Pages

Tuesday, 7 July 2020

Abuk-abuk - kuih orang lama yang sentiasa menambat hati


Kuih lajen katanya,
kami memang penggemar kuih lama..mungkin kerana faktor usia dan mungkin jugak kuih lama ni lah makanan kami masa kecik dulu.sekarang ni kalau nak buat abuk-abuk memang agak bercinta sikit.nak mencari daun pun satu hal jugak,lagi duduk di kawasan perumahan taman.ada tak ada memang kena beli daun pisang,yang jadi masaalah bila dapat daun pisang yang panjang sangat maksudnya lebar..dah nak kena repair bahagian atas kelongsong..kena gunting sikit bahagian atas bagi nampak elok dan kemas.
Membungkus abuk-abuk ni pun kena ada cara jugak,nie kami bungkus ikut style emak.macam kun segitiga jew,lepastu pin kan.
ada jugak yang buat bentuk kon runcing dan lipat jew bahagian atas tu..ikutlah kan cara masing-masing.Tapi yang paling senang biasanya saya letak dalam loyang dan kukus,menjadi jugak tapi tulah seni pada pembungkusan tu hilang ..dah tak seronok pulak tengok duduk dalam loyang macamtu jew.hihii.


Pemilihan sagu pun penting jugak,kadang ada sagu yang tak elok,bila kita dah cuci sagu tu dengan air sagu tu lembik dan melekat,dan bila kita kukus  abuk-abuk tu tak menjadi..keras dan berbiji-biji.pernah dua kali jugak terkena kejadian macamtu,seeloknya cari sagu yang kecil dan nampak jernih untuk mendapatkan kuih abuk-abuk yang elok.


Kuih Abuk Abuk
Bahan
2 cawan sagu biji
2 cawan kelapa parut putih
Gula melaka - Secukupnya
Gula putih - sedikit
Garam secukupnya
Daun pisang untuk dibuat kelongsong
Lidi secukupnya

Caranya
1. Basuh sagu dan toskan .
2. Gaulkan sagu, kelapa serta garam.
3. Dalam bekas lain, campurkan gula melaka dengan gula putih.
4. Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian masukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhir sekali, masukkan 1 sudu campuran sagu.
5. Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus selama 10 minit..atau hingga masak .