Pages

Wednesday, 18 April 2012

talam roti lapis coklat


Assalammualaikum..selamat tengahari ..aaiiisshhh dah pukul  l.25...dah kira waktu petang la nie..wahhhh terasa-rasa rindu dengan rakan-rakan bloger semua-semua..dah nak seminggu saya tak mengupdate blog nie..cuma BW kat dapur geng-geng semua..meronda-ronda dan tinjau-tinjau..kot2 ada resepi yang menggugat hati tapi sememangnya semuanya mengugat..sampai tak tau yang mana satu nak dibuat..he he heee...tapi kadang-kadang ada juga terlepas pandang..x sempat nak tinggal kan komen..minta maaf yer..bukannya sombong tau..klu kita tak ada tu maksudnya bz atau kadang-kadang net nie selow-meloww sangat2..dan pada semua yang sudi berziarah dan meninggalkan komen diblog zila nie..jutaan terima kasih diucapkan..blog yang tak seberapa sangat nie..terasa malu la pulak....:)


nilah hasil ronda-ronda nampak kat blog rohah.dan resepi asal dari dapur kak wan..nampak elok chumiill dan cute miut jew kejadianya..tu yang meronta-ronta hati nak menerai jugak..lagipun bahan-bahan tue semuanya ada kat rumah...tinggal amik dan godeh-godeh jew..pastu kukus..beress..;;)joommm sama-sama tengok resepi..:)



Resepi asal dari.Talam Roti Lapis Coklat (Kak Wan@citarasawan)
olahan: zila4ever.blogspot.com

Talam Roti Lapis Coklat
Bahan-bahan:
4 keping roti sandwich,buang tepi. carik kecil2 dan direndam dengan 100ml air
50gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
200ml santan 
100ml air
60gm tepung beras
20gm tepung ubi
Pewarna kuning secukupnya
2-3 sudu kecil pes coklat

Cara menyediakan:
1.Masukkan roti yang direndam dalam pengisar.Ketepikan.
2.Satukan air, santan, gula dan garam.Masak hingga gula larut.Biarkan suam.Masukkan tepung beras dan tepung sagu, gaul rata.
3.Tuang campuran tadi ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang direndam hingga halus.
4.Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna kuning dan Satu lagi dicampur dengan pes coklat
5.Tuang warna kuning, kukus selama 5 minit dalam pengukus yang dipanaskan terlebih dahulu.
6.Tanpa mengangkat dari pengukus, tuang adunan coklat ke atas lapisan bawah tadi.Lap dan tutup pengukus, kukus selama 10-15 minit dengan api sederhana hingga masak.

ok la..selamat mencuba..bye bye semua..




71 comments:

kakna said...

salam..
cantik kuihnya..kakna pernah tengok di umah yatie.terasa teringin lak nak cuba.

Nuridah said...

Cantik dn kemas aja talam zila tu...terguder kak Nur tengok.

Qasey Honey said...

asslm Zila...sgt cantik kejadian puding tu...sedap nmpknye tu..trasa2 dh kat tekak QH ni...hihihi...nk simpan resepi ni yer...

HaSue said...

Amboi kemain comel lagi lep u lep mi gituu... sedap tak?sedap tak?hehe..mesti sedap kan!
eh air yg 100ml buat rendam roti tu kisar sekali ke atau ia dah meresap ke dlm roti ke camne?hehe..petang2 ni mmg blur,mate ngantuk je..ahaks

izahdaut said...

aa cantik bangat mould tu... jelesss melanda... campak batu tepi tasik ah...huhu

Zaliedana said...

Asssalam kak zila,eh akak ke nih..Tq sudi singgah dapo kita eks..Owh talam nih mmg sedap sy pon dah pernah wat versi stoberi n ceklat,heehhe..Tapi sy suka rasa yg lapisan putih tuh jer,coz rasa asli gitu,hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

rajinnyer dia melapis bekas comel2 tu..... nampak sodapplah..

rahel said...

Fuyoooo...canteknya talam roti...mould tu pun cantek la..suke3x.

tun_telani said...

salam kak zila.. cantik talam roti tu ^^ tun kalau nk wat layer2 ni mmg cukup malas, sbb tu tun kagum bila org wat puding atau kek yg layer2 nih.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Ziela..

Cantiknyaaaaaaa... tak nak kata apa dah.. Mmg lawa.. Bentuk yg lawa, lapisan yg sempurna.. sungguh sayang rasa nak makan...Comel sgt..

Rohah said...

Salam kak Zila,
selamat petang,uwisssh dapnyeeer,nk ambik2-3 ketul ye, nk bawak balik, tak puas makan lagi nie..

Melly Octaviana said...

cantik sekali talam rotinya, melly datang yah ke dapur Zila mau comot tuh talam roti..hehe

MeknaBlog said...

cunnyaaaaa...kite nak talam skali ngan acuan lap2 tu leh kerr...cantikk

Nazrah said...

warna sungguh garang...tertarik nak cuba

zila 4ever said...

wsalm kak na..aah kak yatie pun ada buat..kena cuba tu kak..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam ZIla... sejok aje tekak ni nampak kuih yang enak dan cantik cumil macam hang jugak... kena pulak dengan warna dan acuan tu peh! sedapnyaa... nak semua boleh?? Psst zila dulu amik bahagian apa??? katering ke jahitan ekk??? seriously memang ingatan ni masih samar2 mungkin sebab muka masa zaman sekolah tu comot aje kita kan.. sekarang ni wahhh zila bukan main cantik! serius sampai laa tak cam! aliff lam lam haaa...

AimyAzeefAzfar said...

acuan mahal tuuu...mana beli ekk
warnanya fuh godaaaaaan tul..bak cikit

Yana Shaiful said...

Salam Zila..ehehe..adik ke akak ekk hehee..tq sudi singgah blog yana..cantik sgt kuih talam tu..nk mkn pun sayang hehehee..yana xsmpt lg nk bt kuih nii..nnt lah nk cuba bt jgk lepas ni..dh rmai yg puji kesedapanya ;-)

Mamasya said...

Salam Zila.cantiklah kuih talam roti kukus dlm bentuk love tu...kombinasi warnapun cantik....suka tengok.

Watierman said...

Assalam Dik Zila wah cumelnya talam lapis mu Dik..ni pun antara menu yang Akak belum pernah try lagi ni....nampak cam bahan2 sedia ada jer tu...adakah kerajinan lak ni!!Nak rasa seketol Lovely Talam tu ada lagi tak??

kasihredha said...

cantikknya
sure sedap kan

zila 4ever said...

tq kak nur..he hee

zila 4ever said...

wslam qh tq yer..dh terasa2 nk kena buat tue..he hee

zila 4ever said...

sue..i lapp u more la..sedappppp kena cuba baru tau..100 ml air tu rendam dgn roti..pastu 100 ml lg tu masuk sgn santan..maksudnya 2x 100 ml ..aishhh btul x kita ckp nie..aahhh btl2 HE HEE..nnt air tu meresap kt roti..;D

zila 4ever said...

wsalam..hehhe akk kot..sama2 tq jgk sudi singgah sini..lapisan kuning tu pun yg asli..x der kropomi..;P

zila 4ever said...

akk..tu ler tgh rajin nie..senang nak ngap kak..he hhee

zila 4ever said...

rahel tq yer..mould tu murah jew..he hhee

zila 4ever said...

wsalam tun
nie time akk tgh rajin tue..he hehe klu malas x dernya..:P

zila 4ever said...

wsalam naz..alahaaiii tq2..wat kecik2 nie snang nk makan naz

zila 4ever said...

amboii nk bwk bali yer..nk tukar dgn awak punya yg smalam tue bole..:P

zila 4ever said...

hehe hee mari ambil kalo sampai tgn tue..:P

zila 4ever said...

he hee bole2..lap2 tue..murah jew..:P

zila 4ever said...

nazrah thnks sudi singgah yer..kita mmg minat warna2 garang..:P

zila 4ever said...

wsalam sha..ambooiii hang he hhee siap alif lam lam haa lg..yer la dolu2 muka comot momot..he hehe sha dulu zila amik RF..jahit..lari tajuk..skrg nie dh minat katering..sha ko btl2 x brubah kan..sama cam dulo jgk..:P

zila 4ever said...

aimy..acuan tu marah jew ..beli kt hardware ..mcm2 kolor ada..terguda dgn lap lap tu..trus sambar jew:P

zila 4ever said...

wsalam yana..entah ler adik ke akk nie..gasak jew la..ha hahaa sama2 tq jgk sudi ke sini..tu ler kena buat jgk tau.:P

zila 4ever said...

wsalam kak..tq kak..angin rajin nie kak..klu malas x der maknanya..:D

zila 4ever said...

kak watie habiss sudahh..he hehee akk dah lambat nie..kena buat kak ..:P

zila 4ever said...

KR..mmg sedap..resepi kakwan semua sedap:P

Ilhamkreatif said...

Salam zila..tergoda I..ngan acuan kena ngan kuih nya..v_v

HomeKreation said...

Aslmkm. Cantik & kreative lah Zila!

quinnie said...

wahhh zila rajinnya..siap bermanik lagi...hehhee..kiita kalau kuih lapis2 ni memang malas skit nak buat...hehehhe..tengok je la org duk buat..kekekke

SRI IDAYU said...

salam...
cumel2nya...geram la tengok...
teringin lak nk mbuatnya...
nk gi cr mould tue la...nice...
hihi:))

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

very colourful and look nice!

ogyep yummy mellow said...

cantiknya... rajinnya.... sukanya.... i likeeeeee....

Choco Ani said...

Dear Zila Kak Ani kunjung balas n follow gak ni.. wah wah terujaa ni tgk memacam resepi ;)

Ayu said...

Assalam zila, thank you sudi keblog akak kemarin tu ya..baru ni ada peluang nak balas kunjungan..maklum ler..time tu hati tengah tak tenang...menarik blog zila ni..recipe semuanya best2..suka akak tengok..akak link ke blog akak ya..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Ziela.. Hello..hello...Selamat pagi..Busy yer..Saja ngacau pagi2 ni..heheheh

ady said...

as-salam Zila
cantik sangat warna talam roti lapis tu..mabeles...

Gee® said...

cumiLnyaaa....

ijayuji said...

Salam kak zila!! alahaiiiii sedapnyerrr tgk talam roti lapis akak, sapa lah yg nak buatkan tuk kita ni ya? kita dah lama sgt tak melapis n menalam, mmh peberet kita skrg ni kuih2 talam, peminat tegar niii hihihi..

dapurCikWan said...

kak, nape cantik sangat ni??? =) menarik!

zila 4ever said...

kak tq yer..klu dekat dh kasi akk sepiring nie..he hhee

zila 4ever said...

HK
tg kak..tgh rajin nie kak..he hee

zila 4ever said...

hai q
manik lebih wt kuih raya aritu..tu yg taburr jew..

zila 4ever said...

sri..he ehee wookeyy g buat tau..mould tue kt sini byk..murah jew..mcm2 kolor ada..

zila 4ever said...

sonia
thnks alot ..lol..ur touch also..relly nice..:)

zila 4ever said...

ogy
allollloooo tq dik..muahhh muahhh

zila 4ever said...

kak ani
tq yer sudi dtg sini..blog akk lg best ..he hehe

zila 4ever said...

wsalm ayu
tu ler zila tau kak..sabar kak..suka ke blog akk sbb byk masakan best2..tq kak sudi link..:)

zila 4ever said...

wsalm naz
he hheee nazzzzzzz klu x nampak byg zila tue tau2 ler..he hehee
lappp u naz..

zila 4ever said...

bro ady
thnks bro..color2 tu..melepaskan dendam..he hhee

zila 4ever said...

kak gggggggg..thnks yer..;)

zila 4ever said...

wsalam ikaa...ammboii sampai rindu akk kt adik akk nie..lama beno cutinya..sama n akk dulu x minat sgt skrg peminat tegar..he hheee

zila 4ever said...

cik wat..allolllooo tq yer puji akk..naik kelangit kejapp..pastu jatuh kedebuk ke bumi...aduusss.sbb kena piji...heh hehee

Nieza said...

assalam kak Zila cyng, lawanya tgk talam roti akak ni..sedap kan saya pun dah pernah buat juga resepi kak wan ni. memang best:)

Chik Mimi said...

Assalam zila tq singgah umah akak yang tak seberapa salam kenal kembali ,bestnya tengok talam zila akak belum try lagi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam zila..terima kasih singgah & follow blog k.atie ya.
Cantiknya kejadian kuih ni..nk mkn pon rasa sungguh menyelerakan.
nanti nk try la...copy resepi ya.TQ

Asmah Yusof said...

adusss zila....lambat sgt dah nie...dah tentunya bekas2nya dah siap basuh n simpan balik dlm gobok...nice la kalernya..tertarik nak menelannya...:))

Wani said...

dah lewat sangat ni maaf ya tuan rumah... hihi .. tertarik la dengan talam ni comel nyalayer tu :))

Diana @ Melley Mey said...

alahai!!! comel sgt ler talam roti lapis coklat tu zila... menarik... sgt tertarik tgknya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...