Pages

Friday, 27 July 2012

ayam yogurt



Assalammualaikum
salam sejahtera semua,selamat menjalani ibadah puasa..diharap semuanya ok-ok jew erk..terima kasih keatas kesudian teman-teman kesini dan meninggalkan komen-komen yang indah..dan terima kasih juga pada yang sudi follow blog zila ini..blog yang ala-ala jew..dan zila dah follow balik kamu semua yer..




time bulan puasa nie masak pun ala kadar jew,kataorang mana yang sempat jew la kan..kadang-kadang tu berbuka jugak diluar sebab dah terperangkap kat jem..sampai rumah pun dah buka..nak berBW pun sekarang tak tentu masa..ada masa terluang kat office nie sempat jugak meround blog kawan-kawan..kalau tak sempat malam-malam la jawabnya..he hee..





hari ini nak share lagi satu menu..menu simple-simple ..ayam masak yogurt..rasanya sedap memang kena dengan tekak kami sekeluarga..hubby pun suka ayam masak macamnie..sebab dia penggemar tegar yogurt..1 kilo boleh sekali makan..melampau kan..he hhee hubby zila nie orang punjabi so susu dan yogurt tu  memang pilihan utama beliau..







jom semak resepi,pada sesiapa yang nak mencuba bolehlah cuba yer..

ayam yogurt
1 ekor ayam - potong 12 cuci dan toskan
1 paket penumis 4 sekawan
2 batang serai diketuk
beberapa helai daun kunyit - dihiris halus
1 sudu makan kerisik
1 cawan yogurt


bahan-bahan kisar
1 sudu kecil jintan kasar
1 sudu kecil jintan halus
1 sudu makan ketumbar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
8 biji cili padi - ikut kepedasan masing-masing
2 biji lada merah 
1 inci halia
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
4 biji bawang putih
1 labu bawang besar





cara-caranya

panaskan minyak.masukkan penumis 4 sekawan dan serai..tumis sehingga wangi.
masukkan bahan-bahan kisar,tumis hingga garing dan wangi.
kemudian masukkan ayam gaul rata..masak sehingga ayam agak lembut.
masukkan yogurt dan kerisik,masak sehingga agak kering.
tabaurkan hirisan daun kunyit.
perasakan masinnya..tambahkan sedikit air asam jawa jika kurang masam..

32 comments:

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Owh your Hubby is a Punjabi ye dear? Mesti suka masakan yang ada minyak sapi dan ghee kan!

Ayam yoghurt mu sungguh menggoda! Haishhhh takleh tahan :)~~~~

Acik Erna said...

salam zila..terima kasih share resepi..nanti cuti nak cuba..oga anak2 suka nanti

mokwo® said...

salam zila..nampak kuning ala2 rendang yek!!pasti sedap nih..mokwo jarang masak masakan yg guna yogurt..nanti bleh terai

Nuwairani Ismail said...

nampak kuahnya pekat likat...aduh..kalau makan dengan nasi panas2 saja pun dah cukup. tak de lauk lain pun takpe.

Amie said...

Cantiknya ayam yogurt tu Zila! Kuahnya nampak pekat, sedap ni kalau cicah dengan roti!

Asyifa Mustaffa said...

Salam kak...ayam yogurt tu....menarik juga ye..x penah rasa plak...nak membuatnya nnti takut x bermakan pulak kat umh nie....nape la akak x bejiran dgn sy je yek...! rasa malas nak msak antar sepiring....hehe....

ijayuji said...

Salam kak zila! Tgk pekat gitu mcm rendang klu dpt mkn dgn pulut kuning sedap ni kak :D kita da 3 hari berturut turut mkn pulut takut hangin satu bdn sbb nasi tak mkn pun main ratah2 jer dgn kuih2 :D

Akila said...

very yummy dish...

Event: Dish Name Starts With N till August 31st
Learning-to-cook

Regards,
Akila

Rohah said...

amboi...sedapnye...kuahnye pekat,pastinya menjilat jari..

umi's cup cake said...

Salam zila sayang,
Waa...simple zila memang ada kelas..umi belum pernah buat lagi ni..nanti nak cuba la ujung minggu...macam puding tapai dan ock melon zila, maaf umi derhaka sikit tapi keluarga umi suka sangat...terangkat

Bicara Kak Noor said...

wah cantik ayam zila kuning menyerlah pasti rasanya pun sangat mengancam ni kan akak lambat singgah sorryyyy biasalah vip ni hahaha perasan lebih ni..

ibh_sue said...

Asslmkum :).
Oh!..itu pun simple ya...Pada sue tu dah hebat dah..Hehehee.. Apa pun, bak kata Kak Noor..Mengancam!..Memang mengancam pun tau..

Kakzakie said...

Kalau ikutkan sebenarnya bulan puasa nie kakak balik kerja cepat Zila tapi tetap malas nak masak bagai. Kakak setiap hari beli saja... tengok yg zila masak pepagi ni macam semangat nak masak tapi percayalah balik petang semuanya tak jadi..

hana said...

salam kak zila... tergoda la tgk ayam akak nih.. nk kene carik gak yogurt!

Ayu said...

Assalam zila,
cantik warna lauk ayam zila ni..
ada yogurt mesti sedap ni masam2 kalau lagi pedas lagi best kan zila..

ady said...

as-salam Zila
Wow these look wonderful, sounds a delicious recipe

rahel said...

Salam Zila...
menu yg simple ko kata...hem ni menu yg kelas unya la...hehe..memang menyelerakan..pasti akan dicuba...
Zila,akak selalu singgah,tp susah nak tinggalkan komen...agaknya kotak komen tu nak kena tukar kot..

gadisBunga™ said...

kalau mkn dengan nasik panas-panas ni, mau bertambah2 kan? :D

LinRosly said...

Assalamualaikum Zila;
Terliur Kak Lin bila tgk ayam ni....Kak Lin copy resepi tentu anak2 Kak lin yg mmg peminat ayam tentu suka makan...Tq3 Caya Zila...

zila norazila said...

owhh yew ke ..alahaii kesianya ..sry yer rahel..nanti zila cuba tukar yer:)

Mamasya said...

Slmt berpuasa Zila. menarik masakan ayam yogurt....pekat kuah nya wpun tak letak santan....akan dicuba nanti, masuk senarai dulu...

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

nampak sedap betul, nak cuma ini..

Yana Shaiful said...

~ sgh menyelerakan..nnt nk cuba lah..tgu beli yogurt dulu ^^

IZA AKMA said...

menggoda sungguh..sib baiklah dah berbuka..ada yogurt nnt boleh lah cuba..tq zila share rcp..
Selamat Berpuasa

zila norazila said...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥
yupp love he's punjab..sgt2 suka the fav dishs frm ghee..ha haa wat to do..i x pandai masak punjab style la..:)

Tina Othman said...

mcm masak rendang kan, cuma ganti santan dgn yogurt, bagus jugak menu ni

low kolestrol, bolehlah cuba nanti

Mieza said...

zila..salam sayang...waaaaa terlekat lak mieza tgk resepi ayam yogurt nih! rasa nak wat la petang ni utk berbuka..nampak yummy sangat! sekali pandang mcm rendang...terliurrrrrr...nak masak dgn nasi tumiss! tak sabar lak! terima kasih dear sudi share resepi...tunggu ekkk kemunculan nya di blog WAWMC hehehehe

FnF Simple Life said...

salam kak zila. hubby akak org punjabi ek. hubby sy pun suka masakan ala2 mamak sebab ada darah pakistan. atuk hubby cina singapore kawin ngn pakistan islam. pastu masakan kari pun letak yogurt kan...

Mas Sani said...

sedapp..sedappp...sedapppp....kalo mkn dgn nasi himpit pun sesuai gak kan? Boleh wat juadah hari raya :-)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Aduiiii...mengodanya sungguh menu ayam ni..singgah lak tengahri camni :(

inahar ali said...

akak pun naakk gaaak tumpang buka pose kt sini..hmm..nyumm..nyumm!!

Ummi said...

Assalam Zila...waah ada lauk ayam kat sini...akak ni kalau ayam2 bebudak jek laju, akak dgn hb kureng la bulan pose nih..nak ikan jek...tp terliur tgk ayam Zila ni.. ^__^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...