banyak simpan resepi kek pisang ..ada yang sempat dicuba..dan banyak juga yang terbiar sepi..hihii.
banyak cara orang buat kek pisang kan..
Kali ini menerai yang versi kuning telur dan putih telur diasingkan,,walaupun dah guna tepung naik sendiri tapi resepi ni tetap jugak ditambah dengan serbuk penaik ya ,tapi tak guna soda bikarbonat..
Hasilnya tak mengecewakan,bagi kami sedap..lembut..saja guna loyang petak yang agak besar..supaya dapat makan kek garing atas bawah..tapi tak meninggi..
Kalau nak nampak cantik dan tinggi guna jew loyang bulat biasa tu ..7 atau 8 inci..
Moist Banana kek
By @zila_norazila
Bahan A
180 gram butter
4 biji kuning telur
120 gram pisang -dilecek halus
Bahan B
140 gram gula kastor
4 biji putih telur
Bahan C
140 gram tepung naik sendiri
1/2 sudu teh baking powder
Caranya
- Panaskan oven 170c
- Pukul butter hingga kembang
- Masuk kuning telur dan pisang lecek,gaul rata.
- Dalam bekas lain,pukul putih telur dan gula kastor hingga kembang dan pekat.
- Masukkan adunan putih kedalam adunan btter tadi.mix rata.
- Ayak tepung dan baking powder,gaul sebati.tak payah gaul lama ok.
- Sediakan loyang.sapu butter pada loyang dan alas dengan baking paper.
- Bakar hingga kek masak srmpurna.45 minit .
Terpukau sy tengok background props kek pisang tu, Kak Zila. Akak bertukang sendiri ke tu?
ReplyDeletesalam singgah
ReplyDeleteamboi.
memang dalam gambar moist betul..
tapi banayak - banyak prop
teko ke ceper kuning tu lejen.
SK
ReplyDeletehihii background tu guna papan susun2 tak paku pun SK ..tak de keja
saidatul muntaha
ReplyDeletekole kalau saya panggil tu..tp kalau dah luka atau karat x sesuai dah nk pakai..tu yang buat prop je..sayang kan barang lama