Pages

Friday, 1 June 2012

kuih tako


Assalammualaikum dan salam sejahtera 

salam jumaat yang indah..waahhh dah masuk bulan jun..cepat benar masa berlalu..dah masuk setengah tahun 2012..alhamdulillah... banyak urusan yang harus diselesaikan pada bulan jun nie..semoga semuanya berjalan dengan 
lancar.



terima kasih buat teman-teman blog yang sudi singgah disini..dua tiga hari lepas saya amat sibuk..sebab ada urusan penting yang hendak diselesaikan..dan anak pulak tengah cuti sekolah..so sempatlah jugak bawak dia jalan-jalan..semalam baru start kerja balik..he hehee terasa malas jer nak naik kerja sebab dah beberapa hari off...semalam hanya sempat like jer kat facebook..nak terjah kat blog x kesampaian..duty pulak tengah pack..yerlah dah dua tiga hari tak datang...mood pun masih diawang awangan lagi..:)..terima kasih pada yang sudi tinggalkan komen dan follow saya..saya akan membuat kunjugan balas..antara lambat dan cepat jer..dah rindu nak berBW..mesti banyak resepi yang saya dah tertinggal..waaaa..sedeyyy.






dalam percutian haritu sempat jugak saya singgah dirumah kakak ipar .ternampaklah pokok pandan yang dia tanam..adusss ..memang subur..nampak segar jew daunnya..sempatlah saya sambar bebrapa helai..h ehehe..memang teringin sangat nak makan kuih tako..tapi aritu round kat pasar semua daun pandan mengecewakan..tak ada yang sedap mata memandang..semuanya kurus-kurus jew..bila dah jumpa yang gemuk-gemuk nie..memang tak lepaskan peluang...terus saya siapkan kotak tako tu sekali..





jom lah semak resepi ..resepi sebelum nie saya guna tepung tang..resepi dari kawan sekerja..rasanya dah lebih sepuluh tahun saya guna resepi tue..tapi kali nie saya nak cuba resepi dari myresepi pulak..pakai tepung hoen kwee..saya tukar lapisan atas tu warna kuning..nak kasi ceria sikit..:)


kuih Tako
oleh:junis 11
diolah oleh : zila4ever.blogspot.com

lapisan bawah
30 gram tepung hoen kwee hijau
90 gram gula pasir
300 ml air
beberapa biji sengkuang cina didadu

lapisan atas
270ml santan
20 gram tepung hoen kwee kuning
secubit garam
20 gram gula pasir


cara-caranya
  1. Masukkan semua bahan untuk lapisan bawah kedalam periuk. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat.
  2. Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam kotak pandan.
  3. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan keatas lapisan pertama.
  4. Biarkan sejuk dan hidang.


32 comments:

Tina Othman said...

salam kak zila

tak penah makan kuih tako ni, pernah dgr lah namanya, nampak sangat menarik hihi naknya sebab debab2 ye

puas sikit makan kan

Bicara Kak Noor said...

salam zila cayang
amboiii kuning nya tako tu first time akak teengok tako kuning ni biasanya putihhh je kan cantik lah tapi kalau dpt makan lagi cantik heeee lama tak nampak zila rindu lah kat adik comey ni heee

Norzie hany said...

As salam Zila.
Kuih tako,sis panggil kuih tepung pelita....bila time puasa mmg byk org jual kuih ni.Mmg feveret sis dan anak2,sekali beli rm5.Terima kasih berkongsi resepi ye,lepas ni tak payah beli lagi....mau buat sendiri.

Asmah Yusof said...

Salam zila cyg...
pagi2 dah hidangkan kuih tako....mengancam jiwa raga i jer tau!!!heehe..cuba poskan setako....:))

Amie said...

Comelnya kuih tako... tentu wangi dengan aroma daun pandannya, menyerlah pula warna kuningnya tu...

laskar pelangi said...

Suka sangat kuih ni:)))

hazila said...

Suka kuih ni, tapi tak pernah cuba guna tepung hoen kwee warna kuning.

Sheila Shafeareen said...

salam zila menarik tako kuning sekali sekala apa salah nya ubah kan tp rasa tetap mentain.....

azian said...

Salam zila, wah ada kelainan kat sini...berhajat sgt nak buat kuih tako tp rajin nya belum dtg lagi....tumpang kat sini aje la.....

Asyifa Mustaffa said...

Kak Zila

kuih sedap..! mintak sikit ! boleh ke? hahaha....

kuning lagi tu....akak nie mmg kretip ler....:)

rahel said...

Cantik la kuih tako tu Zila..jeles gue tengok..lemak manis..

tun_telani said...

sedap! sedap!! mmg lg sedap bila bungkus dlm daun pandan.. tun kalau terigin mkn mmg buat dlm bekas kecik2 je, xde daun pandan lgsg kt umah.

Qasey Honey said...

asslm Zila cayang n bucuk2...amboi kunignye makngah kuih tako tu...1 kelainan ni..biase kaler putih hijau aje kan...nmpk pon sgt sedap tu...

Ilhamkreatif said...

Salam zila....my fev Iza ni..cantik kaler,di raja lagi...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cantiknyer kuih tako warna kuning diraja lagi!
rajin sungguh ngerjakan tako tu.. akak cukup malas nak buat casingnya tu.. hihi...

Acik Erna said...

salam zila..kuih yang sangat acik suka..tapi x pandai nak bentuk daun tu..dulu2 ada kawan ajar..tapi lupa dah..

Mamasya said...

Salam Zila.menarik kuih tako warna kuning.lamanya akk tak mkn...sedap yg sejukkk...nyamannn.teringat dulu belajar buat bekas tako tu dr dapur cyber juga...nak buat skrg daun pandan tak da....

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Zila..emmm menarik gak ni buat kaler kuning

Yatie said...

kuih kegemaran akak ni, cantiklah pulak kaler kuning ni..

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Dear Zila, your kuih Tako look bright and beautiful!

FnF Simple Life said...

Hmmm...my feveret...sedapnye

ummiakid-lily said...

My feveret, antara kueh yang hari² makan kalau bulan puasa...satu kelainan atasnya warna kuning, selalu putih jer...sedap!

Nina Mirza said...

As'salam Zila ....

Amboi ~~~ sangat berani colour nyer. Suka suka ....!!!
Kueh Tako nie antara kueh FAV Nina bulan puasa. Without failed mesti nak makan setiap kali berbuka..

Bak mai 3 ketul kueh tuuuuuu~~~~ hehee

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wahhh cantiknya kuih tako! Nice photography la dear...cool Brought you some muffins :)

Dapur usang said...

warna mengancam lah......oh ya nak tanya tepong tang tu apa eh?

kasihredha said...

lain dari biasa...lebih ceria
kegemaran akak ni...kalau makan lebih dari satu

maz said...

Salam kenal dan knjung bls zila..maaf ye bru brksmpatan buat knjung bls...lama snguh bertapa..mksih ye sdi sngah dpur kmaz yg xbrapa tu...

mama sara nur said...

assalam
selamat malam Zila
cantiknya wat kaler kuning, berseri-seri
akak pun gemar tako ni tp bulan posa je sedapp makan time berbuka tu he he

zila norazila said...

tq dapur usang
tepung tang tue biasanya ada jual dikedai jual brg2 kuih..atau di kedai cina biasanya ada..ckp jer egn diorg..mesti diorg tau:)

Azie said...

Hui napak sedap nyer. Gambar pun cantik

ibh_sue said...

Eee..eh!!..Cam na ble tak perasan ni...Ada kuih tako..Tapi special sbb tako akak ada colour gitu..Lagi buat berselera tau..

Anonymous said...

Superb blog you have here but I was curious about if you knew of any
community forums that cover the same topics discussed in this article?

I'd really love to be a part of online community where I can get suggestions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

Here is my site Oakley Sunglasses Cheap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...