Pagi ahad..
sekejap lagi plan nak pergi belanja barang dapur..tunggu muhammad balik sekolah baru boleh gerak..baru je ni siap masak..harini buat lauk kari ayam je..
semalam dah keluarkan ayam tu..plan nak masak kari ...pastu tak jadi pulak balik dari jemputan kawin rasa macam malas pulak nak memasak..suruh iqbal pergi beli apa yang dia nak makan untuk dinner..muhammad pulak dah tak nak makan mungkin kenyang makan nasi kenduri.
Sambil menunggu muhammad balik ..tulis lah entry baru disini..banyak sebenarnya koleksi gambar masakkan yang tak sempat dikongsikan disini..sayang sebenarnya dibiarkan dalam folder macamtu je..
semak2 folder nampak gambar telur separuh masak..bolehlah buat entry pagi ni..
susah ke nak buat telur separuh masak?
dulu masa memula saya tak reti buat jugak..memang asyik tak lulus jelah..kadang tercair sangat..kadang tu terkeras pulak.dan kadang jadi..
tapi bila dah ikut setting time yang betul baru berjaya ..walaupun sekadar telur separuh masak jangan dipandang ringan ..tak semua orang boleh buat dengan betul..kann..
Ok memula kena masak air sampai mendidih ganas..maksudnye mengelegak camtu..
Pastikan kuantiti air mencukupi sampai dapat menutupi keseluluruhan telur yg kita akn bubuh kjp lg.
.
.
Lepastu tutup api ..alihkan periuk yang berisi air tu..masukkan telur dalam air panas ..set lah time enpon tu 7 minit..yang suka 8 minit pun boleh ..
lepas 7 minit terus angkat ..dan lalukan kat air paip sekejap..ok dah siap boleh pecahkn telo kat pingan dan sambl mkn bole veragan mcm kat kopitiam..hihii
sekejap lagi plan nak pergi belanja barang dapur..tunggu muhammad balik sekolah baru boleh gerak..baru je ni siap masak..harini buat lauk kari ayam je..
semalam dah keluarkan ayam tu..plan nak masak kari ...pastu tak jadi pulak balik dari jemputan kawin rasa macam malas pulak nak memasak..suruh iqbal pergi beli apa yang dia nak makan untuk dinner..muhammad pulak dah tak nak makan mungkin kenyang makan nasi kenduri.
Sambil menunggu muhammad balik ..tulis lah entry baru disini..banyak sebenarnya koleksi gambar masakkan yang tak sempat dikongsikan disini..sayang sebenarnya dibiarkan dalam folder macamtu je..
semak2 folder nampak gambar telur separuh masak..bolehlah buat entry pagi ni..
susah ke nak buat telur separuh masak?
dulu masa memula saya tak reti buat jugak..memang asyik tak lulus jelah..kadang tercair sangat..kadang tu terkeras pulak.dan kadang jadi..
tapi bila dah ikut setting time yang betul baru berjaya ..walaupun sekadar telur separuh masak jangan dipandang ringan ..tak semua orang boleh buat dengan betul..kann..
Ok memula kena masak air sampai mendidih ganas..maksudnye mengelegak camtu..
Pastikan kuantiti air mencukupi sampai dapat menutupi keseluluruhan telur yg kita akn bubuh kjp lg.
.
.
Lepastu tutup api ..alihkan periuk yang berisi air tu..masukkan telur dalam air panas ..set lah time enpon tu 7 minit..yang suka 8 minit pun boleh ..
lepas 7 minit terus angkat ..dan lalukan kat air paip sekejap..ok dah siap boleh pecahkn telo kat pingan dan sambl mkn bole veragan mcm kat kopitiam..hihii
Nampak cantik kejadiannya
ReplyDeletealhamdulillah tq
ReplyDelete