Pages

Wednesday, 12 September 2012

kek zebra

Assalammualaikum




salam sejahtera dan salam sayang semua..
buat adik-adik yang ambil exam UPSR semoga dapat menjawab dengan tenang,dan semoga beroleh kejayaan yang cemerlang nanti..sama-sama kita doakan..




Dah sarapan semua?
jomlah singgah rumah zila jemput makan kek zebra ini sama-sama..:)
sebenarnya kek zebra ini zila buat pagi ahad lepas..memang dah lama keep resepi ini..menunggu saat-saat yang sesuai jer nak buat..plan nak buat time raya haritu..time-time semua ahli keluarga semuanya berkumpul dibawah satu bumbung..h ehhe hee..kalau makan ramai-ramai kan best..sekali adap terus boleh cuci pinggan..dapatlah semua merasa..



Tapi itulah..kita hanya mampu merancang..tapi tuhan yang dapat menentukan..jadi pagi ahad baru sempat merialisasikan apa yang telah dihajati..dengan berbekalkan sedikit kerajinan..dan demi untuk suami  nak bawak balik KL..so memang wajib buat la..


kek ini memang sedap dan sangat-sangat gebu,cara pembuatannya pun amat mudah.zila ambil resepi dari dapur kakzu..dan resepi asal dari CHEF AMY HENG - secret recipes book..terima kasih kepada kedua-dua insan ini yang sudi berkongsi resepi ..zila tak tabur almonds nips..tapi zila ganti dengan kuaci dan almond flaks..sebab stock kedua-dua tu banyak kat peti ais zila..


oklah zila panjang-panjangkan lagi resepinya disini,kepada semua memang harus dicuba tau..terasa rugi pulak zila keep resepi ini lama-lama sangat..he hhee..sepatutnya dari dulu zila dah buat..he hhe hee...rugi..ok lah..tak nak cerita banyak jomm salin resepi ..dan selamat mencuba ..bye semua..:)


Resepi asal - Chef  Amy Heng - secret recipes book 
dikongsi bersama - kakzu semanis gula 

Kek belang zebra

bahan bahan
A: 250 gm telur putih - dalam petisejuk 
50 ml cold water
170 gm gula castor
1 1/2 tsp ovelette
2 kuning telur
200 gm tepung superfine - ayak
3/4 tsp double action baking powder - ayak
1 tsp vanilla

B: 170 gm butter - cairkan 
2 sudu besar susu pekat

C: 2 sudu besar serbuk koko

cara-caranya
  1. Putar kesemua bahan A hingge kembang dan gebu.
  2. Masukkan bahan B dengan memutar speed paling perlahan.
  3. Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko.
  4. Sediakan loyang 9 inci dan gris kannya.
  5. Scop kan 2 sudu besar adunan original ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu adunan coklat .Ulang hingge habis dan taburkan almonds nibs di atas nye. Setelah di bakar akan terhasil lah belang nya.
  6. Bakar pada suhu 180 C selama 50 minit.

tips ~ jika kek sudah garing di atas nya tetapi kek masih belum masak  ~ tutup kan bahagian atasnya dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingga kek masak dengan sempurna.












40 comments:

Shiela said...

Selamat pagi Zila.. Kek zebramu dek, ya ampunnn.. Menarek gak utk dicuba ni sbb stock telur putih byk ada dlm peti tu.. Akk amik resepi yer cayangg.. :-)

ijayuji said...

Salam kakak cantekkk, morningggggggggg!!!!!! Sedapnyaaaaa!! Nak2 ada kekacang kat atasnya bestttt! Kita da sarapan daaa sarapan sup ajerr :D

zila norazila said...

pagi kak shiela cygg..silakan kak..kita panjang2kan resepinya..:)

zila norazila said...

ika cygg..amboiii sarapn sup ..wat akk kecur nie..h ehhe x per tghary nnt akk g cari sup..:)

FnF Simple Life said...

Bila tgk resepi guna putih telur je... terus sukaaaaa... kek yg guna putih telur sangat sedaaaapppp... cantek lak tu kek kuda belang Zila ni ;)

Acik Erna said...

assalam zila..cantiknya harus dicuba ni..cuma takut tak cantik belangnya macam zila buat

zila norazila said...

fnf
mmg kena guna telur putih byk ..tp kek nie mmg berbaloii sedap..lembut jew.:)

zila norazila said...

kak cik erna
akk jgn risau mmg jadi klu akk buat..zila punya pun x brapa cantik tue.

ummiakid-lily said...

cantiknya lapisan zebra tu...keknya pun mengoda...selalu kalau buat kek belang mesti belangnya berterabur...ada rahsia...kongsi buleh..?

:: Mrs.Eady :: said...

perrgghhh.....sedappp nyerrrr!!

kakcik said...

Meh pos sikit kat kakcik. :)

Chah said...

pergh..pergh...patut ler laju aje saya ke sini, ada bau2 aura zebra...comey sangat kejadiannya tu...adoi...tetiba rasa nk godek telur + butter gak.. tenkiu for sharing...

izahdaut said...

mmg nampak menggebu giler kek nyer tu .. wiiiii tak suke tak suke tengok kek gini... tergoda gilesss... lawa betui kejadiannya

Kakzakie said...

Kakak rasa kalau kakak buat entah jadi bentuk zebra apa agaknya. Zila buat betul-betul clear zebranya cantik..

Gee® said...

Hamboiii...tak sempat k.gee nak merasa dah cuci pinggan yer... canteknya zebra tu...

Norzie hany said...

Assalam zila.
Cantik betul belang zebranya.

rahel said...

Salam Zila...ada lagi k kek zebra itew...tergoda gue..cantik corak zebra dia..

syallatieabas said...

sedapnyeee , nak try buat la.....

yan's cottage said...

salam zila......
cantik nya....!!!!! belang dia memang macam belang zibra mesti sedap sebab rupanya pun cantik kan..?

ady said...

as-salam zila
This cake is simply amazing! I wish I could have a slice right now!

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Zila,
Uih!! lambat masuk..Kompem dah habis ni..Tak kira, buat lg kak..Simpan utk sue..Ngee (^_^)

mama sara nur said...

lawanya belang2 kek zebra Zila ni
suka akak tgk..kalau ada lagi suka makan he he

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum ziela..

Mak aiiii..betul2 rupa belang si zebra ni ziela..cantik bangattttt....

Evelyn Gemina said...

Salam kak zila, sorry baru sampai kesini, mintak maaf banyak2 sebab line saya 'line bajet' slow giler,hehehe...Anyway, dari tadi pagi tgk2 kek kak zila ni, rasa macam mau cuba, resepinya saya copy paste ya : )

Wani said...

wani cam dah tertukar belang zebra ni dgn kuda belang hihi gurauuu je kak zila .. cantik belang zebra tu .. menarik nak cuba gak ni

kasihredha said...

seninya zebra tu ...
ada pokok duit2 lagi...cantik

Kamalia said...

cantiknya zila kek tu..terus tergoda..mesti sedap sangat ni kan,nak2 pulak ada almond flakes tu..

Mieza said...

salam zila...cantik sekali kek kuda belangmu itu zila..teringin mieza nak merasnya sepotong dua sebab perut tgh lapor dok kat opis ni...dikau sengaja menggoda berat badan ku huwaaaaaaa

Anonymous said...

Τhis is my fігst time go to see at herе and i am trulу pleaѕѕant to rеad
eveгthing at single place.
My homepage - quick loans

ibundo said...

cantiknyaaa...
nak cikit.

Anonymous said...

cantiknyaaa kek ni...gebus jer...akk share resepi ni...

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Nampak sedapnya..

LinRosly said...

Assalamualaikum Zila Cayang :D

Perhhhh...sungguh cantik!, sungguh gebuss! pastinya sungguh sedap!

Hai! bilalaa agaknya Kak Lin dapat merasa Kek Zebra yg Zila buat ni?

Mamasya said...

Salam Zila.cantik belang kek Zebra itu....kekpun nampak lembut..

Tina Othman said...

cantik kek ni, tergoda mengoda digoda jiwa tina tgk kek ni

dZana said...

kek zebra pulakk.. akk pun byk stok almond n kuaci tu .. dah siap panggang lagi.. lebih2 buat framb. masa raya hari tu.. msti sedap mgunyah kek dgn kekacang camni

Melly Octaviana said...

cantok sekali cake zebranya.lain kali melly mau buat juga. thfs yah.. :)

Anonymous said...

Assalam, mmg menarik sungguh nmpk kek. 250g putih telur tu bersamaan dgn brp biji telur?

zila norazila said...

anymous,
250g putih telur tue lbh kurag dlm 7 biji telur..tp ikut pada saiz telur tue ok:)slamat mencuba.

Anonymous said...

I really liked your blog! It helped me alot… Awesome. Exactly what I was looking for. Thanks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...