Wadai kiping/kipeng atau bubur gayam memang senonim dengan masyarakat Banjar.biasanya diidangkan pada musim perkahwinan atau ada keraian.
wadai yang bermaksud kuih dan kipeng tu pulak bermaksud keping.bagi kami bubur ni dah senonim sebab jiran kami di kampung ada yang berketurunan banjar..dan walaupun emak saya bukan orang Banjar tapi dia boleh menguasai bahasa banjar dengan begitu baik.
Iras dengan Putri mandi jugak wadai kiping ni kan.ok nak buat dia bukanlah susah mana bahan yang digunakan pun mudah dan murah,cuma nak menggentel satu-satu tu kalau buat banyak memang lenguh tangan jugaklah.sebab tu hidangan ni diorang buat pada musim perkahwinan jiran tetangga akan datang bergotong royong dan buat kuih ni bersama-sama,meriah suasana macamtu.tapi kini nak buat majlis kawin dah senang.acara gotong royong macamtu dah pupus rasanya kan.
Wadai kiping saya ni nampak cerah sedikit sebabnya saya letak gula merah/gula melaka tak berapa banyak sangat,kadang ada yang buat colour kuah dia lebih kecoklatan,terpulang pada kita nak adjust gula tu macamana ye.
WADAI KIPENG (kalau nak banyak gandakan sukatan)
Bahan
800ml santan pekat
250gm tepung pulut
Sedikit air kapur
200gm gula pasir
100gm gula merah
Secubit garam
2 helai daun pandan |disiat & simpul
Air secukupnya
Caranya
1. Masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk beserta secubit garam serta sedikit air kapur Tuang air sedikit demi sedikit lalu uli hingga menjadi doh yang lembut . Pastikan air tidak terlalu banyak.
2. Bulat-bulatkan doh menjadi sebesar ibu jari, kemudian leperkan di tengah-tengah.
3. Sementara itu, didihkan air yang banyak di dalam periuk. Masukkan doh tadi ke dalam air mendidih dan masak hingga ia terapung. Toskan.
4. Di dalam periuk lain, satukan santan, gula, gula merah, daun pandan dan secubit garam lalu didihkan dengan api yang kecil hingga semua bahan sebati dan agak likat.
5. Masukkan doh yang telah direbus tadi ke dalam periuk berisi kuah dan kacau sebati.
6.Angkat dan hidangkan.
wadai yang bermaksud kuih dan kipeng tu pulak bermaksud keping.bagi kami bubur ni dah senonim sebab jiran kami di kampung ada yang berketurunan banjar..dan walaupun emak saya bukan orang Banjar tapi dia boleh menguasai bahasa banjar dengan begitu baik.
Iras dengan Putri mandi jugak wadai kiping ni kan.ok nak buat dia bukanlah susah mana bahan yang digunakan pun mudah dan murah,cuma nak menggentel satu-satu tu kalau buat banyak memang lenguh tangan jugaklah.sebab tu hidangan ni diorang buat pada musim perkahwinan jiran tetangga akan datang bergotong royong dan buat kuih ni bersama-sama,meriah suasana macamtu.tapi kini nak buat majlis kawin dah senang.acara gotong royong macamtu dah pupus rasanya kan.
Wadai kiping saya ni nampak cerah sedikit sebabnya saya letak gula merah/gula melaka tak berapa banyak sangat,kadang ada yang buat colour kuah dia lebih kecoklatan,terpulang pada kita nak adjust gula tu macamana ye.
WADAI KIPENG (kalau nak banyak gandakan sukatan)
Bahan
800ml santan pekat
250gm tepung pulut
Sedikit air kapur
200gm gula pasir
100gm gula merah
Secubit garam
2 helai daun pandan |disiat & simpul
Air secukupnya
Caranya
1. Masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk beserta secubit garam serta sedikit air kapur Tuang air sedikit demi sedikit lalu uli hingga menjadi doh yang lembut . Pastikan air tidak terlalu banyak.
2. Bulat-bulatkan doh menjadi sebesar ibu jari, kemudian leperkan di tengah-tengah.
3. Sementara itu, didihkan air yang banyak di dalam periuk. Masukkan doh tadi ke dalam air mendidih dan masak hingga ia terapung. Toskan.
4. Di dalam periuk lain, satukan santan, gula, gula merah, daun pandan dan secubit garam lalu didihkan dengan api yang kecil hingga semua bahan sebati dan agak likat.
5. Masukkan doh yang telah direbus tadi ke dalam periuk berisi kuah dan kacau sebati.
6.Angkat dan hidangkan.