jugak macam ni sbb anak2 hantu ni dumpling segala ni kalau gi makan2 tk order ni tak sah lah, kena cari kulit nya dulu lah ni gamaknyaaaa...tak sabar ni nk buat haa

Tina Othman said...

tak penah makan jadi tak tau nak bayangkan cmana rasa dia

rumah tina ni pelik, kalau makanan tak biasa makan, karang kalau dibuat tukang masak jugak yg kena abiskan

Qasey Honey said...

slm Kak Zila sygg...
QH penah mkn ni dumpling ni kat retoran Mastercook...mmg sedap kalau dicicah dgn sosnya tu...
leh try nti resepi akak ni...nmpk agak mudah jugak...
kulitnya cmne yer rupa bungkusannya tu...

mama sara nur said...

biasa tgk org makan kat restoren tp akak tak penah cuba
he he sb akak ni kalu pelik2 tak biasa memang susah nk rasa

cquek said...

This looks stunning.

Zaliedana said...

Assalam kak ziela,sedapnyer dumpling/gyoza nih,pernh wat sekali skin pon da lagi lam esbok,tapi duk bertangguh nk wat sbb sy sorng jerk layan,hb xsuak sgt,setakat mkn dua seketul 2 jerk,huhu..

Gya Duniaku said...

Salam perkenalan...
pertama kali singgah terus follow. hmm.. GD pun penggemar dumpling juga. Tapi haritu ada wat sendiri tapi lupa nak snap gambar..
Jemput singgah dan follow GD juga yer..
http://monasrie.blogspot.com

inazamri said...

pandai masak pandai amik gmbr.masakan sedap gambar lawa2.best2...

yan's cottage said...

salam zila.....
yan tak pernah buat dan makan mesti sedap kan....lepas nie nak cubalah tq kongsi resepi ye....

ady said...

as-salam
teringin nak buat tapi malas..npk sedap dumpling tu..

Shiela said...

akak suka makan ni Zila.. tp punyalaa pemaleh nak buat.. nak ngendeng 3 ketoi boleh??.. hehee..

kasihredha said...

dah lama nak try buat sendiri tp x buat2 juga....hihi
thanks resepinya zila

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Ziela..

Lama dah teringin nak rasa dunmpling ni tapi tak pernah buat lg.. Cuba bagi Naz rasa barang 2 ketul ke Zila..hehehe

Rohah said...

salam kak,
kita tak pernah buat sendiri, beli yg siap je..insyaAllah nk cuba gak..

analisa ummu abel said...

salam kenal kak... tampak enak sekali ini... picnya jg cantiikk...

tun_telani said...

assalamualaikum kak zila cayangg... tun suka sgt2 makan dumplinggg! ^^ ada lg sepeket dumpling skin dlm peti.

Amie said...

Rajinnya mendumpling... kita suka makan, tapi belum pernah buat!

Mamasya said...

Aslmkum Zila.
Akk belum pernah mkn dumpling.kalau dkt boleh ngendeng yg Zila buat....
nengok tiramisu kat bawah tu...yummnya.....

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Your gzoya or dumpling nampak sedapnya, beautiful photos too.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...