Pages

Friday, 25 May 2012

cheese tart respberry



Assalammualikum dan selamat sejahtera semua

terima kasih pada rakan bloger yang baru dan yang lama..atas kunjugan kalian yang tak pernah jemu kesini.dan terima kasih juga sudi meninggalkan komen-komen yang indah..cuti sekolah sabtu nie dah bermula kan..dan dikesempatan itulah juga ibu dan ayah ambil cuti..nak habiskan percutian bersama anak-anak.





begitu jugalah saya ..dah apply cuti awal-awal lagi.dapatlah bercuti 3 hari..boleh bersuka suki .he hehee ...ramai juga yang plan nak balik ke kampung sempena cuti sekolah nie..menziarahi keluarga..dapat berkumpul ramai-ramai..boleh makan sama-sama..wahhh memang indahkan..masa kecik-kecik jew dapat berkumpul sama-sama hari-hari..dan bila masing-masing dah berumahtangga..agak susah jugak nak jumpa..masing-masing ada komitmen.





ok la berbalik pada masakan hari ini..ha hahaa inilah godaan berBW..satu persatu terjah dapur orang..semuanya membuatkan saya jeles...semuanya macam nak dirasa jer..ha haha ..aritukan ramai  betul show tart nie..tengok si rahel cute buat..pastu kak nor cyg tue..pastu evelyn tomeiii..wahhh masing-masing show off..yang terbaru asyifa  pulak show..so tak boleh tahan tengok..ha ha aa





lagipun bahan-bahan semuanya dah ada dirumah..so layan jew la tekak nie..yang baru nak baik batuk..kali ini buat versi kuning oren pulak..resepinya masih mggunakan resepi yang sama ..cuma letak pewarna oren sedikit..dan saya tak ada acuan kuih tart bunga bergigi tue..so pakai mana yang ada jew la kan..asal boleh ngappp..he h hee






TART CRUST/SHELL



170 gram marjerin/butter
50 gram gula icing
1 biji telur gred C
290 gram tepung gandum
1 sudu kecil essen vanilla


cara caranya
1.pukul marjerin dan gula dengan senduk kayu,jangan pukul lama sangat.
2.masukkan telur dan essen vanilla dan pukul lagi dengan senduk kayu.
3.masukkan tepung sedikit demi sedikit.uli hingga menjadi doh lembut.
4.Ambil sedikit adunan dan tekan kedalam acuan tart.cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5.bakar pada suhu 170c sehingga masak..api atas bawah.






CREAM CHEESE FILLING

bahan bahan
250 gram cream cheese
50 gram gula kastor/gula halus
1 biji telur saiz B
1/2 sudu vanilla essen


cara caranya..
1.putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2.masuk telur dan essen vanilla ..putar lagi.
3.masukkan filling kedalam kulit tart.
4.tuangkan cream cheese keatasnya,bakar dalam 5 minit..suhu 170c.tekan sedikit permukaan cheese jika tidak melekat maknanya sudah masak.

45 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam zila cayang,pepagi ni akak terbang kesini nak minta barang sebiji dua tart yg ngancam hati dan sanubariku hahaa cantik lahhh deco kat atas tu kalau kak Noor juri nak bagi 12/10 dan kalau dapat jugak nak lah sebakul utk bekfes pagi ni..

zila 4ever said...

wsalm kak nor cyg
ha hahaa..meh amik sebakul kak nor..wahhh dh terlebih markah tu kak nor..;p

leen said...

wahh....makin mengancam photo zila ye....eee geram betul tgk cheese tart oren nie..lebih2 lagi tgk ia membuncit tu...cantik sangat...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Morning Zila cayanggggg waduhh waduhhhh rajinnya... cantiknya gambar... kemas aje kejadian tart tu hadoiii... kecur tak sudah ni...

Pandai laa ko Zila.. tabik 16 kali spring ni hhehhee

hazila said...

Wah nanti kita hantar mangkuk tingkat kosong....isi penuh penuh tart tu ye.

Chah said...

Waaa..ingatkan inti mangga sebab warna oyen tu menusuk kalbuku! Comey la zila, sayang nk makan...

Asyifa Mustaffa said...

Salam sis,
waaa....terbuat sudah...tp cntik pulak tgk crust tu ye...slalunya berbunga nie simpel...tp mmg nice sngt....:)
comey jer....!

SRI IDAYU said...

wwaauuu....
pagi2 dah menggoda dgn ciz tart...
my fav...
comey2nya tart tue zila...(^^,)*

tun_telani said...

kak zilaaa.. nak 3 bijikk!!!!!! blk kg ni kompom nk memborong acuan dia.

Norzie hany said...

Salam Zila.
Comeynya deco atas tat ni...mmg tergoda sungguh.

Gee® said...

sangat cantik....!!

zila 4ever said...

leen tq yer..lps bakar tu sedar x sedar dh bbrapa biji terlepas kt mulut..ha hhaa

zila 4ever said...

moning sha..wahhh tq puji aq..he hhee klu kecur ko pun kena buat ..mcm aq nie..kecur punya pasal la nie..:)

zila 4ever said...

zila..ha hah a wokeyyy..bwak mgkuku susun yer...nnt kita isi full.:)

zila 4ever said...

he hehe tu la org semua ingat mangga..sebenarnya color jew tu yg oren..saje2 wt meriah kak cha.:)

zila 4ever said...

wsalam syifa..sis x der yg acuan gig2 tue..pakai jer yg mana ada kt umah..h ahaha syifa punya pun cantik tau..tu yg sis pun buat.:)

zila 4ever said...

tq sri..nie mmg segman nk kasi org kecur tau..h ahhaa klu dh fav mmg kena buat jgk tue.:)

zila 4ever said...

ha hhaa tun cyg..cukup ke 3 biji?..klu akk 3 biji tue wt rasa2 jew..lom mkn btl2 lg..he hhee

zila 4ever said...

wsalam norzie
x brapa kemas la..main hentam jew tue..kena buat byk kali bru cantik kot.:)

Melly Octaviana said...

Comel cheese tart nya.. happy holiday yah.. ;)

Chik Mimi said...

cantiknya cistat dierrr

Ayu said...

Assalam zila,
masyaallah cantik & so sweetnya cheese tart mu itu..terpegun akak tengok tau..
aduhai rasa nak cekup aje sebiji..tolong!!

Rohah said...

fuhhh anggun tu, sedapnyeee,suka ngan tart nyum2...kaler oren tu,
kaler menggoda tauuuu..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Zila cayang bucuk mama hehehe :)

dari jauh kan kalau tgk mcm smiley face..
cantik terggoda I tau!!!

nak capai dari monitor tak tercapai lah... hehe

zila norazila said...

tq melly cyg...happy holiday too..:P

zila norazila said...

alollooo tq mimi cyg..:P

zila norazila said...

wsalm kak ayu cyg..alahaii timer kasih yer..x brapa nk cantik jgk la kak ayu..tgn keras lg nie..jemput dtg umh zila..nnt zila watkan..:p

zila norazila said...

rohah..tq..jemput makan jomm..:P

zila norazila said...

wsalam mama cyg..
he hee tq mama..klu bole kasi mmg dah zila kasi semangkuk tau..apakan daya tangan x sampai nk ulur..:P

Nazrah said...

Menarik sungguh tart dan gambar gambar yang cantik

Yana Shaiful said...

Waaahh..tergodanya tgk tart kaler oren lg..cantik sgt ^_^

kasihredha said...

special la tart ni...warna oren.
sukee

Acik Erna said...

salam zila..acik suka cheese tart..tart zila ni cantik warna dia.

dapurCikWan said...

cistat yang femes amos semalam kat kelab blogger...hihihi..cun la kaler dia kak ;)

FnF Simple Life said...

nyum3x...sedapnye cistat tuuu

Amie said...

Di manalah Zila menuntut ilmu .... kak Amie memang keras hati, dahlah keras tangan... kalau bab begini memang selalu fail, niat nak belajar tinggi menggunung tapi kalau dah sampai tempat belajar buat segala uli2 tepung, duduk aje tengok kawan2 buat, lepas tu time balik... bawa sajalah hasilnya he he hehh sampai rumah tak tau nak buat!

Ain Fajar said...

salam kenalan zila...cantik2 deko2..kek2 pun comei2 belake...terpegun tengok cheese tart nk cantik nie..warnenya pun lain dr yg lain...suke2( resepi kehidupanku)meh singgah

Mieza said...

Zila...cantik cistat ni..mieza satu family suka cistat..suami yg tak berapa suka pun dah mula suka sbb selalu dok buat tart ni..alhamdulillah...

Mamasya said...

Salam Zila.cantik molek cistat Zila ni...akk rasa nak kutip je bawak balik makan dgn Syakirah....hi...hi....
slmt bercuti buat Zila...

dapurCikWan said...

kak zila..senyap jer..sibuk ngn preparation ke??hehehhe..

quinnie said...

kiut miut tart dia..:)

Jay said...

lipsmacking & yummy..lovely presentation
Tasty Appetite

HomeKreation said...

Salam Zila. Cantik kemas jer... warna oren cantek!

Nieza said...

Assalam kak Zila cyng, sorry kak tak perasan tart ni mood nak bercuti ni lemau sikit nak bw..hehe akak pun cuti juga yer..bagusla tu kak sempena cuti sekolah baik la ambil cuti sure anak akak pun suka kalau akak cuti tu.

memang cantikla rupa tart akak ni..warna pun cun sgt sedapnya kalau dpt merasa:)

Asmah Yusof said...

Salam zila cayang.....aduhhhh bikin gue terpegun seketika dong!!!!!hehehe...cantik la....nnti mau dibikin serupa gitu....hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...