Hari ini agak sibuk pulak..attand Muhammad punya convocation..dan Majlis akhir tahun..seronok pulak tengok budak kecik pakai jubah..sekarang masa tadika pun dah pakai jubah cantik-cantik.
huntungg budak sekarang.
Jomlah cerita roti.
roti kalau kosong dan dobo-dobo jew memang tak laku kat rumah kami..paling tak ada pun kenalah tabur gula atastu baru masing-masing nak makan,itupun kadang diorang suka curi atas yang part gula tu dulu..baru dimakan yang part bawah.
Sedap sebenarnya makan roti bila baru keluaar dari oven ..masih hangat masuk dalam mulut rasa nikmat sangat.kebetulan emak ada datang kerumah mastu..ni merupakan salah satu menu yang dia request bila datang jew kerumah kami.dia suka roti buatan sendiri.katanya lagi sedap..
Selain kesetiaan saya mengunakan resepi Killer soft bread,resepi yang menggunakan water roux jugak termasuk dalam list fav saya.kalau korang dah biasa buat roti mesti tak menjadi masalah nak buat..ikut resepi mana pun memang menjadi jew..bahan dia pusing-pusing macamtulah kan.
Kali ni tak banyak pic yang dapat saya share..disebabkan sd card untuk pic roti nie dah rosak maka tak adalah gambar lain selain sekeping nie jew.
Water roux
50 gram tepung roti
250 ml air
campurkan kedua bahan dan masak diatas api yg kecil sehingga kental.kemudian sejukkan.
Bahan
400 gram tepung roti
200 gram tepung gandum
100 gram gula pasir
2 tbs susu tepung
1 biji telur + 1 kuning telur
10 gram yis
200 gram water roux
175 - 200 ml air
75 gram majerin
1 tsp garam
caranya
1.Masuk kesemua bahan kecuali garam dan majerin.mixer sampai semua bersatu..dan menjadi doh kasar.masukkan majerin dan garam.
2.Mix lagi selama lebih kurang 20 minit..sehingga menjadi doh yang elastik.
biarkan doh sekali ganda..tumbuk dan buang angin..
3.Bentukkan bulat2 susan dalam loyang yang telah disapu majerin diskeliling loyang.biarkan doh naik.
4.Spraykan permukaan doh dengan air..tabur gula. dan bakar hingga masak kekuningan.
angkat dan sapu butter.
huntungg budak sekarang.
Jomlah cerita roti.
roti kalau kosong dan dobo-dobo jew memang tak laku kat rumah kami..paling tak ada pun kenalah tabur gula atastu baru masing-masing nak makan,itupun kadang diorang suka curi atas yang part gula tu dulu..baru dimakan yang part bawah.
Sedap sebenarnya makan roti bila baru keluaar dari oven ..masih hangat masuk dalam mulut rasa nikmat sangat.kebetulan emak ada datang kerumah mastu..ni merupakan salah satu menu yang dia request bila datang jew kerumah kami.dia suka roti buatan sendiri.katanya lagi sedap..
Selain kesetiaan saya mengunakan resepi Killer soft bread,resepi yang menggunakan water roux jugak termasuk dalam list fav saya.kalau korang dah biasa buat roti mesti tak menjadi masalah nak buat..ikut resepi mana pun memang menjadi jew..bahan dia pusing-pusing macamtulah kan.
Kali ni tak banyak pic yang dapat saya share..disebabkan sd card untuk pic roti nie dah rosak maka tak adalah gambar lain selain sekeping nie jew.
Water roux
50 gram tepung roti
250 ml air
campurkan kedua bahan dan masak diatas api yg kecil sehingga kental.kemudian sejukkan.
Bahan
400 gram tepung roti
200 gram tepung gandum
100 gram gula pasir
2 tbs susu tepung
1 biji telur + 1 kuning telur
10 gram yis
200 gram water roux
175 - 200 ml air
75 gram majerin
1 tsp garam
caranya
1.Masuk kesemua bahan kecuali garam dan majerin.mixer sampai semua bersatu..dan menjadi doh kasar.masukkan majerin dan garam.
2.Mix lagi selama lebih kurang 20 minit..sehingga menjadi doh yang elastik.
biarkan doh sekali ganda..tumbuk dan buang angin..
3.Bentukkan bulat2 susan dalam loyang yang telah disapu majerin diskeliling loyang.biarkan doh naik.
4.Spraykan permukaan doh dengan air..tabur gula. dan bakar hingga masak kekuningan.
angkat dan sapu butter.