Hujung bulan mac
kejap kan tak lama lagi nak puasa dah,semalam dapat berita pemergian seorang sahabat lama,kawan masa kecik..kawan main baling selipar ..mandi paya..terasa baru jew dia masej di whatsapp katanya sihat je..borak jugaklah gitu gini..kisah anak dll..tetiber selang beberapa minggu dia pergi buat selamanya..
Baru plan raya ni kami nak berjumpa,dia tinggal di kemaman,dan tak selalu balik ke kampung.so raya biasanya waktu yang sesuai kalau nak jumpa kawan kampung..tapi Allah lebih meyayanginya..malam tadi agak sukar nak lelap mata,.terimbau kenangan lama masa kami sama membesar di tanah Rancangan Felda..semuanya indah ..kini hanya tinggal kenangan yang tersimpan diingatan..Alfatehah.
Ok cerita Apam nasi
mencari di folder gambar apam nasi yang di snap beberapa bulan lalu..tapi tak jumpa..sebab banyak sangat gambar,,lepastu tak letak pulak nama dekat file..tu yang susah nak jumpa..tak pewlah share video dulu..nanti kalau dah jumpa saya share gambar pulak..
Kali ini mencuba resepi dari orang yang berniaga apam..bila orang dah kongsi resepi kena cuba jugakkan sebagai menghargai apa yang dia kongsi..ok buh resepi tu disini bagi rujukkan anak cucu nanti.
Resepi Apam snow white /Apam nasi/Apam beras
By @zila_norazila
Bahan
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air
3 sudu kecil yis kering
2 sudu kecil minyak masak
Sedikit garam
Sedikit pewarna jika suka
Kelapa parut dikukus sekejap.
Caranya
1.Kisar nasi dengan 1 cawan air dahulu,bila dah hancur tambah lagi 1/2 cawan air,kisar halus.
2.Satukan tepung gandum,tepung beras,gula ,yis kering dan minyak kedalam nasi blander tadi.gaul rata dsn rehatkan setengah jam.
3.Bila dah kembang kacau adunan,sapu acuan kegemaran dengan minyak,supa tak melekat apam kita di acuan nanti.
4.Isi 3/4 penuh kedalam acuan.kukus 20 minit..alas tudung pengukus dengan kain..supaya air tak menitik di kuih.
5.Dah masak angkat dan hidangkan bersama kelapa parut muda.
English
Recipe Steamed rice cupcake/Apam Nasi
By @zila_norazila
Ingredients
1 cup rice
2 cups rice flour
1/2 cup whole wheat flour//all purpose flour
1/2 cup granulated sugar
1 1/2 cups water
3 teaspoons dry yeast
2 teaspoons cooking oil
Salt for taste
Food colouring (optional)
Grated coconut - steamed for a moment.
Instraction
1.Blander rice with 1 cup of water first, when it is crushed add another 1/2 cup of water, grind finely.
2. Combine all purpose flour, rice flour, sugar, dry yeast and oil into the blander rice. Mix well and rest for half an hour.
3. When the dough is fluffy, rub your favorite mold with oil, so that it does not stick to the mold.
4.Fill 3/4 full into the mold. Steam for 20 minutes..wipe the steamer lid with a cloth..so that water does not drip on the cake.
5.Serve with grated young coconut.
Dulu-dulu belajar buat apam nasi ni ada tambah eno, kita panggil apam eno, hihi. Tapi respeinya pun dah lupa simpan mana, ghaib sudahhh, huhu
ReplyDeleteSedapnya apam nasi. Masa kecik-kecik dulu kalau mak buat, berketul-ketul kita makan. Mak buat dalam loyang jew.
ReplyDeleteSebenarnya, apabila dikaji, masyarakat Melayu dahulu tidak suka akan pembaziran makan terhasillah kuih muih daripada hasil lebihan makanan. Contohnya, apam nasi ni. Apabila terdapat lebihan nasi, dibuat kuih apam nasi. Begitu juga dengan cengkaruk, lebih nasi dijemur, disangai,dikepal2 dengan kelapa parut kemudian dimakan. 😋
ReplyDelete