Pages

Wednesday, 31 July 2019

Popia Seaweed kudapan depan tv

Bila duduk depan tv memang seronok kalau dapat mengunyah sesuatu..
tapi kalau dah ada anak memang diorang jewlah yang kerjakan kerepek macamni..terutamanya iqbal..tau..tau hilang jew balang dibawaknya kebilik.
Tak buat banyak mana pun malas pulak nak berdiri depan api mengoreng ni..

Seaweed brand Big Bang ni yang saya gunakan..agak mahal sikit harga dalam rm8 hingga rm10 ..tapi memang berbaloi sebab rasanya berbeza dari yang brand biasa.

Mula-mula kita sediakan kulit popia..beli kulit popia yang paling  besar.
Potong seaweed kepada dua bahagian.sediakan telur sebagai gam pelekat.Lipat kulit popia kepada dua bahagian sebagai tanda centre kita nak letak seaweed nanti.

Letakkan sekeping kulit popia dan sapu sebelah permukaan dengan telur tadi..sapu rata jangan nipis sangat dan jangan tebal sangat ye..guna berus bukan berus yang silikon tu..kalau guna berus lebih rata..Ambil sekeping seaweed dan letak centre .kemudian sapu lagi dengan telur hingga rata..dah rata lipat dua kulit popia yang sebelah lagi tadi ..

Biarkan sekejap..kemudia baru potong..jangan sampai kering baru potong nanti pecah2 pulak..dah siap potong bolehlah goreng seperti biasa.

Nak sira dengan cheese powder pun boleh ni..
makan gitu jewpun dah ok sangat..

Sunday, 28 July 2019

Telur separuh masak 7 minit

Pagi ahad..
sekejap lagi plan nak pergi belanja barang dapur..tunggu muhammad balik sekolah baru boleh gerak..baru je ni siap masak..harini buat lauk kari ayam je..
semalam dah keluarkan ayam tu..plan nak masak kari ...pastu tak jadi pulak balik dari jemputan kawin rasa macam malas pulak nak memasak..suruh iqbal pergi beli apa yang dia nak makan untuk dinner..muhammad pulak dah tak nak makan mungkin kenyang makan nasi kenduri.

Sambil menunggu muhammad balik ..tulis lah entry baru disini..banyak sebenarnya koleksi gambar masakkan yang tak sempat dikongsikan disini..sayang sebenarnya dibiarkan dalam folder macamtu je..
semak2 folder nampak gambar telur separuh masak..bolehlah buat entry pagi ni..
susah ke nak buat telur separuh masak?
dulu masa memula saya tak reti buat jugak..memang asyik tak lulus jelah..kadang tercair sangat..kadang tu terkeras pulak.dan kadang jadi..
tapi bila dah ikut setting time yang betul baru berjaya ..walaupun sekadar telur separuh masak jangan dipandang ringan ..tak semua orang boleh buat dengan betul..kann..

Ok memula kena masak air sampai mendidih ganas..maksudnye mengelegak camtu..
Pastikan kuantiti air mencukupi sampai dapat menutupi keseluluruhan telur yg kita akn bubuh kjp lg.
.
.
Lepastu tutup api ..alihkan periuk yang berisi air tu..masukkan telur dalam air panas ..set lah time enpon tu 7 minit..yang suka 8 minit pun boleh ..
lepas 7 minit terus angkat ..dan lalukan kat air paip sekejap..ok dah siap boleh pecahkn telo kat pingan dan sambl mkn bole veragan mcm kat kopitiam..hihii

Thursday, 25 July 2019

Bingka Pandan kegemaran kami

Bingka pandan..
Antara kuih kegemaran kami..kuih nie kalau makan panas-panas lepastu ada kerak hitam sikit kat tepi tu..perghhh nikmat rasa ..hihiii

Jarang sangat sebenarnya saya beli bingka kat luar..kalau teragak nak makan memang rela buat sendiri..biasanya buat pakai loyang bulat..atau kadang guna loyang petak.
kali ni tukar acuan guna acuan kuih bakar  pecah lapan..dapatlah dalam 4 biji bila guna resepi ni.elok dan sedap sangat ..kena dengan tekak kami.
Saya lebih suka mix santan dan susu cair dari guna santan sepenuhnya.rasanya lebih lemak dan sedap.
Puas saya mencari pic bingka ni di folder tapi tak jumpa pulak..ikutkann ada saya snap pic step by step aritu..
oklah yang nak mencuba resepi disertakan disini sebagai rujukkan diri sendiri dan pengunjung blog yang tak pernah jemu kemari walaupun tuan blog on off ..ha haaa


Bingka pandan
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan - atau ganti dengan susu cair atau mix 1 1/2 santan 1 cawan susu cair
ikut selera masing2
1 cawan jus pandan  dari 10 helai daun pandan..potong kecik dan blend
1 cawan gula
2 sudu besar butter - cairkan
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Sedikit bijan hitam dan putih

caranya
mix kesemua bahan..kemudian tapis.
sapu acuan dengan butter atau minyak sapi.
tuang adunan.bakar 10 minit kemuan keluarkan dari oven tabur bijan.
masuk semula dalam oven suhu 170 api bawah dahulu hingga 20 minit guna api atas bawah bakar hingga garing.

Tuesday, 23 July 2019

Balik Kampung

Nak buat entry pasal makanan malas pulak harini
terpandang gambar masa balik kampung aritu dalam folder..transferlah dekat blog bila bosan nanti boleh tengok gambar ni balik..

Dikampung tak ada tanah berekar pun..biasalah tanah felda yang ada cuma tapak rumah tak sampai 1 ekar dan kebun kelapa sawit 10 ekaar tu jew..
Adalah mak tanam pokok mata kucing sebelah rumah ..masa balik ritu berbuah jugaklah walaupun tak lebat mana..tak dapat merasa sebab macam belum besar sangat buah tu.

 yang nampak kereta tu dah rumah jiran sebelah umah mak.

 Kacang botol pun ada..yang ni tumbuh baru..aritu pokok lama dah nak mati..

 Mak rajin kutip buat ulam time makan..amik yang muda sedap ..masih rangup..

Beberapa bulan lepas elok jew daun pandan ni daun dia..kali nie nampak kurus dan daun tak lebar pulak..amik sikit bawak balik umah sendiri..plan nak buat bingka..dah seminggu terperuk dalam peti ais bayang bingka pun tak ada nampaknya hihii..entah bilalah nak rajin tu..

Banyak jugak kelapa gugur.
biasa abang yang sulung tu kopek dan letak kat kedai dia..mahal dah kelapa sekarang kan..sebiji dah siap parut dah Rm2.00

Pokok lengkuas..
nak korek amik isi dia tu yang malas..tumbuh subur elok je kat belakang rumah mak..biasa memang jarang mak amik..saja suka tanam .


Kelapa kuning..
yang ni air dia tak berapa manis..ritu teringin nak minum air kelapa ..

Rambutan kuning..
yang merah masih berputik lagi..nampaknya yang kuning dah galak berbuah..rambutan yang kuning nie dulu masa kecik saya yang tanam dengan arwah ayah ..memori sangat..

Bunga kenanga ..
cantik berbunga..wangi bau dia..nie pun saya yang tanam ..dah 25 tahun usia bunga nie..


Petik buah rambutan nak bawak balik rumah sendiri..
banyak kerenga rambutan kuning nie..orang kata kalau banyak kerengga rambutan tu manis..?ye ke..
tapi nie manis buah je..tak sama dengan rambutan merah ..

Dapatlah satu plastik..
tak bawak banyak sebab yang makan cuma saya je ..suami tak makan rambutan..anak yang sulung pun tak minat..

Manggis dari jiran rumah mak...manis isi dia..

Seronok dapat balik kampung..kalau petang-petang boleh main bakar sampah..kalau dah duduk taman tak merasa nak bakar sampah ni..

Friday, 19 July 2019

Cuci mata di kedai runcit arab




Ronda kedai runcit Arab..
suka tak cuci mata dekat kedai Arab..best kan..biasanya kami masuk kedai arab nak cari pickle ..sayuran yang dijerukkan..fav saya timun kecik-kecik ..sedap makan dengan nasi panas..atau nasi berperisa..


Tahina yang berasaskan dari minyak bijan biasanya amat popular digunakan dalam masakkan Timur tengah.biasanya di gunakan untuk membuat Hummus..Hummus dibuat dari kacang kuda dan dilenyek bersama tahina..dan ditambah jus lemon..minyak zaitum garam dan bawang putih..selain tu tahina juga popular dalam maskkan daging dan sayuran.



Teh ni saya ada beli..
saja nak merasa teh dari Oman..

Inilah pickle sayuran ..selain baby timun..bendi pun ada diorang jerukkakn..selain itu brocolli dan kobis bunga jeruk pun ada dijual.

Lays ni memang popular bagi diorang..kalau dipakistan pun lays ni popular..entah apa istimewanya..bagi saya macam masin sangat pulak.

Coklat bounty ni sedap..dalam dia ada rasa kelapa parut..dulu banyak jual dekat Giant ..sekarang macam susah pulak nak jumpa..

Kalau pergi makan dikedai arab air macamnilah yang popular kan..


Deretan air buah-buahan ..orange juice ni memang kerap kami beli..anak anak suka sangat.




Yang ni muhammad beli..rasa macam coklat biasa je..cuma bentuk gajah..

Deretan rempah untuk nasi Arab dan pencuci mulut..
Seronok amik gambar dalam kedai diaorang..sampai lupa nak snap owner dia..

Thursday, 18 July 2019

Kuih Lajenn..Kuih Rose /Goyang..


Kuih lama..
Dulu masa kecik kalau makan kuih rose ni suka kopek satu-satu..ikutkan dulu memang kurang minat sangat  ..entah mungkin masa tu kalau raya merata rumah ada kuih rose pelbagai rasa..tapi bila usia dah lanjut ni suka pulak makan kuih rose..

Di tambah en suami memang gemar kuih rose ..jadinya kerajinan tu muncul bila dia terasa nak makan..biasa memang kami beli je..tapi bila angin rajin datang buatlah sendiri..bahan pun tak susah mana..yang susah tu kena tunggu depan api mengadap kuali panas..tu yang agak menguji kesabaran sikit..

Tapi bila dah siap  sedulang depan mata penat lelah terus hilang..yang tukang makan pun bukan main laju lagi..2 hari dah habis..sekejap betul..

Ada satu lagi resepi kuih rose yang tak sempat nak try lagi..yang guna tepung pulut sepenuhnya..in sya Allah bila free nanti nak try..dan akan dikongsikan disini sebagai koleksi..
ok yang nak cuba silakan..resepi asal diambil dari Fb resepi - orangkampung ..dan hasilnya memang boleh tahan sedap.



Kuih rose
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan santan
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam

Caranya
Satukan tepung beras,tepung gandum dan telur kacau sebati.
Masukkan gula dan garam.
Kemudian masukkan santan.kacau rata.
Panaskan minyak bersama acuan kuih rose.bila acuan dah panas celupkan acuan kedalam adunan dan gorengkan dalam minyak.
Resepi menghasilkan 60 pcs kuih rose
Resepi -orangkampung

Sunday, 14 July 2019

Makan Nasi Arab



Sabtu tengahari..
Selalunya hari sabtu dan kadang-kadang ahad memang kami suka ronda-ronda dan makan diluar..kadang lebih suka cari makanan simple dan kadang suka makanan berat..tapi biasanya jika masih ada permintaan acara memasak dirumah tetap dijalankan.

Makanan Arab atau versi timur tengah ni memang dah famous sangat kan di tempat kita..cari jewlah mana-mana kawasan memang akan wujudlah kedai nasi Arab macam cendawan tumbuh.
Untuk menikmati masakkan Arab di kawasan rumah kami memang senang.sebab utamanya rumah kami berdekatan dengan UTM jadi banyaklah pelajar international khususnya dari iran..syria.. oman kuwait dan negara lain banyak disini..
Dan bila kehadiran student asing ramai disini maka banyaklah deretan kedai makanan nasi Arab di kawasan sini.

En suami memang penggemar tegar makanan arab ..mungkin sebab en suami dah bertahun tahun duduk di Qatar dan mungkin jugak lebih kurang masakkan diorang dengan makanan pakistan..dan jika diperhatikan memang ada banyak persamaan makan diorang ni.selain orang asing ..orang melayu pun ramai bila hujung minggu..


Kita tengok apa yang ada dikedai nasi Arab..
yang ni diorang panggil kebab..beza dengan kebab pakistan..

Daging kebab diatas tu dihiris nipis memanjang dan dimakan bersama roti kebab nipis..ada hirisan sayuran  disitu..yang ni kami selalu order memang sedap.

Roti pun ada..tak sama dengan roti naan ..yang ni lebih nipis lebar dan garing..

Ni dia tempayan besar yang digunakan untuk membakar roti..biasanya diletak disebelah luar kedai..jadi orang yang lalu lalang akan nampak orang yang sedang membakar roti ni..jadinya keinginaan nak makan roti pun tinggi bila tengok diorang bakar roti panas macamni kan,

Ayam rosters yang sedang berpusing..ayam ni dimakan bersama nasi mandhi atau nasi arab yang lain pun boleh..biasanya saya order nasi mandhi dan ayam roasters..perapan rempah ayam ni terasa sampai ketulang ..rasa pun sedap..ayam lembut.

Pencuci mulut..atau dessert..
Biasanya sebelum makanan yang kami order sampai kami akan order ni dulu..kek suji atau semolina kek..kek yang ramuannya menggunakan tepung suji ..dan apabila kek dah masak disiram dengan air gula..perghhh manis kan..he hee..tapi bila kek dah sebati rasa kek seimbang..dan kemudian ditabur dengan serbuk kelapa..sedap ke?..sedap kalau yang suka laddu bolehlah terima kek nie..bagi saya jamah sikit dah la..beli sepotong kecik tu kongsi makan 5 orang..buat jamah jew kataorang.

Saya bawak emak sekali makan nasi Arab..sesaja bawak mak ronda ari minggu ni..dan seminggu dua nie emak rehat kat rumah saya..tukar angin ..

Air fresh orange yang nie emak order..

En suami order air carrot fresh..


Pekerja dikedai ni biasanya saya dah kenal..ada yang datang dari yaman..kalau diorang free sembang-sembang jugaklah dengan kami ..


Makanan yang kami order pun dah sampai..
Mak order nasi maghlubah ayam..ada kentang dan terung yang dah digorang dulu ..dan daging ayam lembut ..mak cakap sedap..ke mungkin mak tengah lapar sebab awal pagi saya dah sampai kampung ambik emak dan mak tak sarapan lagi..

Yang nie saya punya..
nasi kabsah..setiap rostaran arab nie lain -lain versi nasi kabsah diorang..yang nie kuning sikit..dan tak ada letak tomato puri pun..rasa nasi pun biasa je..

Gandigan nasi kabsah... daging kambing lembut yang terendam dengan kuah dia..first time saya dapat nasi kabsah bentuk gini..biasanya kambing tu diangkat dan diletak diatas nasi.mungkin cara camni senang tak payah kacau nasi ..kalau nak kuah tinggal cedok je kot.

setiap nasi arab mesti desertakan sambal macamni..sambal yang pedas manja je..tapi tak menjemukan.

Kuah ni pun disertakan..soup rebusan kambing dan rasa rempah yang sedap.yang tak suka nasi kering-kering boleh tambah dengan kuah ni..saya tak minat makan nasi arab yang berair biasanya lebih suka yang kering2 je..

Yang ni en suami punya ..
biasalah dia kemana-mana memang cari roti je..roti nipis ..garing dan lebar..sedap dimakan panas-panas.

Yang nie Mince potatoes ..pencicah roti yang en suami order tadi..daging kisar yang dimasak bersama hirisan kentang..sedap jugak..boleh tahan..

Ahli rombogan kalini..emak..saya en suami dan ahmad..iqbal tak ikut sebab dah start kerja parttime..bila cakap dengan dia kami makan nasi Arab..sebelah malamnya pulak balik kerja dia singgah makan disini..