Pages

Wednesday, 21 November 2012

crepe durian

Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..tq pada follower baru..zila akan follow balik kamu semua yer..dan tq pada semua yang sudi bertandang kesini..dan meninggalkan komen-komen yang indah..i love u all ...



sihat tak.?mesti masing-masing tengah dalam mood bercuti kan..almaklumlah anak-anak pun time cuti sekolah kan..
samalah dengan zila rasanya macam malas jew nak pergi office..macam nak rehat-rehat kat rumah..he hhee follow anak tengok movie..



hari ini kan mood macam slow sikit..sebab agak keletihan mendobi baju dan megemas rumah semalam..almaklumlah bila ank ditinggal kat rumah..waahhhh perang naning diorang kan..seronok betul buat sepah..nasib anak zila seorang..kalau ramai memang tak menang tangan nak mengemas..he hee heee..


  pic yang belakang tue crape durian jugak tapi wat versi belang coklat

ok lah berbalik pada resepi hari ini..perrgghhh memang dah demam crepe sana sini kan..zila suka tengok kat facebook eyna haneyna..cantik-cantik crepe dia..tqvm eyna yang telah mencetus fenomena crepe nie..i lapp u dear..thanks juga atas resepi yang telah eyna buat experimen nie..






   
demi nak merasa keenakan crepe nie..zila pun mencuba buat jugak..waallaaaweii memang sedap..kulit dia tak koyak pun..bila digigt ada rasa lemak-lemak durian..uittsss memang sedapppp..pada sesiapa yang belum cuba memang kena cuba jugak tau..dan pada yang tak minat durian boleh tukar dengan buah-buahan lain..letak coklate pun sedap..macam mamasya buat tue..zila pun minat coklat..



separuh adunan zila letak perasa coklat..dan zila buat belang coklat dgn hijau...rasanya sama jew cuma design tu lain sikit..h ehehe tapi buat satu adunan dapat sikit jew..ok lah zila copy resepi eyna tu disini..lain kali memang boleh buat lagi..so yummyy..tapi zila lipat nie kurang cantik..tak mahir lagi nie..first time buat..kira halal jew la kan..sebab nak makan sendiri..oklah bye semua..esok orang johor cuti..jangan jeles tauu..h ehehee




RESEPI DURIAN CREPE
by : eyna haneyna
dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
-20gm tpg gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian 


cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa  mengangkat.

filling
-150ml fresh cream diputar hingga kental

(boleh mix sekali dengan 2sdb isi durian)
-isi durian

-letakkan fresh cream letak isi durian dan letak lagi fresh cream di atasnya.
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.

-siap

38 comments:

Mas Sani said...

ahkakkkkk kita nak isi durian yg kt belakang tu... sedapnya!
mas pun dh try crepe durian tp lain resepi. Mkn masa tgh sejuk...wallawei sedap! hihihi...

lepas ni nk try versi resepi dr blog akk pula la...
gambar durian crepe akk tersangatlaaaa cntik lg menggodaaaaaaa hehehe....

Gee® said...

adoiiii... demam crepe durian makin menjadi2 nmpknya... tp k.gee nk crepe mango takmo durian... boleh tolong buat tak...? heeee...

Asmah Yusof said...

salam zila cyggg...
jeles mmg i jeles tau....hehe...tgk dia dh buat dh...mmg demam dibuatnya,bila demam crepe durian melanda seantara blogers...heehee ...nice kaler dear..muahh :))

ibh_sue said...

Asslmkum Kakkkkk..
nakkkkk..eiiii..sana sini tayang crepe tau. Bila lah sue nak mengerepe juga ni..

Rohah said...

salam kak,
walla kak,saya pun dapat juga merasa creepe durian pagi ni, menu sarapan...mmg sedap kan..,
gebu bantal durian akak ni, gerammm...grrrhhh...

:: Mrs.Eady :: said...

amboiiii...

Jna marcello said...

Haa durian cerepe..sane sni tgh hebuh pasal durian cerepe..(betapa rugi nya Na jxmkn durian ni ;/

ady said...

as-salam

mmg cantik crepe durian zila ni...menggoda tgk..

atie @ ejay said...

zila. atie pun demam jugak nih.. demam nengok doyan crepes nih.ntah bila nak try buat hihi

Chik Mimi said...

cantiknyaaaaaa halus je kulit tu kan
aka jugak yg tak terbuat2 lagi<3

Kakzakie said...

Zila kalau buat bersungguh. Kilat dan cantik. Kakak ini memang salute dgn zila.

Marsita yahya said...

fantastic!

Tina Othman said...

adui dugaan dugaan

cantiknya crepe tu, terliur tgk, bersabar je ni

Acik Erna said...

assalam zila..bila la acik nak cuba pulak ni..macam mana rasa pun tak tau lagi ni

yan's cottage said...

salam zila....
huuuu.....semua blog tengah tayang durian crepe nie....yan belum cuba buat lagi.....mesti sedap kan zila....boleh hantar mai 3 ketul nak rasa....he heeee....

Shiela said...

demamm.. demammm... akak buat mango crepe pulak arini Zila cayang... sedappp.. :P

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

yelah zila.. fenomena crepe durian skrg ni.. di mana2 semua cerita pasal keenakan cd ni.. akak pun macam teringin juga nak cuba.. tp sebabkan akak bukan peminat durian (bukan tak mkn, cuma bukan 'antu durian' hehe) akak akan tunggu sampai durian kat kg mertua gugur barulah cuba.. kekekeke... apa2pun.. akak simpan dulu resepi yg zila cuba ni ye.. sampai masa nnt boleh akak pulak cuba.. t.kasih berkongsi..

Nazayiena said...

Cantiknya crepe durian yg zila buat nie.....sedapnya.

sHa AhM@d said...

sedapnyer..bila la agaknya leh merasa ni..

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

yesterday i also made durian puff, yours look delicious too.

cquek said...


This is so, so, so tempting!

Asyifa Mustaffa said...

Amboi kak...mengcrepre dia ya....bak mak 2 3 ketui....hihihi...

Licinnya kulit dia tu....x de jerawat n jeragat lansung...! terbaik la kak.....:-)

Norzie hany said...

Dah ramai yang buat crepe durian,akak ni tak tahulah bila nak datang rajinnya.Mesti sedapkan....akak blm pernah rasa lagi.

cerita best said...

Asalamualaikum...sori le pakjoe lambat terjah maklum la tgh final exam kt kolej hahah....nie dh abis dh blh le terjah cm dlu blk hhahahaha

~~zana@pb~~ said...

Sana sini crepe durian, tunggu la akk balik sabah...
Zila, sejuk je kaler hijau tu.

wanie said...

Salam sayang..memang cantik crape durian ni..mesti sedap kan..?..crape durian ni tgh glamour la ni..masing2 dok tayang ni,semuanya cantik..tergoda uuu!!..nak buat jugaklah nti..

Qasey Honey said...

slm windu n cygg kak Zila..

wah nmpknya DC ni dah mlanda ke sini pula yer...QH nti tpksa jugak buat versi ni..pmintaan mak nk DC la pulak...huhuhu

wisata bakti alam said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

ogyep yummy mellow said...

Salam Zila,

Lama betul tak berkunjung ke sini..
Amboi.. sana sini kawan2 blogger dok tayang crepe durian.. Tak boleh tahan macamni.. Mesti kena try juga ni...

I love your green colour dear.. so sweet..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Cantiknyaaaaaaa...mcm zila jugak! ;)

MamaFaMi said...

Sedapnya crepe durian ni. Mama belum pernah buat sendiri tapi hari tu ada kawan bagi 3 ketul. Punyalah sayang nak habiskan...

Madihah Mohd. Naim said...

salam Zila ni kak Noor Bicara kak Noor ni tau, problem dngn picasa tak sabar nak update blog haha guna akaun anak dulu, akak dah buat crepe ni tapi tak guna resepi zila nnt nak guna resepi zila pulak mesti sedap kan...

Anonymous said...

I hardly comment, but i did some searching and wound up here "crepe durian".
And I do have 2 questions for you if it's allright. Could it be just me or does it give the impression like some of these comments look as if they are written by brain dead individuals? :-P And, if you are posting on other online sites, I would like to keep up with anything new you have to post. Could you list of all of all your shared pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?
Here is my web site diets that work

Anonymous said...

nampak sedap...thanx for the recipe.. will try

Anonymous said...

Nak try lah..tq bg rspi...

zila norazila said...

salam semua,
tq sudi memberi komen2 yg indah..dan pada sesiapa yang nak mencuba silakan ok..memang sedap nie..:)

Mayang ABDUL RAZAK said...

SEDAPNYER DURIAN CREPE

Ain Fajar said...

crePe zila Pun cantik, br 1st buat dah cantik, gebu2 je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...