Pages

Wednesday, 25 September 2019

Bubur tepung pulut lajen..

Bubur tepung pulut.
Kalau belah johor kitaorang panggil pengat jew..apa jenis bubur manis mesti panggil pengat.
bubur tepung pulut ni memang menjadi hidangan kami sejak zaman kecik lagi..mak memang suka sangat buat bubur macamni..tapi lebihkan tepung gandum dari tepung pulut.

Kalau bulan puasa pun hidangan ini kira wajip buat..entah kenapa..mungkin dah sebati dengan jiwa..maka saya kalau tak buat bubur tepung pulut ini rasa semacam tak lengkap pulak.


Dulu yang biasa emak buat tak lah bulat..dan lubang macam saya buat tu...mungkin sebab anak ramai ..dan nak cepat..maka mak buat cubit-cubit je.cubit kecik-kecik..dan kadang bila mood mak rajin dia gunting pulak.lawalah sikit bentuk dia ..
colour pun sejenis je..mak buat mesti warna putih..dan penggunaan gula melaka atau gula merah tu wajip.biasanya kuah akan berwarna coklat sedikit.bila nak makan saya suka letak ketulan ais dalam tu.bagi cepat sejuk..nikmat sangat.



Yang saya buat kali ini versi guna gula putih sepenuhnya.kuah pun putih jewlah jadinya.buat masatu sebelum iqbal balik semula ke kampus.nanti kesian pulak dia tak merasa.


Bubur Tepung Pulut
Bahan
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
Air secukupnya
Santan pekat
Gula kaster - secukupnya
Daun pandan...simpul dan koyak sikit

Caranya
1.Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dalam mangkuk.Campurkan air dan pewarna pandan sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2.Didihkan air dalam periuk, bulatkan adunan tekan sedikit .. dan rebuslah ke dalamm air yang mendidih.Apabila dah timbul bolehlah angkat dan tapiskan.
3.Di dalam periuk yg lain, satukan santan masukkan gula kaster.Masukkan bebola tepung tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
4.Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih...dan matikan api.sedia dihidang.



2 comments: