Pagi..
Lama rasanya meyepi..hihii..
tup tup..dah bulan sebelas..dah nak hujung tahun..cepatnya rasa..
entah apa yang disibukkan..
cuaca nampak cerah sikit harini..semalam walaupun tak hujan tapi matahari malu nak kluar..sekejap lagi nak pergi kedai mencari lauk..entah nak masak apa untuk diorang nanti..rasa buntu pulak bila fikir bab masak ni..
Ok rini nak share kek minyak gebu kat sini..
suka buat kek yang guna minyak macamni..senang tak payah guna butter bagai..godeh-godeh dah siap..lepas keluar dari oven terus potong .makan masih panas memang sedap..kalau dah sejuk macam kurang sikit minat nak makan..
Malas nak guna loyang bulat..sebab loyang dah simpan dalam store...nak membongkar mencari memang malas..guna jew loyang roti macamtu..ikutkan adunan ni guna loyang 8 inci bulat..baru cantik..tapi bila guna loyang ni jadi elok jugak..
Kek ni memang gebu ..lembut jew..kalau nak buat time buat gathering family atau friend memang ngam sangat..sebab senang..
ok yang nak cuba resepi kat bawah ea..
'KEK MINYAK' Red Velvet
5 biji telur
1/2 cawan gula halus ~ 160 gm
2 cawan tepung gandum ~ 300 gm
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu pekat ~ 300 gm
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak ~ 200 gm
1 sudu teh esen vanila
1 sdt red velvet emulco
Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan
Dalam mesin pemutar, Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
Masukkan susu pekat dan esen vanila dan pukul sebati
Masukkan minyak masak sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak..Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata.Bahagikan adunan kepada 2 bekas.
Letakkan red velvet emulco pada satu bahagian.Gaul rata,Sediakan loyang bersesuaian.
Lapik dasar loyang dengan kertas minyak dan sapukan butter.'Tuangkan adunan berselang seli secara lingkaran hingga habis
Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal.Suhu 170 C bergantung kepanasan oven masing-masing.Bakar selama 45 minit ~ 60 minit
Lepas 45 minit cucuk dengan lidi, jika ia keluar licin bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika masih basah, tutup permukaan kek dengan kertas aluminuim dan bakar semula hingga ia masak sempurna
Keluarkan daripada ketuhar setelah kek masak dan letakkan atas redai.Potong kek setelah sejuk sepenuhnya
Dah lama tak buat kek, sebab takut termakan banyak. Kalau nak makan, beli jer, atau tunggu orang bagi, haha. Ada lagi tak kek tu? Hahaha.
ReplyDeleteππbtul SK akk Lani jrg buat..seram klu mkn byk..dh lma bikin ni SK..dh arwah lamaaaππ
DeleteWah sedapnya kek..
ReplyDeleteLama x buat dik..ππtermkn byk ni
DeleteBeza dgn cara buat marble jelita...step by step.
ReplyDeleteKalu marble semua sekali masuk kecuali mentega cair.
Kalau campur semua jadi tak kek ni?π
X sure nieda..ππ akk ikut camtulh..klu masuk semua menjadi bgus jgk snng kje knπ
Delete