Pages

Tuesday, 11 February 2014

congo bar



Assalammualaikum
selamat pagi..apa khabar sahabat zila...sekejap dah selasa...

dah sarapan belum?..bagi surirumah bolehlah buat sarapan pagi-pagi macamniekan.. tapi mesti pening juga kalau hari-hari memasak..kekadang tak ada idea nak masak apa..

bagi yang bekerja macam biasa memang kena beli jewlah..kuih muih sekarang pun dah naik harga sesetengah tempah dah 5 dua ringgit..alahai kecik jew..makan pun tak kenyang lansung..itulah lah kan kesan dari harga barang yang semuanya melambung naik..


sekarang nie kan kalau nak berbelanja memang kena fikir banyak kali..utamakan mana yang perlu dahulu..berbelanja secara berhemah..manis-manis nak kena kurangkan..dengan usia sekarang nie penyakit mudah sangat datang..

bila tengok ramai dihospital yang terlantar sakit seram pulak tengok..rasa bersyukur sangat kita masih lagi diberi kesihatan yang baik..sebenarnya kesihatan anugerah yang paling berharga dalam hidup kita kan..



congo bar..
resepi yang nak dikongsi hari ini..rasa macam brownese pun ada jugak..lembut macam kek..mewah dengan  rasa coklat dan kekacang.
zila buat masa cuti CNY ..bawa balik kampung sebagai buah tangan dan makan-makan dengan family..

kalau nak guna kacang badam pun boleh..tapi zila tak ada stock badam..balance walnut ada dalam setengah cawan..so potong kecil-kecil..dan lebihkan coklat nips ..memang sedap..sedap ada rasa coklat ..

apabila dah sejuk potong bentuk bar..tapi zila tak sempat tunggu sejuk..sebab dah nak bawa balik kampung..nak snap gambar..dan dah tak sabar nak makan pun ia jugak..he he heeee..
oklah sampai disini dulu ..jumpa lagi next entry..love u all..bye.


Congo Bars
Ingredients
2¾ cups all-purpose flour
2½ teaspoons baking powder
½ teaspoon salt
200 grams butter - softened in room temperature
320 grams light brown sugar
3 eggs
1 teaspoon vanilla essence
325 grams chocolate chips
1 cup chopped pecans/walnuts/almonds

Methods
1.    Sift flour, baking powder and salt in bowl and put aside.
2.    In another bowl, mix brown sugar with butter until dissolve.
3.    Put egg one by one and mix well.  Put vanilla essence.
4.    Pour sifted mixture of flour, baking powder and salt and mix it well.
5.    Put chocolate chips and nuts and mix it well.
6.    Pour the mixture into buttered tray, layered with grease paper.
7.    Bake in pre-heat oven at 180 degree Celsius for 20 – 30 minutes.
8.    Cut it to equal square size bars.












23 comments:

  1. Sy pepagi dah buat sarapan kak...anak2 bwak bekal g skolah...hehe...

    Penah buat ni...resepi asal cam manis skit...tp sedap kan kak...:)

    ReplyDelete
  2. Kat pejabat kakcik ni pagi2 lagi ramai yang bising tentang kenaikan harga makanan di kantin. Dalam beberapa hari saja harga boleh berubah!

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Zila..
    btul tu kak..bgn pg2 fikir dlu nk msk apa lunch nnt..tiap ari hb blk mkn..xsuka mkn beli :-)

    pe2pun congo bar tu mmg best..klu dpt harus berketul2 msk mulut hihii

    ReplyDelete
  4. mabelesnyaaa... bak nak 2 bar

    ReplyDelete
  5. nyummm mmg peberet ever ni tapi biasa tang gula kena adjust hehe

    biasa tina suka letak chopped coklat lg heaven hehe bab menambah lemak mmg rajin je lah

    ReplyDelete
  6. Betul Zila tempat kita dan mula banyak tempat jual 5 biji kuih 2 ringgit. Tapi macam kakak ni yg tak rajin macam Zila belilah juga nak makan..

    Kalau dapat congo bar Zila ni mesti free aje kan :)

    ReplyDelete
  7. betul kata Zila.. skrg kebanyakan brg naik harga... gaji bertambah pun mcm sia2 sbb kena byr harga brg yg mahal..

    pasal penjagaan kesihatan tu.. mmg betul pun patut diutamakan. baru ni akak dikejutkan dengan berita suami kawan baik meninggal akibat kencing manis yg tak terkawal bermula dr kaki.. ya Allah.. gerun rasanya...

    ReplyDelete
  8. zila..lama teringin nak buat congo bar ni..tapi tak sampai seru lagi

    ReplyDelete
  9. salam
    nak sikit...npk berselera aje...

    ReplyDelete
  10. sana sini dok menatang congo bar, kite jer outdated sket..tak terbuat pun lagi...

    ReplyDelete
  11. assalam Zila,
    asyik tertangguh aje nak buat congo bar ni...bila tgk N3 ni rasa nak buat..entah bila la jadinya...

    ReplyDelete
  12. nak SB try buat..minta izin salin resepinya :)

    ReplyDelete
  13. duk nampak resepi ni ... tak penahrasa .. sedap yerk...

    ReplyDelete
  14. Pandai Kak Zila buat ni. Saya pun nak belajar buat juga ikut panduan resepi akak bagi ni.

    ReplyDelete
  15. namapak sedap & mudah pulak nk buat.. boleh dicubalah nanti !

    ReplyDelete
  16. sedapnyerr zila...nak try gak nanti..memang betul zila..barang semua naik harga..kena sgt berjimat cermat..x boleh nak suka2 berbelanja..mmmm..duit sekolah anak pun dah x boleh bagi seringgit..skrg duit belanja sek anak jek dh rm2,rm3..rm4..rm5..utk mkn jek..itu anak lau sorang..2,3,,lebih??mmm..kesian..aku kesian tgok kat sek lau budak2 bawak seringgit jek..apa yg dorang dpt mkn??mmm..air dah 50 sen..nasi lemak dah rm1..lau bawa bekal boleh berjimat..kdg2 terfikir esok nasib anak2 kita mcmna ye??10 thn?20 thn akan dtg?huuuu...

    ReplyDelete
  17. Salam Kak Liza..Semoga akak sentiasa sihat..lamanya tak bertandang sini...Datang2 terus ada kudap-kudapan yang sedap ini....

    ReplyDelete
  18. Assalam Zila
    Tergoda akak tgk ni
    Macam nak je buat nanti he hee

    ReplyDelete
  19. salam Zila.....

    mmmm...sedapnya....tiba2 je....kepingin....bila tengok congo bar nie....

    ReplyDelete
  20. assalam sis pakai loyang size apa ye kalau resepi ni

    ReplyDelete
  21. assalam sis pakai loyang size apa ye kalau resepi ni

    ReplyDelete