Ikutkan bukan beria sangat nak buat toge sendiri..saja sekadar nak isi masa lapang..
menjadi jugaklah walaupun pnjang pendek jadinya..ha haa..oklahkan percubaan pertama.rendam dulu kaacang ijau tu..dah kembang cuci..masuklah dalam bekas yang berlubang...setiap empat jam kena siram toge tu..sebab tak guna tuala lembab untuk alas ..tutp dengan kain ,dan simpan ditempat jauh sikit dari cahaya..
Lepas 2 atau 3 hari bolehlah menuai hasilnya..
Panjang jugak akar dia menjunam kebawah..halus jew..nampak macam kuning tp bila dah kena air nanti dia hijau..
bab yang paling malas ni bila nak kena siang akar toge..memang tak suka kerja ni..tp kalau tak siang rasa risau ..masa masak memang tak semegah dalam makanan..
Dalam keadaan malas ..ada jugak kerajinan menyiang ..siap jugaklah 1 besen tu..sebab ada toge fresh dari dapo sendiri..maka buatlah popia inti sayur..kulit popia tu lama terperuk dalam peti..beria aritu beli kulit popia nak buat kerepek seaweed..sudahnya seaweed habis iqbal bedal..hihii
Gulung popia dapat lah segitu,nampak macam banyak..bila dah goreng semua..sekelip mata hilang..masing-masing lapar rupanya..walaupun dah makan nasi nak jugak bilas perut dengan makanan ringan..baru diorang ni puasati..
Popia Sayur
Bahannya
Popia
carrot
Taugeh
sengkuang - tak letak sebab tak ada stock
telur
Bahan ditumbuk
bawang putih
bawang merah
Ikan bilis
.
Caranya
Tumis bahan tumbuk hingga wangi..masuk carrot
kacau rata.masak hingga carrot sedikit lembut.masuk taugeh.pecahkan telur.
Masak sekejap.perasakan dengan garam dan perasa jika suka,angkat dan masuk dalam penapis,kita toskan air dia.
sediakan kulit popia.letak inti dan gulung.gamkan dihujungnya dengan gam tepung gandum yg dibancuh dgn sedikit air.
Dah siap semua goreng popia hingga keemasan.angkat dan hidang.cicah dengan sos cili dll.