Pages

Monday, 18 June 2012

nostalgia hari bapa..sotong dalam tin tumis bercili


Assalammualaikum dan salam sejahtera
selamat pagi semua...wahhhhh rindunya nak menulis blog..he hehee rindu sangat-sangat kat teman-teman blogger..dah beberapa hari menyepi dan membisu..rasanya macam tak lengkap kalau tak round-round kat dapur teman-teman....sambil skodeng menu-menu yang lazat-lazat...minta sorry banyak-banyak jugak..sebab tak berkesempatan nak berBW..insaallah lepas nie bolehlah BW macam biasa..hari ini kerja dioffice tak berapa pack..so rutin boleh berjalan seperti biasalah..:)




seminggu dah off dari dapur masak-masak..he hheee ...sebenarnya haritu zila naik pelamin..tu yang kena off seminggu..majlis yang serba ringkas jer..tak buat besar-besar pun..cuma dihadiri kaum keluarga..dan rakan-rakan rapat..
Terima kasih banyak-banyak kepada rakan-rakan yang mengucapkan tahniah pada zila difacebook..dan inbox ...doakan yang terbaik buat zila yer..semoga mahligai yang baru dibina ini berkekalan hingga ke akhir nyawa..amin..





oklah berbalik kepada menu masakan hari nie..siapa yang pernah makan sotong dalam tin nie??..pasti ada jugak yang tak pernah makan kan?..sempena hari bapa nie..zila nak kongsikan masakan sotong nie...nostalgia sangat-sangat sotong nie...kerana apa...??..




sebabnya sotong nielah kegemaran arwah ayah zila...beliau sangat gemar sotong dalam tin nie..so bersempena hari bapa nie zila nak mengimbas kenangan bersama beliau...kenangan yang pastinya tidak pernah luput..AL FATIHAH ..buat arwah ayah semoga ayah ditempatkan dikalangan para solih dan solihin...aminnn.. "syurga itu di bawah telapak kaki ibu". Namun, di mana pula syurga seorang ibu? Bukankah di bawah telapak kaki seorang suami; yang sudah tentu pula rata-ratanya bergelar ayah..


time zila kecik-kecik dulu..harganya agak murah...sekarang satu tin kecil tu berharga RM4.40..isi dalamnya tak banyak mana pun tapi kalau nak masak kena carik-carikkan supaya mudah nak makan..
biasanya kalau balik kerja..lauk nielah yang paling senang dihidangkan..he hehe kiranya adik beradik dengan sadin la nie..lapas tu pulak dihidangkan bersama nasi panas..wahhhhh semakin bertambah-tambah selera..sebab ada rasa masam-masam dan pedas..waallaaa..




jom sama-sama semak resepi yang sangat-sangat mudah..ayat yang biasa saya cakap kat anak saya..."alaaa..pejam mata jer pun boleh buat.".he hehhe



sotong dalam tin tumis bercili

bahan-bahannya
1 tin kecil sotong dalam tin
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar
10 biji cili padi - lebihkan jika suka pedas
1 batang cili merah
1 sudu kecil perahan air limau
1 biji tomato 

cara-caranya
  1. carik-carikkan sotong menjadi kepinggan yang kecil.
  2. kupas dan hiris bawang besar bulat-bulat,dan bawang putih
  3. hiris cili padi dan cili merah
  4. Dadukan tomato
  5. tumiskan bawang merah,bawang putih ..bila dah berbau wangi masukkan hirisan cili padi dan cili merah..
  6. kemudian masukkan tomato yang sudah didadu..tumis hingaa sedikit garing.
  7. masukkan sotong yang telah dicarik-carik..campurkan sedikit kuah sotong..jika tak gemar boleh tambahkan sedikit air.
  8. tambahkan perahan asam limau..
  9. sedia untuk dihidang.




selamat mencuba










33 comments:

CikWan said...

Al-fatihah untuk arwah ayah akak..pasni boleh masak untuk suami plak ye..

masih terasa aura2 pengantin baru....kak zila doakan untuk CW plak ye.. hehehe

zila norazila said...

tq cikwan..lpas nie turn cikwan pulak yer..doa terbaik wt kamu yer..dapat jodoh yg baik aminn:)

dapurCikWan said...

alahai..kak, cikwan terkomen guna akaun personal blog ;))

dapurCikWan said...

tQ..maceh kak

Yana Shaiful said...

Salam Zila..amboi..diam2 naik pelamin yer hihii..nway, slamat pengantin baru.. and lepas ni bleh msk utk hubby plak ^^..yana xpnh rs sotong dlm tin..biasa beli jer yg fresh..nnt nk cuba jgk lah sotong dlm tin nii ..
*Alfatihah utk arwah ayah..

zila norazila said...

tu ler..he hehe akk tgok pic lain jew:)

zila norazila said...

wsalam yana..
tqvm yer..kena buat jgk yana..sbb lauk nie ..ktgori lauk org2 malas..he hehe..mcm kita nie:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Al-Fatihah buat Arwah....

Zila tahniah ya sha nak ucapkan.. moga rumahtangga yang zila layari akan kekal bahagia sehingga ke akhir hayat.. aminnn...

Zila sha tak pernah cuba sotong dalam tin tu.. nampak sedaplah! nanti sha nak cari kat kedai..nak cuba jugak.. macehh zila muahhzzz... wahh honeymoon mood yaa.. *wink*

zila norazila said...

sha tqvm yer..sorry x jemput sha..sbb zila wat doa selamat jew sha..
kena buat jgk sha..lauk nie..simple jew tp sedap:)

Asyifa Mustaffa said...

Zila ~ tahniah....:)
semoga kekal ke akhir hayat....

Bicara Kak Noor said...

Al Fatihah untuk arwah bapa zila cayang semoga rohnya dicucuri rahmat aminnn

TAHNIAH untuk adik comey akak ni diam2 je tak jemput pun akak ni kalau jemput nak jugak turun kesana hee apa2 pun semoga bahagia hingga ke akhir hayat lah ya

Sotong tu jarang jugak akak guna tapi sesekali layan best jugak kan nak try lah mudah dan cepat...

aeinio said...

alfatihah...

Rohah said...

selamat malayari bahtera impian kak, saya doakan sejahtera & berkekalan selamanya...
sedap sotong ni, sy sukeee..

FnF Simple Life said...

Salam Zila...selamat pengantin baru... AlFatihah buat arwah ayah Zila... sotong dalam tin tu saya tak pernah makan...dok makan sardin dalamtin aje selalu...boleh la cuba jugak...buat lauk sahur mesti sedap kan.

Nieza said...

Assalam kak Zila cayang, salam windu kak..patutla lama tak dgr khabar akak.saya pun blk bercuti jarang bw. rupanya naik pelamin yer.Alhamdulillah tahniah kak..tumpang gembira. Semoga akak dan suami kekal bahagia hingga ke akhir hayat ..insyaAllah. mana gambarnya...sharekan lah nak tgk juga ni..hehe

sedap sotong ni ..kalau dapat memang suka meratah gitu jer..:)Al-fatihah buat arwah ayah akak...saya pun kehilangan ayah juga sejak 8thn lepas lagi.

Amie said...

Laaa..... diam-diam naik pelamin ye! Kak Amie tertinggal baslah ni nak ucapkan selamat pengantin baru, moga bahagian berkekalan hingga akhir hayat! Nampaknya terlepas pandang di FB kot...
al-Fatihah buat allahyarham ayahanda Zila, moga rohnya tenang dan aman di sana. Ayahanda Kak Amie pun sudah di alam sana 11 tahun yang lalu.
Kakak belum pernah cuba masak sotog dalam tin, mungkin boleh cuba selepas ini...

Qasey Honey said...

asslm Kak Zila cayangggg...i miss u...al-fatihah buat arwah ayah akak...semoga rohnye dicucuri rahmat...n slmt pgntin baru untuk Puan Zila..hihi...semoga berbahagia sehingga ke hujung nyawa...

sotong dlm tin tu..QH penah mkn dlu..mak QH penah masak masa kitorg kecik2 dlu...tp skrg xlg..hihi..sedap..nti bleh la nk cuba masak cengini pulak..

dapurCikWan said...

haha..dapat la akak tengok muka cW yang pemalu ni...hihihihi

Melly Octaviana said...

Hello Zila.. congrat yah , selamat penganten baru semoga bahagia selalu sampai ke akhir hayat, abis ini selalu masak yang enak enak yah buat suami tercinta nya.
Semoga ayah tercintanya mendapat tempat yang terbaik di sisi Nya.
Cantik photo nya seperti biasanya.. ;)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Zila cayang!!!
Selamat pengantin baru ...walaupun dah wish mama nk wish lagi kat sini hehehe :)
Semoga mahligai yg dibina berkekalan hingga ke anak cucu & insyallah ke syurga amin!!!

Sardine dlm sotong nie pun fav mama jgk..
mmg dulu2 sotong nie murah.. skrg kalau nk beli tin yg besar dah nk sampai 12RM
tapi kalau dah suka why not kan...
mmg sedap buat sambal, goreng ptg cili bawwang or mkn g2 jer bersama nasi putih :P

Norzie hany said...

Assalam Zila.
wahhh baru tahu Zila naik pelamin,Selamat pengantin baru ye.Al Fatihah utk arwah bapa Zila.
Belum pernah makan sotong dlm tin ni,nanti nak cuba la....nampak mcm sedap aje.

Mamasya said...

Salam Zila.akk pernah juga 2-3 kali beli sotong dlm tin tp panaskan..mkn gitu.
Al-fatihah buat arwah ayah Zila...moga rohnya dicucuri rahmat.
kat FB dah wish tp nak wish sekali lagi..slmt pengantin baru buat Zila& suami...moga bahgia selalu.re; pasti husben Zila juga byk pengalamankan duduk negara Arab...

Nuwairani Ismail said...

Wah! selamat pengantin baru. doakan utk kite sekali ye. hihih (mood gatei jap). rasanya sebelum ni macam tak pernah makan sotong dalam tin ni. tak dapat nak imagine rasanya macam mana. nak kene buat sendiri baru tahu rasanya ni.

Nina Mirza said...

As'salam Zila ....

Al-Fatihah buat arwah ayah Zila ...
Sotong nie pun FAV tertinggi Baba Nina. Agaknya mmg taste org2 otai suka sotong dlm tin nie kut >>>> hehee . . .
Sekarang nie, punya lah mahal setin tuu , RM12 gitu harga nya.
Walaupun mahal, sotong nie SEDAPP !!!
Nanti free2 Nina share resepi family Nina bersama sotong dlm tin nie juga ;))

Tina Othman said...

alfatihah

sedapnya kak zila, tak pernah pula tina tgk sotong dlm tin ni, nanti boleh lah carik

quinnie said...

tahniah zila...selamat pengantin baru..moga kekal hingga hujung nyawa...untung hb dpt wife pandai masak..:)

Alfatihah juga utk arwah ayah....

saya tak pernah makan sotong dlm tin..baru tau ada jual..hahahah...tapi sempoi la resepi ni...:)

ogyep yummy mellow said...

Alfatihah untuk Arwah Ayah..

Tahniah untuk Zila ya... semoga berkekalan dan bahagia hendaknya... AMIN..

Ada juga ya sotong dalam tin... x pernah cuba... boleh lah check it out nanti..

gadisBunga said...

alfatihah untuk ayah awak...

*

siyesli, saya tak penah tau ada sotong dalam tin. kalau sotong kicap tu saya tau la.

nampak sgt jarang shopping barang dapur. :D

rahel said...

Zila,kita selalu nampak sotong dlm tin,tapi tak pernah beli...hehe..pasni boleh try jugak spotong dlm tin ni..

LadyBird said...

salam perkenalan akak... :D..

sedaplah nampak... xde warna merah... tp pedas x?

lina_pg said...

menarik..sutun dalam tin pun diolah sedemikian rupa..nmpk sangat sedap tu..

kasihredha said...

aduhaiii...singgah mlm2 kat sini
buat perut berbunyi...nampak sedap.

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Oh no, I don't know how long I did not eat this kind of sotong in tin. Thanks for reminding me, the way you prepared sound so tempting .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...