Pages

Wednesday, 31 March 2021

Apam Nasi ,dulu orang panggil Apam Snowwhite


Hujung bulan mac
kejap kan tak lama lagi nak puasa dah,semalam dapat berita pemergian seorang sahabat lama,kawan masa kecik..kawan main baling selipar ..mandi paya..terasa baru jew dia masej di whatsapp katanya sihat je..borak jugaklah gitu gini..kisah anak dll..tetiber selang beberapa minggu dia pergi buat selamanya..

Baru plan raya ni kami nak berjumpa,dia tinggal di kemaman,dan tak selalu balik ke kampung.so raya biasanya waktu yang sesuai kalau nak jumpa kawan kampung..tapi Allah lebih meyayanginya..malam tadi agak sukar nak lelap mata,.terimbau kenangan lama masa kami sama membesar di tanah Rancangan Felda..semuanya indah ..kini hanya tinggal kenangan yang tersimpan diingatan..Alfatehah.

Ok cerita Apam nasi
mencari di folder gambar apam nasi yang di snap beberapa bulan  lalu..tapi tak jumpa..sebab banyak sangat gambar,,lepastu tak letak pulak nama dekat file..tu yang susah nak jumpa..tak pewlah share video dulu..nanti kalau dah jumpa saya share gambar pulak..

Kali ini mencuba resepi dari orang yang berniaga apam..bila orang dah kongsi resepi kena cuba jugakkan sebagai menghargai apa yang dia kongsi..ok buh resepi tu disini bagi rujukkan anak cucu nanti.

Resepi Apam snow white /Apam nasi/Apam beras
By @zila_norazila
Bahan
1 cawan nasi 
2 cawan tepung beras
1/2  cawan tepung gandum
1/2  cawan gula pasir
1 1/2 cawan air 
3 sudu kecil yis kering
2 sudu kecil minyak masak
Sedikit garam
Sedikit pewarna jika suka
Kelapa parut dikukus sekejap.

Caranya
1.Kisar nasi dengan 1 cawan air dahulu,bila dah hancur tambah lagi 1/2 cawan air,kisar halus.
2.Satukan tepung gandum,tepung beras,gula ,yis kering dan minyak kedalam nasi blander tadi.gaul rata dsn rehatkan setengah jam.
3.Bila dah kembang kacau adunan,sapu acuan kegemaran dengan minyak,supa tak melekat apam kita di acuan nanti.
4.Isi 3/4 penuh kedalam acuan.kukus 20 minit..alas tudung pengukus dengan kain..supaya air tak menitik di kuih.
5.Dah masak angkat dan hidangkan bersama kelapa parut muda.

English
Recipe Steamed rice cupcake/Apam Nasi
By @zila_norazila
Ingredients
1 cup rice
2 cups rice flour
1/2 cup whole wheat flour//all purpose flour
1/2 cup granulated sugar
1 1/2 cups water
3 teaspoons dry yeast
2 teaspoons cooking oil
Salt for taste
Food colouring (optional)
Grated coconut - steamed for a moment.

Instraction
1.Blander rice with 1 cup of water first, when it is crushed add another 1/2 cup of water, grind finely.
2. Combine all purpose flour, rice flour, sugar, dry yeast and oil into the blander rice. Mix well and rest for half an hour.
3. When the dough is fluffy, rub your favorite mold with oil, so that it does not stick to the mold.
4.Fill 3/4 full into the mold. Steam for 20 minutes..wipe the steamer lid with a cloth..so that water does not drip on the cake.
5.Serve with grated young coconut.



Monday, 29 March 2021

Kari Ayam ..Roti Jala Bunga Telang




Jomlah layan roti jala yang sempat dihidangkan untuk anak -anak haritu,ikutkan lauk kari tu memang nak makan dengan nasi,tapi ambil kesempatan menjala sikit buat cicah dengan kari..
Stock bunga telang pun banyak kita gunakan jewlah,walaupun warna agak kusam tapi rasa tetap sama colour je yang beza.



Video diatas akak buat setengah adunan ya.

Bahannya
1 kg tepung gandum
2 biji telur
1 cawan susu cair
150ml minyak masak
1600ml air bunga telang/Bunga telang kering rendam dengan air panas dulu..
Sedikit garam

Cara
Satukan semua bahan kisar hingga sebati..rehatkan dalam 15minit.
(guna pan non stick..jika guna kuali leper yang masak daging burger tu leser sedikit minyak masak pada kiraian yg pertama..yg seterusnya tak  perlu sapu minyak.
Tips penting...jika tempahan banyak dan cust nak pagi..boleh kirai malam..jam 10mlm dah bleh mula..siap jer kirai biarkan roti jala betul2 sejuk baru tutup bekas (anginkan bawah kipas) inshaAllah lambat basi..

Kari Ayam
----------------------------------------------------------------------------
Bahan
Ayam - secukupnya
Daun kari
1 biji besar bawang besar - dihiris
5 ulas bawang putih - dadu halus
1 sudu besar halba campur
1 inci halia
3 cawan santan dari 1 biji kelapa

Bahan lain
1 paket kecil serbuk cili /1 sudu bear
2 paket kecil rempah kari brand babas/4 sudu makan
1 keping asam keping
Garam secukupnya
Perasa dan sedikit gula jika suka

Bahan tambahan lain jika suka
terung dan kacang panjang.

Caranya
1.Panaskan kuali.letak minyak secukupnya..minyak kena banyak sikit supaya rempah masak sempurna.
2.Tumis bahan hirisan hingga layu.
3.Masukkan bahan pes.tumis hingga garing dan pecah minyak..tambahkn sedikit air.
4.Rempah dah masak sempurna boleh masukkan ayam,biar ayam sebati dengan rempah kemudian masukkan santan.
5.Tambah garam,asam keping..gula dan perisa jika suka.
6.Biar hingga sayuran lembut dan ayam sempurna dan boleh hidang.

Friday, 19 March 2021

Dessert famous dirumah..'Longan Sago gula melaka'.


Hari ini merayap dekat Toppen saja nak pergi makan lepastu pusing jugaklah dalam ikea,entah ikutkan bukan nak cari apa sangat pun.saja cuci mata,tengok jugaklah kot ada barang yang menarik mata.terbeli jugak gitu gini seratus ringgit...ermm biasalah orang perempuan kalau tak membeli memang tak sah..ha haa.

Minggu ni kecoh jugaklah emak bapak risau bila covid dah mula menyerang pelajar sekolah Muhammad.Murid tahun 3 sama sesi petang dengan Muhammad..parents ramai yang berkira-kira nak meneruskan hantar ank ke sekolah ataupun tidak..

Rasa lengang sikit waktu tengahari dan petang masa nak menghantar dan mengambil Muhammad,ikutkan hanya murid yang terbabit je dapat cuti hingga 26 haribulan ni.mungkin ada sesetengah ibubapa lain pun turun risau dan cutikan anak dulu dari bersekolah.

Ok cerita Sago gula melaka.
Menu ni kira macam kegemaran keluarga jugaklah.kalau buat ni memang suami ulang alik makan sampai habis dikerjakan..minat sungguh dia dengan gula melaka.Aritu ada dapat kiriman gula melaka asli dari Terengganu.besar dan lebar gula dia ..nampak menarik dan bersih..maka trylah guna gula nie.
Sagu gula melaka kalau kita campur dengan fresh fruit atau fruit dalam tin memang sedap sangat.lagi bila dihidang sejuk...kan..


Sago Longan Gula Melaka
By @zila norazila

Sagu 1 cawan -(guna cawan matrik/kalau guna cawan biasa pun boleh,pastikan sukatan air pun guna cawan yang sama)
6 cawan air paip biasa
Gula melaka - secukupnya
Daun pandan
Santan - boleh juga guna susu cair atau susu segar.
Garam
Buah Longan - secukupnya

-cara membuatnya rujuk divideo

Yang mencari anika keropok dan barangan lain dari terengganu boleh ke instagram atau facebook
@ninikeropokterengganu

Monday, 15 March 2021

Di buat macamnie baru laku..Roti Sushi /Sushi Bun




Bersua lagi kita.
Sambil pikir nak bersarapan apa kejap lagi..sambil tu kita menulis disini sekejap..pagi ni macam nak mencari nasi kerabu..ataupun nasi berlauk..boleh bertahan sampai kepetang dia punya kenyang bila makan nasi macamtu kan..nak topup jugak kuih serimuka durian.

Plan harini memang tak nak masak,cuma nak kukus pulut kuning jew kejap lagi.Nak gengkan pulut kuning tu dengan serunding.

Roti sushi
Ni permintaan iqbal haritu.buat dah dua minggu yang lepas..sebelum balik ke sarang banyak pulak req makanan dr dia..semuanya teringin..gigihlah buatkan jugak,biasalah dah jadi emak..bila ank meyebut bila tak buat rasa macam tak sedap hati pulak.

Resepi roti boleh guna resepi kegemaran sendiri ye.cara buat boleh tengok di video youtube saya.


Sushi Bread
1 3/4 Cup/250 gram bread flour
2 Tbs /15 gram Caster sugar
1/4 tsp salt
1 tsp /3 gram instant yeast
1 whole egg
120 ml( + - ) fresh milk
1/8 cup / 30 gram butter
(cara membuatnya boleh tengok video diatas ok)

Sapuan pada roti.
Mayonis - secukupnya
Susu pekat - yang ni agak sendiri ya..letak 1 sudu dulu,kacau rata..rasa dh manis sikit oklah tu..sapu pada roti dan tabur chicken floss.

Thursday, 11 March 2021

Smoothies Pisang & Badam


Rasa teruja bila dapat filling dari Fruttose Malaysia.Bila bukak jew parcel rasa semua menu yang boleh di olah dengan filling ni dah berlegar dikepala...hihii.Ada dua jenis filling yang saya dapat aritu.. filling Blueberry dan filling Raspberry.
Kedua-dua filling ni saya suka,lelagi yang blueberry filling.
Saya show sikit isi filling dalam tu,nampakkan ada buah bluebarry yang tak hancur.. yang tu bila tergigit dilidah memang best..dan filling nie mengandungi 60 peratus kandungan buah sebenar ..menarik kan.
Ok nak cerita yang Respberry pulak,ada biji halus respberry dalam tu ya...sama jugak ianya mengandungi 60 peratus buah asli.dan kaya dengan rasa,ni kalau buat raspberry cake memang ngam sangat..peminat Raspberry mesti suka filling nie.
Yang bestnya filling dari fruttose ni lebih pekat dan tak cair.,tak sama dengan filling yang biasa saya beli di bakery shop,memang beza sangat.
Ok cerita smoothies pulak,kami suka sangat buat smoothies simple dirumah..
biasa guna buah pisang je sebagai buah utama. kadang pisang tu saya frozenkan dulu baru blend dengan susu dan almond...

Saya tambahkan filling Blueberry dan Respberry ni dalam smoothies tu bagi rasa bertambah sedap.
Buat dua mangkuk satu untuk Muhammad dan satu untuk diri sendiri.sebab kita yang nak makan buh lah topping ikut citarasa kita.
kenyang dah rasa dapat makan semangkuk...hihii puasati.
Selain  dicampur pada dessert atau toppings ,sebab filling ni ready to eat so sapu filling ni pada roti bakar pun sedap jugak..

Lagi info mengenai Fruttose ni boleh layari 
www.fruttose.com.my 
Facebook  fruttose Malaysia
Instagram  fruttose Malaysia

Smoothies Badam & Pisang

2 biji pisang 
Badam - secukupnya
1/2 cawan susu
Ais batu 
2 sudu besar filling Fruttose respberry /blueberry

Caranya
Kisar semua bahan,hidangkan dalam mangkuk.
Tabur badam cincang dan buah buahan pilihan.
Tambahkan sedikiti filling fruttose dipermukaan.siap.


 

Monday, 8 March 2021

Baryani Telur campur kentang makan dengan Sambal Ijo Terasi

Dua minggu ni kami asik memasak menu Pakistan dan timur tengah,bila suami ada dirumah sepenuhnya segala menu kena tukar sikit.Disebabkan suami tak boleh makan pedas sangat maka Nasi Baryani tu saya makan dengan Sambal Ijo terasi dari @Mrmelting 

Muhammad makan macamtu jew,dan suami buat Raita untuk dimakan bersama nasi ni.

Antara sambal keluaran Mr Melting dalam edisi pack kembara.Senang nak dibawa kemana mana tak risau tumpah.
Sedap jugak Baryani telur ni..kali ini suami guna rempah Baryani yang dibeli dari kedai Pakistan.lain bau rempah dia tak sama dengan rempah baryani kita orang melayu.Dalam satu paket tu hanya guna 1/3 lebih kurang 1 setengah sudu besar jew rempah baryani.so rasa nasi ni light tapi memang sedap.

Saya tumis dulu satu biji bawang besar dadu,1 biji tomato dadu,sedikit jintan hitam dan satu batang kulit kayu manis dengan sedikit minyak.dah agak garing dan menguning bawang tu letak setengah cawan air,tutup biar mendidih.

Bila bawang dan tomato dah hancur masukkan kentang dan rembah baryani.tambah lagi air.Masaklah hingga kentang lembut.dah lembut kentang tu boleh masukkan beras .beras saya rendam dulu dalam 20 minit macamtu.

Ok tambah lagi air,sukatan air ikutlah pada beras ya..saya guna beras Basmathi maka air kena lebihkan sikit.susun telur rebus  dalam nasi tu dan lada hijau potong dua.masaklah nasi macambiasa.dah siap bolehlan hidang dengan Raita.



Saturday, 6 March 2021

Egg Waffle

Dah boleh merentas daerah..bolehlah plan balik kampung sekejap...tapi SOP kena jaga ya semua.ikut saranan kerajaan..
dah berbulan kami  tak jumpa emak.kalau sempat harini plan nak balik..memandangkan esok suami dah kena balik Kl so arini kira nak uruskan apa yang patut..semalam WFH dia dah berakhir..isnin masuk office katanya.
Nak ke balai polis jugak nanti ..masih kena surat jugak untuk merentas negeri.

Bila ada masa terluang nie updatelah blog..takut nanti bila dah malas berhari-hari terbiar blog ni.
Aritu suruh Iqbal cari acuan waffle dan acuan kuih akok di shoppie..suruh tengok mana yg ok..dan bila barang sampai kedua- duanya acuan waffle yang dibelinya..dia cakap yang bulat keciknilah acuan akok..ha haa terbaik anak ibu ..ermmm jadinya acuan waffle ni bulat macam telur.rasa kecewa jugaklah bila apa yg kita nak tu tak menepati..sebab dah beli guna jewlah..bila dah buat waffle yg guna acuan bulat ni rasa cantik pulak..bulat-bulat.tapi Muhammad cakap kenapa tak sama macam waffle kedai bentuk dia..hihii 
Maka kelurkan lagi satu mould maker yg bentuk macam kat kedai tu..baru Muhammad puas hati..
Saya guna zero sugar syrup dari @sweetlab official .Boleh ke instagram atau facebook untuk maklumat lanjut.
Yang bagusnya gula syurp ni sesuai untuk ibu mengandung GDM .pesakit kencing manis dan sesuai jugak untuk kanak-kanak.
Letak sikit jew zero sugar syurp ni dah rasa manis..kiranya kalau yang tengah berdiet memang sesuai guna product dari @sweetlab official ni.nanti saya sharekan lagi product lain dari @sweetlab ya.

Egg waffle 
By @zila_norazila 

4 biji telur
140 gram gula
150 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
10 gram baking powder
30 gram minyak 
150 gram susu segar

Caranya
Whisk telur dengan gula hingga gula larut.
Masukkan kesemua bahan mix rata,rehatkan adunan dalam setengah atau satu jam.
Sudukan dalam mould waffle bakar hingga masak kekuningan