Pages

Monday, 19 July 2021

Kek Marble Pandan Santan


Selamat Hari Raya Aidiladha..
Mood menulis muncul pulak memalam macamni,penat seharian berperang kat dapur,masak makanan untuk berbuka..masak sekali arung menu raya puasa esok.

Untuk berbuka arini Iqbal teringin nak makan sambal goreng..buat jugaklah untuk memenuhi permintaan anak..walaupun hakikatnya buat sambal goreng tu macam renyah sikit..sebab banyak bahan nak kena goreng..nak potong..kira banyak kerja lah senang cerita.

Tapi semua sukarela membantu..kira ringan sikit beban,

Tengok dekat folder ada gambar kek pandan santan yang tak letak lagi entry nya disini...jadinya letak lah gambar kek pandan ni kat sini..dah penat amik gambar baik simpan sini buat kenangan kan..


Masa bakar kek ni memang mengaruk bau pandan satu rumah..hihi wangi..siap jew kek sibuk Muhammad nak cium bau dia..dia cakap sedapnya bau..tapi kek ni dia kurang gemar..suami yang paling suka.banyak dia makan..Iqbal makan sepotong jew ..dia bukan orang pengemar kek..dia lebih suka nasi dari kek ..


Kek Marble Pandan Santan Moist
6 biji telur A saiz
1 cawan gula kastor
1 sudu besar metrik ovellate
30 gram serbuk santan
1/4 cawan susu segar
2 cawan tepung naik sendiri

Caranya
1.Masuk kesemua bahan hingga gebu putih.
2.Tambahkan butter yang telah dicairkan dan kacau rata.
3.Bahagi adunan kepada 2 bahagian.satu bahagian biar plain.satu lagi tambahkan perisa pandan dan pewarna hijau.
4.Masuk dalam loyang selang selikan adunan.buat hingga habis.
5.Nak guna loyang bulat pun boleh..ikutlah mana korang suka ok.
6.Bakar pada suhu 160c satu jam..atau hingga kek masak sempurna.api atas bawah ya.
7.Kalau nak permukaan cantik lepas 35 minit tutup permukaan dengan aluminium foil.
8.Terbalikkan 1 jam..lepas 1 jam terbalikkan semula .




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang