Pages

Monday, 16 July 2012

ikan masak asam


Assalmmualaikum
selamat pagi dan salam sejahtera semua,semoga semuanya sihat disamping orang-orang tersayang yer..



terima kasih atas kunjugan dan komen-komen yang indah dari rakan-rakan semua..terima kasih juga buat follower baru dan lama..zila akan membuat kunjugan balas yer..antara lambat dan cepat jer...i love u allz:)


mesti semua belum masak tengahari kan..he he heee..pagi-pagi dah show lauk kan..melampau betul..sebenarnya lauk beberapa minggu lepas..masih terperap dalam folder nie..he hee kesian dia..zila pun hampir lupa dah..
kerap jugak zila buat lauk macamnie..simple lagipun sedap bila kita makan bersama nasi hangat-hangat..bertambah-tambah nasi tanpa kita sedari kan..ditambah bersama hirisan cili padi..makk aii kalau tergigit tue..memang best..:)


aritu pergi kekedai nampak ibu ikan kerisi ..tak pernah nampak ikan kerisi besar macamnie..so tanpa fikir banyak belilah 2 ekor..memang puas makan..sebab isinya banyak..pada sesiapa yang nak mencuba ..jom semak resepi yang mudah nie..



ikan masak asam

ikan kerisi - lumur kunyit dan garam kemudian goreng .
1 biji bawang besar - dihiris bulat.
2 ulas bawang putih - dihiris halus
5 biji cili padi - dihiris halus - boleh dilebihkan jika suka pedas.
1 cili merah - dihiris
1 inci halia - dihiris 
1 cawan air asam jawa
garam

cara-caranya
panaskan sedikit minyak,tumiskan bahan-bahan yang dihiris hingga bawang sedikit layu.
masukkan air asam jawa,tunggu mendidih dan sedikit pekat
perasakan dengan garam.
masukkan ikan yang telah digoreng tadi..
sedia untuk dihidang.









23 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam zila wah ikan masak asam ni best selalu gak akak masak macam ni dan yg best sekali pinggan kita sama kaler dan sama corak haha sehati dua jiwo ni zila cayangggg kan...

Kakzakie said...

Sedap. Kakak suka masak asam ini zila. Kadang kakak siap masukkan terung atau kacang bendi...

zila norazila said...

he heee sama ke kak..wahh aahlah satu hati 2 jiwa ..i like..:)

zila norazila said...

owhh ltk terung/bendi lg sedap yer kak..leh cuba jgk la nnt:)

ummiakid-lily said...

Salam Zila,
saya suka masak mcm ni, nak² kalau bulan puasa. sesuai sangat utk berbuka mahupun bersahur. Makan nasi panas²....errrmmm hilang diet tau...

Selamat berpuasa dari saya UmmiAkid...

zila norazila said...

btl tu ummie..sama la kita..diet dh x ingat time tue..selamat berpuasa jgk yer:)

hazila said...

Saya suka letak bawang besar agak banyak. Sedap....

NenetPenne (NP) said...

ingat tadi ikan merah...senangnya...boleh try laah cam ni

Norzie hany said...

Sedap Zila...sis pun selalu juga masak asam mcm ni.

umi's cup cake said...

Salam zila sayang,
bila tengok ikan masak asam ni..teringat arwah pakcik umi yang suka berebut makan nasi dengan lauk ni...seperiuk pun habis kami berdua je makan...kesian nenek kena masak banyak2

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam zila...
rindunyer kat zila... lama sungguh akak tak lepas kemari... maaf byk2 ye zila.. kesibukan yg tramat membataskan akak utk bw umah kwn2...
akak pun suka dgn ikan kerisi.. isinya sedap! tp waktu mkn harus hati2 sebab semua tulang2nya amat2 keras.. tiada maaf bgmu kalau tercekik... hehe.. lauk yg zila msk ni best mkn time sahur ni....

Kak yon said...

sedap zila mkn dgn nasi panas.tengok gmbr pun dah terliur..

yan's cottage said...

salam zila.....
pagi lagi yan dah masuk dapur zila tak dapat nak komen intnet lembat betul hari ni
nampak sedaplah zila....!!!! lama betul rasanya yan tak masak asam ikan ni.....!!!!

kasihredha said...

sedapnya
makan dgn nasi putih mcm tu aje pun dah ok dah
tak perlu lauk lain lagi

Mamasya said...

Salam Zila cayangg. kalau ikan masak asam gini boleh membuka selera sesuai utk bersahur bulan puasa nanti....
re; akak kebetulan nak habiskan labu terus buat kasui labu...

rahel said...

Sedapnya ikan masak asam...kalau depan Rahel mesti mkn nasi byk2..

quinnie said...

zila..kita kalau lauk asam ni...nasi mesti isi mumbung..kuah banjir..hahaha..sedapnya...nasib baik hari ni msak asam juga..tapi versi kerang...hehehe

Mas Sani said...

zila...bestnya lauk ikn masak asam! kalau sebelum ni masak kari mas grg dulu ikannya nnt pasni mas nk try plak grg ikn tuk masak asam :) mmg nampak sedap lauk zila dan gambar shantikkkkkkk

Nuwairani Ismail said...

besarnya ikan tu!!! nani tak pernah jumpa ikan kerisi yang besar mcm tu. (nampak sangat jarang ke pasar) huhuh

Yana Shaiful said...

~Telan air liur msk sini..klu msk asam mcm ni mmg kesukaan yana and family.. sedap bangettttt tambah plak dgn ikan yg besar tuu..sedappppp ^_^

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Zila cayang!!
lama nyer tk msk asam!!
mmg sedap kalau dpt mkn bersama nasi panas2 jer...
lauk kegemaraan hubby time sahur!! anak2 pandang sepi jer..
kena lah grg telur utk mereka..
Selamat menyambut Ramadan yg bakal tiba yer Zila :)

Cho Zila said...

memang sangat suka... kegemaran akaklertu... lauk palin

Kina said...

amboi.. sedapnyaa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...