Pages

Monday, 9 April 2012

Triffle buah-buahan


Assalammualaikum dan selamat sejahtera
rasanya dah beberapa hari tak mengupdate blog nie,dua tiga hari nie tak berkesempatan nak memasak best-best..sebelum tu saya nak mengucapkan ribuan terima kasih buat teman-teman yang sudi berziarah disini.dan terima kasih atas sokongan rakan semua..i love u all..


hari ini nak share resepi yang simple-simple jew..tak payah nak kena fikir banyak-banyak..tengok tu ..he hhee senang kan?.triffle yang simple..resepi asal menggunakan koktail campuran yg dalam tin tu..tapi saya letak jew buah-buahan yang saya tanam kat belakang rumah..he heee jommm pergi petik..:)

Bahan bahan
1 gulung kek swiss roll/kek span
1 tin buah koktail-buah-buahan segar
1 cawan susu cair
1 sk essen vanilla
3 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula pasir-dikurangkan jika tak suka manis
1 kotak serbuk jelly-perisa apa-apa yang anda gemari
2 cawan air

cara-caranya
potong kek kecil2 dan susun dalam bekas yang anda gemari
tapis buah koktail dan tabur atas kek,atau susun buah-buahan segar yg digemari.
untuk kastard-campur tepung kastard,gula,susu dan essen vanilla kacau atas api yang kecil sehingga masak dan berkilat.
curahkan adunan kastard ke atas buah-buahan yg telah disusun biarkan sejuk dan keras sedikit.
untuk jelly -tuang 2 cawan air mendidih ke dalam jelly kacau dan tuang jelly kedalam kastard dan sejukkan


26 comments:

ASMAH YUSOF said...

Salam zila...

mewah betul dgn buah-buahannya.....keliuq tgk...buatkan asz secawan yea...hehehe

zila 4ever said...

wsalm asz..he hehe bole2 mai sini byk lagi nie..:)

Nieza said...

Assalam Zila, nampak meriah sgt triffle buah ni...sure sedap kan byk buah tu..terliur jer saya tgk...:)

quinnie said...

wahhhh zila..geram tengoknya...nakkkk..suka byk2 buah ni...:)

Kamsiah said...

salam
kalau saya,pilih mkn buah2an tu dulu....pastu baru swiss roll dan lelain hehe

FnF Simple Life said...

best nye...byk buah best2

Acik Erna said...

sedapnya ni zila..acik selalu beli..kecik je 2.60 satu..tapi dah suka makan beli la jugak

ijayuji said...

Salam kak zila!! kita kan jakun tak pernah pun makan triffle nii lagi hihihi...teringin nak buat tp mcm tak yakin jerr nak buat kita pun tak tahu kenapa, nak makan pulak takde jual :D kalau dpt yg akak buat ni sedapnyerr! jenyang betul dgn buah2 dia tuuu :-)

~~zana@pb~~ said...

haha..jakun Ijayuji aka Ika dah tersampok kat akak ni zila, cmne eh? tak pernah buat pun, asal beli buah je terus makan gitu.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Zila..
menggoda betul!!!
siap berposing sakan buah2 tuh dlm gelas!!!
blm pernah buat or mkn nie mesti sedap :P

Gee® said...

bestnyaaa.... tis..tis..tis... menitis air lioq k.gee taww!!

Mas said...

nyum..nyum...

izahdaut said...

sangat segar.. sampai ke sini trasa kesegaran dimata. aisshh kalau dapat segar kat tekak pun sodap yang amat ni. hehehe

Watierman said...

Assalam Dik Zila..Akak ni makcik Jakun ni...bab makan yang gini...memang orthodox sikit...kalau Akak...makan buah2 tu jer semangkuk sampai sendawa....apa2 pun nampak segar hasil tanaman adik tu ye!

Chah said...

wah..refreshing ni pekena time panas2..tp kalau saya dh hadap bukan nk refreshkan diri, tapi sampai pecah perut...tapi ai rela! :0

Qasey Honey said...

wah Zila mgiurkan la tgk triffle buah2an ni...sluprrrr...sedap

tun_telani said...

walla.. kak zila.. cantik sgt!!!!!!!!! nk makan pun sayang nih.

kasihredha said...

sedappppnya...colour menarik...tergoda

ogyep yummy mellow said...

Mengancam betul... ada lgi tak... ogyep dah makan ... tapi, belum dessert lagi ni...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Ziela..
Mak aiii.. meriah dgn buah2an. Nak datang umah Ziela lah nk gi kebun buah2an belakang rumah dier..

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

Look beautiful and tempting!

Rohah said...

Salam zila,
Meriahnye tengok puding dia..cantikkss

ady said...

AS-SALAM
a another great one and a sight to behold..

Mamasya said...

Salam kenal Zila.dtg kunjungan balas.tq follow dapurmamasya.nengok trifles Zila tu...alahai tergoda lah akak dibuatnya....mewah dgn buah..kalau dpt segelas....sedapppnya....

Wani said...

wah .. buah dipetik blekang rumah ke tu ? siap ada strawberry .n colorful lagikk ..dah lama dah x wat trifle .. ..sudah tergoda tengok :))

dapurCikWan said...

mak aih,..memang tergoda betul la! berapa jenis buah tu kak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...