Pages

Thursday, 26 September 2019

Kuih Seri Muka antara resepi terbaik

Kuih seri muka..
Resepi yang paling saya suka..antara resepi yang terbaik,kawan saya pun mengakuinya bila suami dia nak makan kuih seri muka memang resepi yang saya bagi kat dia nielah yang diguna pakai sampai kehari nie.

Kawan saya ni memang dari dulu suka guna resepi yang saya bagi..sebenarnya saya dari berusia 20an dah start meyalin resepi..kebanyakkan resepi tu datangnya dari akak office yang satu kerja dengan kami,almaklumlah tempat kerja masa tu lebih ramai akak yang berusia dari saya..diaorang memang rajin bawak makanan macam-macam..dan bila raasa sedap mulalah saya salin..antara kuih pertama yang saya makan dan rasa sangatlah tiptop masatu kuih tart nenas dan almond london.
akak ni bagi resepi dari tukang masak istana negeri johor..katanya sepupu ke sedara dia memang jadi tukang masak istana..
owhh semakin teruja saya masatu nak mendalami ilmu masakkan dari akak faridah..yang saya mesra panggil dia kak farid..bila nampak kesungguhan say nak belajar buat kuih kak farid banyak menurunkan ilmu kuih muih dan kek dia pada saya..alhamdulillah memang baik kak farid nie..masatu saya masih belum berumahtangga..jadi oven dan kelengkapan dapur pun memang tak adalah.

Bila start cuti hujung minggu berkobar saya nak balik kampung dan cuba resepi dari kak farid nie..
menjadi..terus buatlah untuk juadah raya setiap tahun..bila orang beraya memuji cakap sedap..kembanglah setaman rasanya hihi..

sampailah kawan-kawan seusia saya pun mula nak belajar buat kuih dengan saya..saya jemput diorang datang rumah ..dan buatlah bersama-sama..
sampai sekarang memang kawan saya tu suka kalau ada resepi yang sedap mesti dia nak.

Ok cerita kuih serimuka ni..resepi nie bukan dari dapur istana..hikk yang nie resepi dari facebook.saya try buat separuh je dari resepi asal.dan saya guna pewarna daun pandan asli..hasilnya memang sangat memuaskan..dan saya tak beralih lagi keresepi lain buat masa ini..saya rasakan ni diantara resepi paling best.

Kuih seri muka

Lapisan bawah
2 cawan beras pulut -direndam 2 jam
2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
Campurkan kesemua dan kukus 30 minit.
Angkat dan tekan2 pulut tu supaya padat.ketepikan.

Lapisan atas
1 cawan pati pandan
2 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 cawan gula pasir
Blend kesemuanya tapis dan curah atas pulut.kukus 50 minit
Last bukak penutup kukusan dan kukus lagi selama 5 minit untuk keringkan permukaan kuih supaya kuih lambat basi
Sejukkan dan potong dengan pisau plastik.
Resepi asal : pakciklan hitam

Wednesday, 25 September 2019

Bubur tepung pulut lajen..

Bubur tepung pulut.
Kalau belah johor kitaorang panggil pengat jew..apa jenis bubur manis mesti panggil pengat.
bubur tepung pulut ni memang menjadi hidangan kami sejak zaman kecik lagi..mak memang suka sangat buat bubur macamni..tapi lebihkan tepung gandum dari tepung pulut.

Kalau bulan puasa pun hidangan ini kira wajip buat..entah kenapa..mungkin dah sebati dengan jiwa..maka saya kalau tak buat bubur tepung pulut ini rasa semacam tak lengkap pulak.


Dulu yang biasa emak buat tak lah bulat..dan lubang macam saya buat tu...mungkin sebab anak ramai ..dan nak cepat..maka mak buat cubit-cubit je.cubit kecik-kecik..dan kadang bila mood mak rajin dia gunting pulak.lawalah sikit bentuk dia ..
colour pun sejenis je..mak buat mesti warna putih..dan penggunaan gula melaka atau gula merah tu wajip.biasanya kuah akan berwarna coklat sedikit.bila nak makan saya suka letak ketulan ais dalam tu.bagi cepat sejuk..nikmat sangat.



Yang saya buat kali ini versi guna gula putih sepenuhnya.kuah pun putih jewlah jadinya.buat masatu sebelum iqbal balik semula ke kampus.nanti kesian pulak dia tak merasa.


Bubur Tepung Pulut
Bahan
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
Air secukupnya
Santan pekat
Gula kaster - secukupnya
Daun pandan...simpul dan koyak sikit

Caranya
1.Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dalam mangkuk.Campurkan air dan pewarna pandan sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2.Didihkan air dalam periuk, bulatkan adunan tekan sedikit .. dan rebuslah ke dalamm air yang mendidih.Apabila dah timbul bolehlah angkat dan tapiskan.
3.Di dalam periuk yg lain, satukan santan masukkan gula kaster.Masukkan bebola tepung tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
4.Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih...dan matikan api.sedia dihidang.



Thursday, 19 September 2019

Gula melaka chiffon kek..sedap rupanya kek nie



Jerebu..
dah macam satu trend tiap tahun mesti kena kan..
banyak betul sekolah diarahkan tutup sekarang ni..muhammad pulak yang tak terbabit dengan bacaan IPU tinggi pun cuti seminggu..sejak dari hari malaysia..sampai hari ni dia cuti..
puncanya kena gatal-gatal satu badan..
entah apa sebabnya..yang pasti bukan dari makanan..bila pergi jumpa doc ..doc cakap macam dia touch sesuatu..dah habis menggaru satu badan..
semakin disapu ubat doc berupa krim dan ubat sapu..berserta ubat makan..pun tak surut jugak..makin menjadi menggaru..
Pening jugak mak mikir ...takut campak ke..tapi tengok gaya memang tak..kalau campak lain..
last ternampak minyak mastika yang colour hijau kat rumah..minyak tu emak yang kasi..katanya kalau terkena gigitan serangga memang elok..oklah try..

Sapu kat tempat yang digaru tu..nampaknya memang betul..terus hilang gatal..merah pun hilang..alhamdulillah ..syukur atas kesembuhan yang ALLAH beri..
Hari rabu dah tak menggaru lagi..tapi mata pulak sebelah merah..sebab masa cuti tu mandi kat swimming pool tak ingat nak balik..ermm..biasalah dah nama pun budak kan..


Cerita kek chiffon gula merah pulak.
dalam senarai kek chiffon memang belum pernah lagi cuba kek chiffon versi guna gula melaka..dan bila firstime buat dan menjadi ofkoslah happy kan..lepastu mulalah nak buat lagi..lagi..
maka kerap jugaklah buat kek light macamni..

kek yang tak guna butter memang saya suka..tapi malangnya suami kurang pulak nak makan..dia tak gemar sangat kek chiffon..dia pengemar tegar kek berat dan ada topping ..
yang nak cuba buat saya sharekan disini resepi .resepi asal saya ambil dari melspantry.



Palm sugar chiffon cake

6 egg yolks
150 gram palm sugar or gula melaka.
100 ml coconut milk
4 tbsp corn oil
140 gram plain flour
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt

6 egg whites
40 gram caster sugar
1/4 tsp cream of tartar

Method
1.Melt the palm sugar and coconut milk together over low heat till sugar dissolves.leave to cool
2.sift baking powder and flour together set aside.
3.other bowl beat lightly the egg yolks ..corn oil..and salt whisk till combined.thn add the palm sugar and coconut milk mixture..mix than add flour n combined..set aside.
4.another bowl beat whites egg medium speed till frothy..add in cream of tartar..beat till bubbles become fine soft peak.thn add caster sugar beat till stiff peak.
5.gently fold 1/3 of beaten eggwhite into yolk batter..use cut n fold method .thn pour the bater back to the rest off the egg white and fold until mixture is well blended.
6.bake 150c 40 or 35 minute.remove from oven immediately invert cake until completely cooled.
Recipe: melspantry

Saturday, 14 September 2019

Main bowling ..


Melayan anak-anak main bowling di Angsana..
tak silap dua atau tiga minggu lepas masa pergi ni..saya bukanlah jenis orang yang suka bersukan..masa di sekolah dulu tak ada satu acara pun yang saya join ..memang kaki bangku ..ha haa

Bila agak bosan dirumah Iqbal ajaklah kami pergi main bowling..mulanya memang kurang setuju..sebab utamanya kurang berminat dengan game ni..tapi bila iqbal beriya ajak kami pun akur jewlah..

Pergi hari rabu..
ramailah budak sekolah aritu..tapi seronok jugak tengok gelagat diaorang ..bersemangat iqbal nak main..padahal baru selang beberapa hari dah pergi dengan kawan-kawan baik dia..kali ni dia nak jugak bawak ibu dia sekali..

 Kasut ibu dia saiz 5 ..pun longgar..sebab dah lama pusat bowling nie..kasut pun dah kembang..






Yang paling bising tentulah Muhammad..
balik-balik dia jew yang nak baling ..walaupun cuci longkang tapi bagi dia seronok sangat..aksi anak-anak.kadang ketawa sesorang tengok telatah masing-masing..

Yang menarik perhatian saya disini hiasan lampu yang ala timur tengah..maka terajinlah sikit keluarkan camera dan snap gambar disekeliling.
sekali pandang macam mata burung hantu pulak lampu tu..kerusi yang disediakan pun selesa..cuma dah agak lama..ada jugak yang dah terkoyak.




Tapi bola disini sangat mengecewakan..
nak dapat yang elok susah..budak-budak sekolah tu dah rembat pulak bola yang cantik-cantik..







Saturday, 7 September 2019

Cerita makan lagi..


Cerita sisa cuti sem ..sebelum malam ini iqbal balik semula ke U ..
Biasalah kesana kemari ..makan ..makan ..pergi jalan-jalan..pusing mall ..tempat yang biasa  dikunjungi boat noodle..dah boring order mee..order lah yang lain..camtulah pusing-pusing..


Roti Sangkaya..
roti kukus biasa jew..yang dicicah dengan kaya pandan ..menu sampingan yang biasa diorder lepas makan makanan berat..

Inilah pengukus yang digunakan untuk mengukus roti tu..
Teringat pulak kat emak bila makan roti kukus ni..memang mak dari dulu suku kukus roti putih yang biasa jual dekat kedai tu....lepastu baru makan dengan sambal..atau kaya..lembut..

Yang anak muda suka makan mestilah mee dalam mangkuk macamnie..
semuanya ciput jew..kena amik 5 mangkuk baru puasati nak makan..iqbal oder 6 mangkuk..yang berbeza beza rasa..

Yang macamni..

macamnie..dan selebihnya tak amik gambar pun ..sebab dah lapar tukar amik gambar ni..

Yang ni saya punya ..
memang suka amik nasi pad kra pao ..malas order yang lain..sekali makan terus kenyang..

Yang ada diatas meja..

Susunan mangkuk yang menjadi trade mark boat noodle..

Kole lama..buat isi chopstick ..lebih kurang je dengan kole kami kat rumah..rupa gitu jugaklah dah luka2 ..simpan buat prop je..

Air penghilang dahaga..mengo..saya tak oder air pun..suka bawak air mineral sendiri..yang ni iqbal punya..

Lagi yang kami order ..bayam celup tepung..oklah buat kudapan sambil sembang dengan anak-anak..

Bersemangat iqbal makan..

Tuesday, 3 September 2019

Cerita Balik Kampung petik rambutan

Aritu..
masa kami balik kampung..rambutan merah belum galak lagi masak..masih hijau dan ada yang putik ..balik lagi kami ke kampung..yang pastinya bukan misi nak petik rambutan merah..sesaja balik untuk melawat emak..lagipun setakat drive lebih kurang 2 jam dari rumah apalah sangat bagi kami..
Lagi kesian en suami yang setahun sekali je dapat jumpa emak dia..kena duduk kapal terbang 6 jam lebih baru dapat menatap wajah emak
dia secara live..nasib ada bideo whatapp ..mudah nak cakap hari ..hari..sambil tengok muka...tapi bagi kami lagi puas bertentang mata..banyak benda boleh sembang kan..


Anak-anak galak nak pergi petik rambutan..
masing-masing kan tak biasa main sabit camtu..pastu ragut sampah tu kemudian bakar..lainlah mak dia..memang dibesarkan disitu..dah sebati sangat dengan bau asap orang bakar sampah..dan selalu sangat panjat pokok rambutan masa kecik dulu..ligat ..tapi anak-anak tak merasa itu semua..nak memanjat pun macam seram-seram je..ermmm nampaknya keberanian emak dia tak diwarisi anak-anak..

Iqbal yang diberi tugas meyabit buah rambutan merah ..agak kekok pegang sabit..tapi mak dia paksa je..setelah beberapa minit adjus sabit tu dapatlah jugak turunkan buah rambutan merah..
dan yang kuning ni dari pokok depan sikit dari rambutan merah..kalau nak bandingkan yang mana lagi manis memanglah rambutan merah tu..manis ..katanya rambutan gula batu..yang merah tu rambutan gading..ye ke..usah ditanya kamii kalau bab nama rambutan ni memang tak amik kesah sangat..biasanya main sebut ikut warna je..selebihnya tau makan.


Dengan memakai selipar nenek dia bersemangat muhammad memungut buah rambutan..memang hebat anak-anak ibu..kerjasama..tapi memang puas nyamuk tu serang muhammad..mulut di bising betul..bila jatuh je setangkai buah rambutan startlah dia menjerit suruh kutip..ha haa..kadang telatah anak ni buat kita senyum sesorang..


Sebelum balik semula ke U kita kerah dulu tenaga iqbal..boleh tak boleh memang kami paksa je..yang penting dapat buah rambutan merah tu..baru puas ati mak..thank u anak ibu aka mami berdua..