Setiap ahad agak rajin kami pergi ke pasar tani area dekat dengan rumah kami ni..disebabkan negeri johor hari cuti jatuh pada jumaat dan sabtu..so ahad muhammad kenalah pergi sekolah..kami suami isteri jelah yang selalu ronda-ronda..kadang iqbal pun join sekali kalau dia cuti..
Yang kerap kami beli biasanya nielah ..
Vadei..korang panggil apa..kalau saya memang panggil vadei je..dari kecik memang mak dah panggil gitu...kat sini diorang jual rm1 lima biji..sedap nipis leper..tapi yang saya buat ni kecik je tak leper pun..tapi rasa memang osemm..sedap jugaklah.
selain kuih vadai ..kami suka jugak beli kuih drum..atau orang panggil peniaram..comel2 je diorang buat ..sekali ngap hilang..hihii hii
Dah siap goreng..sambil goreng smbil mkn..enth brp biji hbis..tp mmg sedap klu makan pnas2
ok yang nie buat versi yg x kering..yg kisar kering tu kurang sukelh sbb keras tp garing..
yang ni versi kisar tmbah sikit air mmg agk lmbik sikit. tmbh sikit tpung gndum klu suke biar x lmbik sgt..tp x buh pun sbb suke rasa ori kcg dal tu.. buh lda kering n daun kari lbih.
.
.
vadai
kacang dal direndam 3 jam atau lebih
toskan tinggalkan segengam jgn kisar.
kisar ..ikutlah nk kering ke basah2
bawang besar potong dadu
lada kering gunting kasar
daun kari racik sikit
jintan manis
garam
perasa jika suka
campurkan kesemu bahan ..biar sekejp.
kmudian goreng mcmbiasa
Yang kerap kami beli biasanya nielah ..
Vadei..korang panggil apa..kalau saya memang panggil vadei je..dari kecik memang mak dah panggil gitu...kat sini diorang jual rm1 lima biji..sedap nipis leper..tapi yang saya buat ni kecik je tak leper pun..tapi rasa memang osemm..sedap jugaklah.
selain kuih vadai ..kami suka jugak beli kuih drum..atau orang panggil peniaram..comel2 je diorang buat ..sekali ngap hilang..hihii hii
Dah siap goreng..sambil goreng smbil mkn..enth brp biji hbis..tp mmg sedap klu makan pnas2
ok yang nie buat versi yg x kering..yg kisar kering tu kurang sukelh sbb keras tp garing..
yang ni versi kisar tmbah sikit air mmg agk lmbik sikit. tmbh sikit tpung gndum klu suke biar x lmbik sgt..tp x buh pun sbb suke rasa ori kcg dal tu.. buh lda kering n daun kari lbih.
.
.
vadai
kacang dal direndam 3 jam atau lebih
toskan tinggalkan segengam jgn kisar.
kisar ..ikutlah nk kering ke basah2
bawang besar potong dadu
lada kering gunting kasar
daun kari racik sikit
jintan manis
garam
perasa jika suka
campurkan kesemu bahan ..biar sekejp.
kmudian goreng mcmbiasa