Seperti sediamaklum sekarang musim panas kan..mana-mana negeri semua sama panas jew..minggu lepas masa cuti sekolah sempat zila pergi berjalan-jalan di terengganu..kelantan dan pahang..lima hari jugaklah ronda-ronda ..saja hilangkan boring duduk rumah..
Tak banyak tempat zila pergi di kelantan..biasalah kalau bawak budak yang tengah lasak memang agak terbatas sikit nak meround..anak zila nie tak nak duduk stroller nak berjalan sendiri macam orang besar..jenuh mengejar dia jewlah..last-last kita yang penat..nak tengok barang pun susah..
Hari ini nak kongsi gambar kek minyak yang zila buat tempohari..kek yang fames seketika dulu..ramai dah mencuba..zila bawak kek nie kerumah adik ipar..sebagai buah tangan..ayah adik ipar zila nie suka sangat makan kek..berpotong-potong dia makan seronok rasanya bila kita bawak makanan orang makan sampai habis..
zila buat dua adunan..satu adunan dalam loyang empat segi..dan satu lagi dalam loyang bulat ..loyang nie agak kecil sikit..loyang yang biasa buat kuih bingka..kek minyak nie sedap sangat..lembut jew..bagi sesiapa yang tak suka kek yang guna butter boleh cuba resepi kek minyak nie..
oklah sampai disini dulu untuk hari ini..bye..
KEK MINYAK
Resepi Oleh : Kemma81
Rujukan : My Resepi
5 biji telur
3/4 cawan gula halus ~ 160 gm
2 cawan tepung gandum ~ 300 gm
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu pekat ~ 300 gm
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak ~ 200 gm
perasa nenas atau pisang
1 sudu teh esen vanila
Pewarna
- Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan
- Dalam mesen pemutar, Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu.
- Masukkan susu pekat dan esen vanila dan pukul sebati
- Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak..Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata.Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas
- Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut kesesuaian.Gaul rata,Sediakan loyang 8 inc
- Lapik dasar loyang dengan kertas minyak dan sapukan butter.'Tuangkan adunan berselang seli warna secara lingkaran hingga habis
- Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal.Suhu 170 C bergantung kepanasan oven masing-masing.Bakar selama 45 minit ~ 60 minit
- Lepas 45 minit cucuk dengan lidi, jika ia keluar licin bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika masih basah, tutup permukaan kek dengan kertas aluminuim dan bakar semula hingga ia masak sempurna
- Keluarkan daripada ketuhar setelah kek masak dan letakkan atas redai.Potong kek setelah sejuk sepenuhnya.