Pages

Thursday, 29 August 2019

Peria Goreng pulak..

Dah malam..
dari pagi berangan nak menulis kat blog..sudahnya sampai ke malam..ni lepas tidokan muhammad bagun balik mengadap komputer ..semak balik gambar lama mana yang belum dikeluarkan dekat blog..ternampak gambar peria..esok nak pergi cari perialah nak goreng...sementara iqbal masih bercuti nie adalah geng makan dekat umah..kalau tak memang bosan makan sesorang..


Biasanya bila goreng peria ramai yang suka potong bulat nipis kan..saya suka racik halus nipis macamni..last saya makan peria yang racik halus macamni dekat cameron highland..rangup dan nipis sangat peria dia..macam kerepek ..masih teringat ingat kesedapan peria goreng tu sampai sekarang..

Resepi yang saya guna kali ni main agak-agak je..
malas pulak nak menyukat bagai..saya guna tepung beras ..campur tepung gandum sikit..serbuk kari..garam..sikit tepung bestari..garam jika perlu..pastu bancuh dengan air sejuk dari peti ais..macamtulah.. ..ikut style orang dulu ..campak ..campak ha haa..

Tuesday, 27 August 2019

Sekaya Labu senang



Kesihatan yang agak kurang memuaskan..ala bukan sakit apa pun cuma tekak rasa perit..cuaca panas..minum air masak agak kurang minggu ni..badan pun agak letih..semalam baru balik dari Putrajaya attnd wedding..
Pagi sabtu kami sefamily ke putrajaya ..suami memandu..adalah berhenti rnr sekejap untuk sarapan..lepas tu terus ke tempat majlis kawin di Marina Putrajaya berdepan dengan Bora Ombak..
Lepastu bergegas ke Mines shopping mall pulak ..jumpa dengan kenalan yang datang dari Kashmir ..gitu gini berborak pukul 5 lebih gerak balik..saya hantar en suami naik lrt dari Tbs..saya drive bersama anak anak terus balik ke jb...letihhh sangat rasa..

Sekaya Labu..
cara saya buat sekaya labu macmnilah..kalau buat sebiji labu memang jarang habis..kalau buat sikit macamni memang senang..hiris je labu tu kemudian susun dekat loyang..sama je rasa dia..cuma tak berapa lawalah kan..ha haaa tak pelah asal sedap kan..

Tapi kalau masing-masing suka makan memang saya akan buat yang versi sebiji labu tu..sayang makanan kalau tak habis..betul tak..
Air yang ada dibelakng tu air katira..tu tak buat ..beli je..boleh tahan jugak harga air katira abu bakar nie..kalau setakat nak minum seorang dua bolehlah beli..kalau dah ramai memang kena buat baru berbaloi..


Sekaya labu
4 biji telur
200ml santan pekat
300 gm palm sugar
Tambah sedikit gula pasir
1/2 tsp garam
1 helai daun pandan..simpul

Caranya
Mix semua bahan dalam satu bekas..ramaskn daun pandan dalam adunan kemudian tapis.
Masukkan dalam loyang..susun hirisan labu ikut suaian ..tebal ke nipis..kemudian kukus hingga masak dan labu lmbut.

Wednesday, 21 August 2019

Kek Marble Sponge ..tersedap



Menulis lagi disini..walaupun mood nak membebel macam hilang ha haa..
Sesungguhnya saya masih lagi suka menulis di blog ..walaupun tak sekerap mana muncul..bagi saya blog masih ada keistimewaanya tersendiri ..saya lebih menganggap blog sebagai catatan diary kehidupan ..dan project masak-masak yang boleh saya abadikan sebagai kenangan bila usia meningkat kelak..sambil  menyimpan resepi yang pernah saya cuba..

Beberapa hari tak menjengah disini..tuntutan masa tuan tanah kesana kesini..sibuk urus mana yang penting dulu..
kita cerita tentang kek marble sponge pulaklah..kek lagi...ya betul memang saya gemar buat kek tapi bab makan kek memang saya kurang..biasanya akan makan sepotong dua je untuk merasa..selebihnya anak dan suami yang tolong habiskan..

Kalau dah nama kek Sponge memanglah kena guna minyak kan..kek yang ringan dan sesuai sangat bila buat minum petang ..kek yang guna minyak macamni memang kegemaran emak ..berbanding kek yang guna butter ..sebab tu orang tua2 ni susah sikit nak dapat panyakit kan..memang diorang jaga makanan betul.

Kek Marble Sponge

3/4 cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan susu tepung
1/2 cawan gula kastor
1/4 susu segar
1 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar minyak jagung
3 biji telur gred A
1 sudu besar ovalete
1 sudu besar serbuk koko

caranya
Panaskan oven 160c
Satukan kesemua bahan kecuali serbuk koko dan minyak.

Pukul hingga gebu dan bertanduk....lebih kurang 10 minit
kemudian masukkan minyak jagung kacau sebati guna spatula.

Bahagi kepada dua bahagian.
1 bahagian letak serbuk koko..dan satu bahagian lagi letak pewarna pink.

sediakan loyang 8 inci atau petak.sapu butter ..alas loyang dengan kertas minyak..tak payah sapu butter pada keliling loyang.

Tuang adunan selang seli ..buat hingga habis.
Bakar hingga masak 35 hinnga 45 minit ikut oven masing2.

Dah masak keluarkan dari oven..hentakkan sekejap lbh kurang 3x kmudian terbalikkn..biarkn sejuk.
siap ..

Tuesday, 13 August 2019

Aidil Adha ..Berkumpul..makan-makan



Suasana cuti sekolah kali ini yang bertembung dengan raya aidil adha memeriahkan lagi suasana hari raya yang selalu orang kita sambut biasa-biasa je..
Apa lagi yang menarik bila adik beradik dapat bersua muka..borak panjang ..mestilah acara makan -makan kan..
Antara menu raya haji kami ..ikutkan family kami memang suka makan..dari kecik memang kami macamtu..ikut arwah ayah ..kalau bab makan memang tak lokek..raya haji kali ini kami buat potluck adik beradik..senarai makanan dah kami listkan..dan masing-masing dibahagikan tugas memasak dirumah masing-masing dan pagi raya berkumpul makan bersama dirumah kakak ..bila semua adik beradik dan anak sedara berkumpul semuanya berjumlah 36 orang ..
Inilah antara menu yang terhidang dipagi raya adha kami..


Nasi Briyani ..family abang yang sulung saya yang bawak..
digandingkan bersama paru sambal dan ayam goreng..sedap paru tu lembut je bila digigit..
 Ayam goreng yang paling cepat habis..lariss betul..budak-budak suka betul dengan ayam..

Agar-agar gula melaka yang saya bawak..buat pencuci mulut..

Yang ini kakak yang buat bubur pulut hitam..sedap pekat elok..akak memang pakar kalau bab memasak lauk pauk..semua masakkan dia memang menjadi pujian ramai..tapi kalau bab kuih dia tak minat dan berapa pandai sangat nak buat..

Serunding kelapa ..fav saya nie..rasa sedang elok rasa manis2 sikit..pedas2 sesuai sangat kalau makan dengan pulut.
Roti jala..digengkan bersama kuah kari..tak tersnap pulak gambar kuah kari..yang ni pun laris..

Kalau keluarga kami memang wajip ada ketupat..tak kesahlah yang anyam atau rebus sendiri..kalau tak ada macam tak lenkap raya rasanya.

Kuah lodeh jangan dilupakan..yang ni adik ipar yang buat..

Rendang daging pun harus ada..gengkan dengan ketupat..yang ni saya yang  buat..semalaman merendang ..gigih memasak 4 kilo rendang

Kuah kacang ..rasa dia macam kuah kacang sate..gigih akak belajar resepi kuah kacang ni dengan pakcik area rumah dia ..dia kata pakcik tu kuah dia mabless..akak pun buat ikut resepi pakcik tu...memang letopps sedap..seimbang sangat rasa dia manis2..terbaikk ..
Mee rebus pun ada..air tangan akak 
memang makan sampai lebam raya haji kali ini..



Geng yang digandingkan bersama mee rebus..ada telur rebus ..taugeh celur..lada hijau hiris ..limau sambal..bawang goreng..seronok betul rasa borak-borak..lepas tu makan..sampai kemalam baru semua beransur balik..


Friday, 9 August 2019

Samosa kentang yang tak pernah menjemukan

Ramai yang merebut peluang untuk berpuasa minggu ni ..sehinggalah ke hari arafah sabtu nie..
Pejam celik ahad ni kita dah nak menyambut hari raya Aidil Adha..
kalau disebelah johor sambutan hari raya haji memang disambut sederhana sahaja..selain dari masing-masing menunaikan ibadah korban dan balas membalas juadah dipagi raya..macamtulah suasana biasa yang saya lalui berpuluh tahun dari kecik sampai dah jadi remaja tua..

Tapi bagi suami raya korban memang istimewa..disana disambut lebih meriah dari sambutan hari raya puasa..dipakistan masing masing berebut nak buat korban..tak kiralah orang tu kurang berharta..biasa diorang akan korban seekor kambing.kalau yang agak berharta sikit diorang akan korban lembu atau unta..time nilah binatang korban akan dihias cantik untuk meraih pembeli ..
Memang disana diaorang mengutamakan sangat ibadah korban .

Kita cerita pulak tentang kuih samosa..
samosa melayu bukan samosa pakistan ye..nanti saya akan kongsikan samosa pakistan yang amat berbeza denga samosa melayu ni..tapi hari ni saya share resepi inti samosa je..cara buat biasa korang dah arif kan..lagipun senang je  guna kulit popia ..
Antara kuih yang paling saya suka..lagi-lagi time masih panas..kalau dah sejuk memang saya kurang minat nak makan..dengan inti yang penuh bila gigit terasa sangat nikmatnya..

Resepi inti kentang

Kentang  dalam 4 biji sederhana besar
Rempah kari 1 paket  bancuh dengan sedikit air
Rempah 4 sekawan
Daging kisar

Bahan kisar
2 batang lada merah besar
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 4 ulas
Ketumbar biji  dalam 1 sudu besar
Jintan manis - 1 sudu besar
Jintan kasar - 1 sudu besar
Bilis kopek

Bahan lain
Daun sup

Caranya
1.Dadu kentang ..panaskan sedikit minyak dan masuk rempah sekawan..kemudian masukkan bahan kisar masak hingga wangi dan naik bau..
2.Masukkan rempah kari..kacau rata..dan masak lagi hingga pecah minyak.
3.Kemudian masukkan daging kisar ..masak hingga daging masak sempurna..masukkan  kentang dadu..kacau rata..tambahkan air..yang ni agak-agak..jangan banyak sangat..tunggu hingga air kering dan kentang empuk ..
4.Dah empuk boleh tambahkan daun sup.kacau rata dan boleh angkat..bolehlah sudukan dalam kulit popia.

Wednesday, 7 August 2019

Tteokbokki halal ..spicy rice cake..makanan mewah santapan diraja korea


Tteokbokki ..
Pernah tak rasa makanan Korea yang satu ni..pamess kan..iannya tergolong dalam ketogeri makanan mewah dan menjadi santapan diraja Korea dahulu..
masakkan yang simple sangat ..gabungan rice stick cake dengan sos merah yang pedas..ada rasa manis sikit..pedas dia tu bukan pedas biasa rasa membahang macamtu..kalau pedas melayu ni lain sikit..mulut pun rasa tebal je bila makan kuah dia..nasib ada anak yang tengah nak up kat rumah nie..laju jew dia makan..budak sekarang kalau makanan pemes macamni memang laju nak mencuba kan..

Inilah set Tteokbokki yang saya guna..
set ni kalau korang nak beli yang sure halal boleh cari dekat shopee..edaran Marimogo hq...atau fb dan ig Marimogo hq...lazada tak sure ada tak tapi kat shopee memang ada..saya pun firstime mencuba tteokbokki ni..hasil kerjasama/collaboration dengan Marimogo hq..

Ini dia kuah merah yang dimasak bersama stick beras tu..stick beras tu bila dah dicampur dengan kuah jadi lembut dan sedap sangat..walaupun pedas membahang tapi masih nak jugak makan hingga titisan terakhir..ha haa itulah penangan makanan korea..

Dan ini dia stick rice tu..
warna putih bersih berbentuk stick lebih kurang 5cm panjang ..yang menggunakan tepung pulut dan sedikit tepung gandum atau tepung beras..sebab tu lembut..

Cara nak masak dia senang sangat..
Panaskan air... biarkan mendidih sekejap..dah mendidih tuang sos merah tu dalam pan ..lepastu biarkan mendidih sekejap... masukkanlah stick rice tu..ok yang ni biarkan sampai stick rice tu lembut..nanti korang cheklah agak dah lembut tu boleh masuk accessories pilihan..

Satu paket tu saya masak untuk dua kali dan sos merah tu boleh bahagi dua..dah guna simpan dalam peti ais.kalau nak buat macam versi diatas tu..saya hanya tambah isi ketam dah hotdog hiris..bila stickrice dah lembut korang masukkanlah....bila semua dah lembut last saya masukkan mozzarella cheese..lepastu alih masuk dalam oven sekejap bagi cheese mencair dan permukaan sedikit kering..guna oven api atas je. masuk oven sekejap je tak payah lama..
angkat tabur bijan putih atau hitam..dah boleh makan..

Ok yang versi ni pulak saya letak fish ball..hotdog..ada telur rebus dan tabur daun bawang..saya tabur cheese jugak..sebenarkan ikut selera kita nak mix dengan apa..kalau nak kosong je pun bole..letak mee kering pun sedap..kalau nak lagi sihat tak payah guna fish ball ke..hotdog ke..lebih baih guna seafood..sotong .atau udang..lagi waalaaa kan..

Saturday, 3 August 2019

Vadei..vadaii ..masalodeh ..yang orang melayu suka makan

Setiap ahad agak rajin kami pergi ke pasar tani area dekat dengan rumah kami ni..disebabkan negeri johor hari cuti jatuh pada jumaat dan sabtu..so ahad muhammad kenalah pergi sekolah..kami suami isteri jelah yang selalu ronda-ronda..kadang iqbal pun join sekali kalau dia cuti..

Yang kerap kami beli biasanya nielah ..
Vadei..korang panggil apa..kalau saya memang panggil vadei je..dari kecik memang mak dah panggil gitu...kat sini diorang jual rm1  lima biji..sedap nipis leper..tapi yang saya buat ni kecik je tak leper pun..tapi rasa memang osemm..sedap jugaklah.

selain kuih vadai ..kami suka jugak beli kuih drum..atau orang panggil peniaram..comel2 je diorang buat ..sekali ngap hilang..hihii hii

Dah siap goreng..sambil goreng smbil mkn..enth brp biji hbis..tp mmg sedap klu makan pnas2
ok yang nie  buat versi yg x kering..yg kisar kering tu  kurang sukelh sbb keras tp garing..
yang ni versi kisar tmbah sikit air mmg agk lmbik sikit. tmbh sikit tpung gndum klu suke biar x lmbik sgt..tp x buh pun sbb suke rasa ori kcg dal tu.. buh lda kering n daun kari lbih.
.
.
vadai
kacang dal direndam 3 jam atau lebih
toskan tinggalkan segengam jgn kisar.
kisar ..ikutlah nk kering ke basah2
bawang besar potong dadu
lada kering gunting kasar
daun kari racik sikit
jintan manis
garam
perasa jika suka

campurkan kesemu bahan ..biar sekejp.
kmudian goreng mcmbiasa

Thursday, 1 August 2019

Kek chiffon Durian wangi semerbak


Kek Chiffon durian..
sedap jugak bila durian dibuat kek light macamni..dalam usia sebegini rasanya lebih suka makan kek yang simple mimple dari kek yang heavy..
Ikutkan kalau buat kek dirumah ni kurang laku..kecuali en suami yang suka makan..tapi dia lebih sukakan kek berat dan ada topping krim..tapi itu bukan fav saya pulak..

Kek chiffon antara kek yang mudah disediakan..tapi jika silap langkah ada kemungkinan kek yang diinginkan tak jadi..dan jadi bingka pulak nanti..

Kalau ikut step yang betul pasti jadi..yang penting telur putih dan kuning jangan tercampur..dan loyang tak payah lah di gris..rasanya ramai yang dah pakar kalau buat kek chiffon kan tapi bagi yang baru nak berjinak-jinal mengenali dunia baking rasanya ianya memang perkara baru..
Dula bila saya berjinak-jinak dengan dunia baking 2 kali jugaklah kecundang bila buat kek chiffon..entah dimana silapnya..tapi lama kelamaan bila saya asik baking kek chiffon je dah tau dimana silapnya..so dah oklah ..


Yang bestnya kek chiffon hanya mengunakan minyak..tak payah nak beli butter..mudahkan..kalau tak jadi tu tak ralat sangat lah sebab bahan yang digunakan tak banyak mana..ha haa
oklah yang nak try buat kek chiffon durian saya simpan resepi ni disini sebagai rujukkan diri sendiri nanti..yang nak cuba silakan..

Kek Chiffon durian
Bahan A
150 gram tepung naik sendiri
100 gram gula kastor
6 biji kuning telur gred B - jika gred A 4 biji
40 gram minyak jagung
20ml susu segar
1/2 sudu teh garam

Bahan B
6 biji putih telur
100 gram gula kastor
1 sudu teh krim tartar

Bahan C
200 gram isi durian yang dikisar

Cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 175'-180'C.
2. Pukul telur kuning bersama, gula kastor dan tepung (yang telah diayak) hingga sebati.Kemudian masukkan minyak dan susu segar.. gaul seketika hingga sebati.
3. Gunakan bekas lain putar putih telur, gula kastor dan krim tartar. Putar pada kelajuan maksima dan kental.
4. Masukkan Bahan B sebanyak 1/3 bahagian dan gaul dengan Bahan A hingga sebati. tambahkan lagi 2/3 bahagian selebihnya  dan gaul hingga sekata.
5.Masukkan dan gaul sebati Bahan C , isi durian yang telah dikisar ke dalam adunan tadi.
6. Tin pembakar chiffon (chiffon cake mould) tidak perlu dilenser (ungreased) dengan minyak atau dialas dengan kertas. Tuangkan sahaja bahan adunan ke dalamnya.
7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 175' - 180'C selama 30-35 minit. ikut tahap kepanasan sesebuah oven .
8. Untuk mengetahui isi kek telah masak atau sebaliknya, gunakan penyucuk lidi sate.
9. Keluarkan kek dari oven dan telungkupkan tin pembakar chiffon sehingga sejuk.
10.Dah sejuk sisip tepi kek dgn spatula dan keluarkan dari loyang.